Autor Wątek: Superkop  (Przeczytany 5412 razy)

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Superkop
« dnia: 30 Grudzień 2022, 23:45:07 »
Kupiłem to cudo, paczka w drodze. :)
Jeśli macie taki ekspres, proszę o podzielenie się opiniami na jego temat.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Superkop
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudzień 2022, 11:16:48 »
Co ciekawego zobaciłeś w Supercopie? Jakie są Twoje oczekiwania?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Superkop
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudzień 2022, 11:48:03 »
Też jestem ciekaw, chyba tego nikt tu jeszce nie kupił także dawaj relację ...
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2022, 11:57:02 wysłana przez Cob »

Offline wsedek

  • Wiadomości: 183
Odp: Superkop
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudzień 2022, 13:55:22 »
Był jakiś czas temu na pchlim targu i ku mojemu zdziwieniu ktoś szybko go kupił.
Wg recenzji na YT - ciśnienie przy ekstrakcji nie jest stale - tylko w zasadzie pulsacyjne w momencie obniżania się tłoka plus brak wbudowanego pomiaru ciśnienia.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1139
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Superkop
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2022, 14:45:33 »
@Valerii, przecież Ty kupiłeś kopa, napisz swoje spostrzeżenia proszę . [emoji12]
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Odp: Superkop
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudzień 2022, 15:16:28 »
Superkop, to takie wypasione Cafflano kompresso, a z tego ostatniego kawa mi smakuje, więc myślę że będzie dobrze.
Faktem jest że opinij i filmików o tytułowym ekspresie jest w sieci jak na lekarstwo. A ja wcześniej uśmiechałem się do La Pavoni. Po namyśle, stwierdziłem że lepiej będę panował nad temperaturą i ciśnieniem w Superkopie niż LP. Pary wodnej do spieniania mleka nie potrzebuję.
Będę też kombinował jak dorobić mechaniczny manometr w tym przezroczystym kubeczku od SK. Zresztą manometr jest potrzebny tylko na początku, bo później ręka sama się nauczy odpowiedniego nacisku na dźwignię. :-)

Do SK domówiłem nagą kolbę i 18-to gramowe sitko.

@Valerii Nie daj się prosić :)
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2022, 15:19:09 wysłana przez cezary.pl »

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Superkop
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudzień 2022, 20:02:57 »
Mam Kopa od około 3 tygodni. Kupiłem go używanego od kolegi z forum.
Krótko, co zobaczyłem w ciągu trzech tygodni.

Zalety
1. Robi espresso.
2. Bardzo fajnie wygląda.
3. Ciężka, niezniszczalna maszyna.
4. Nie wymaga podgrzewania. (niby)
5. Mechanizm jest zbudowany w taki sposób, że nie wymaga przyłożenia dużej siły, jak w LP EP.

Wady
1. Wymaga podgrzewania. Holder to duży kawałek stali nierdzewnej. Wymaga rozgrzania. To porazka no 1.
2. Nie jestem w 100 procentach pewien, ale jest prawdopodobne, że gdy dźwignia przesuwa się w górę, ciastko kawowe niści się. Powstają pęknięcia. To porazka no 2.
3. Zajmuje dużo miejsca w porównaniu do Roty.
4. Pomimo swoich wymiarów i wagi - nie stabilny. Aby przygotować napój, potrzebujesz dwóch rąk.
5. Brak manometru.
6. Ruchy w dół i w górę są niewygodne. Może to kwestia przyzwyczajenia.

Od razu zrobiłem mały plastikowy holder. Poprawiło to reżim temperaturowy i nie wymaga wstępnego podgrzewania.
Planuję przerobić Kopa na sprężynę. Jeśli to się uda-będzie dobre urządzenie, jeśli nie-trudno.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2022, 20:17:02 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Superkop
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudzień 2022, 21:16:33 »
W 40 sekundowym filmiku promującym dwa razy pada słowo expresso. Dyskwalifikacja natychmiastowa
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Superkop
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudzień 2022, 21:52:45 »
To kosztuje tyle co Robot + Flair 2 Pro?
Albo coś mi umyka, albo to bardzo wątpliwy wybór. 

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Odp: Superkop
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Styczeń 2023, 03:43:40 »
 
Mam Kopa od około 3 tygodni. Kupiłem go używanego od kolegi z forum.
Krótko, co zobaczyłem w ciągu trzech tygodni.

Zalety
1. Robi espresso.
2. Bardzo fajnie wygląda.
3. Ciężka, niezniszczalna maszyna.
4. Nie wymaga podgrzewania. (niby)
5. Mechanizm jest zbudowany w taki sposób, że nie wymaga przyłożenia dużej siły, jak w LP EP.

Wady
1. Wymaga podgrzewania. Holder to duży kawałek stali nierdzewnej. Wymaga rozgrzania. To porazka no 1.
2. Nie jestem w 100 procentach pewien, ale jest prawdopodobne, że gdy dźwignia przesuwa się w górę, ciastko kawowe niści się. Powstają pęknięcia. To porazka no 2.
3. Zajmuje dużo miejsca w porównaniu do Roty.
4. Pomimo swoich wymiarów i wagi - nie stabilny. Aby przygotować napój, potrzebujesz dwóch rąk.
5. Brak manometru.
6. Ruchy w dół i w górę są niewygodne. Może to kwestia przyzwyczajenia.

Od razu zrobiłem mały plastikowy holder. Poprawiło to reżim temperaturowy i nie wymaga wstępnego podgrzewania.
Planuję przerobić Kopa na sprężynę. Jeśli to się uda-będzie dobre urządzenie, jeśli nie-trudno.

@Valerii Pięknie dziękuję za rzetelną recenzję.
Świetnie że SK robi espresso:-)
Manometr można dołożyć do cylindra w jego dolnej części, przynajmniej na czas nauki.
Zmartwiłeś mnie problemem deformacji ciastka kawowego podczas ruchu tłoka w górę.
Ale jeśli będziemy podnosić tłok w taki sposób, aby ciśnienie poduszki powietrznej nad tłokiem nie było ujemne, to ciastko kawowe powinno zostać nienaruszone, bo wody nie nalewają pod wrąbek. Tak tylko z teorii.
Jeśli problem okaże się faktyczny, możliwe że trzeba będzie zastosować zawór zwroty, coś w rodzaju Prismo w Aeropress.
Świetnie że nabyłeś ten ekspres i masz pomysły na modyfikacje. Snuję przypuszczenie ze na razie, z SK na forum będzie na dwóch :-)
Wytłumacz jeszcze proszę o jakim holderze z kwasówki piszesz, bo sądzę że cylinder na wodę, ten nad kolbą jest z tworzywa sztucznego.


Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1139
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Superkop
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Styczeń 2023, 10:51:27 »
Dzięki @Valerii za podzielenie się spostrzeżeniami, a nagrałbyś jakiś filmik, kiedyś tam w "wolniejszej chwili" ?

@cezary.pl , chyba chodzi o tę część :

Screenshot_20230101_104527_Samsung Internet.png

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Superkop
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Styczeń 2023, 11:29:03 »
Wytłumacz jeszcze proszę o jakim holderze z kwasówki piszesz,

Cały czas zapominam, że nie holder, tylko kolba. :) Zrobiłem kolbę z tworzywa, aby zachowacz ciepło.


Zmartwiłeś mnie problemem deformacji ciastka kawowego podczas ruchu tłoka w górę.
Być może można tego uniknąć, jeśli nauczyć się prawidłowo pracować z poduszką powietrzną.


a nagrałbyś jakiś filmik,

Co chcesz zobaczyć w tym filmiku? Na czym zakcentowacz?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1139
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Superkop
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Styczeń 2023, 11:52:03 »
Najlepiej cały proces, a tak na poważnie operowanie dzwignią o którym pisałeś i końcowy efekt w filiżance vs Rota?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Superkop
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Styczeń 2023, 10:01:23 »
Moja opinia się zmieniła. Ciasteczko kawowe nie pęka. Ekstrakcja jest jednolita. Jeśli używam samodzielnej plastikowej kolby, nie wymaga wstępnego podgrzewania. Jestem bardzo zadowolony z maszyny. Nie ma potrzeby stosowania manometru.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Odp: Superkop
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Styczeń 2023, 23:17:56 »
Dopiero dzisiaj złożyłem ekspres.
Jakość tego urządzenia jest jak początek jego nazwy, a efekt w szklaneczce jak jej koniec. :taniec:

Moje spostrzeżenia, tak na początek:
Sitko w kolbie jest zdystansowane od jej obudowy, więc efekt nadmiernej utraty ciepła trochę przesadzony.
Sitko z kolbą styka się tylko swoim górnym kołnierzem.
Oczywiście kolba z wylewkami będzie studzić kawę.
Nie wiem jak wydobyć sitko z kolby. :-(
Z ekspresem zamówiłem naked portafiltr i dodatkowo sitko 18g naked przyszedł z sitkiem i teraz mam jedno sitko na zbyciu.
Zrobiłem szocika z jasno palonej Etiopii 18g
6 klik i wrzątek, w szklaneczce 40g przez 40 sek.
Pierwszy łyczek, lekki kwasek, bo jasna kawa, ale bardzo smaczne.
Brakuje mi kołnierza do kolby i tampera. Za tamper posłużył tłok z Aeropressu.
Red Clix do młynka w drodze.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi