Jeśli jesteś miłośnikiem gęstego espresso i poznawania różnych kaw, to dla jednej/ew. kilku kaw dziennie, polecałbym ręczne urządzenia typ Kazak Rota i do tego młynek Kazak Tura albo Kinu lub jakiś 1zpresso. Mleko spieniać też ręcznie we french pressie lub tego typu urządzeniu. Podstawowe zalety takiego zestawu to minimalizacja strat przestrzeni, zużycia kawy, prądu i wody. Smak natomiast na poziomie zestawów elektrycznych za kilkanaście tysięcy złotych.
Jeśli lubisz kawę, ale wystarczy Ci poprawnie zaparzona, codzienna, trochę rzadsza kawa, to automaty ze stalowymi żarnami i w miarę dokładną regulacją nastaw młynka zaczynają sie od ok 1300 zl za Delonghi Magnifica S.
Oczywiście za 3000 zl można coś znaleźć w używkach, ale przygotowywanie codziennie jednej kawy na takim zestawie - kolba + młynek on demand - byloby, dla mnie - każdy może uważać inaczej, bezsensowną stratą kawy i prądu.