Kiedyś pewnie nie zwracałbym na to uwagi, ale latka lecą i czasem zastanawiam się jak dużo zasobów zużywa człowiek w krajach rozwiniętych dla własnej wygody.
A to prawda, z tym zgadzam się w całej rozciągłości.
jedynym sposobem kontrolowania temperatury na standardowym HXe jest termometr w grupie
Tego nikt nie podważa. Otwartym pozostaje natomiast pytanie, czy jak na termometrze masz np 87* to robisz kawę, czy czekasz na 88*?
Problematyczne są te ostatnie stopnie, które nie dla wszystkich są istotne.
No właśnie, czy są problematyczne i istotne...
Ekspres ma offset, 10*C.
Grupa przy ustawieniu PID na 92*C grzeje się do max 88*C
Zakładam, że konstruktorzy mieli jakieś tam pojęcie o inżynierii i fizyce i obliczyli oraz zaprojektowali to tak, że offest sprawia, iż wyrzucenie 40ml wody o temperaturze 102*C z bojlera do grupy o temperaturze 88*C skutkuje ostateczną temp w grupie 92*C.
Łatwo policzyć, że obniżenie t grupy o 2*C skutkować będzie obniżeniem temp końcowej o ~0,95*C.
Zimna grupa zepsuje temp, nawet letnia czy ciepła grupa zepsuje temp, ale czy czekać dodatkowe 20-30 min dla różnicy poniżej 1*C to trzeba sobie samemu odpowiedzieć
(zwłaszcza, że większą różnicę zrobi np uchylenie okna
)