Autor Wątek: Profitec pro 500  (Przeczytany 9682 razy)

Offline waaldii

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato V
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Profitec pro 500
« dnia: 05 Październik 2021, 22:11:31 »
Witam.

Dzień dobry

Proszę o pomoc. Sprzedałem swój niezawodny Rocket Celiini z zamiarem kupna dwubojlerowca, czytając o stabilnej temperaturze Profirec pro 500 z racji grupy E61 dałem się na niego skusić, i tu zaczął się problem, wizualnie robi perfekcyjne espresso, tylko nie da się go wypić , jest jakby wymieszane z mąką gorzkie, z chemicznym posmakiem, spienione mleko jeszcze bardziej poteguje ohydny smak, nie wiem co się dzieje, młynek ten sam, kawa ta sama ,woda ta sama, probowałem wszystkich mozliwych temperatur i ustawień młynka i nic, robi mi się niedobrze kiedy mam spróbować kawę :ohyda: :ohyda: z Rocketa wychodziła pyszna. Gdzie może być problem? Ratunku!!
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2021, 08:05:05 wysłana przez Fux »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Październik 2021, 10:52:38 »
Może za duża temperatura.

Offline waaldii

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato V
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Październik 2021, 11:09:42 »
Próbowałem różnych temperatur, różnych grubości mielenia i doz, efekt goryczy i pyłu w kawie jest za kazdym razem, wymieniłem żarna w młynku, probowałem innych sprawdzonych wczesniej kaw i nic. Cały czas czuję pył i gorycz.  :-(

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Październik 2021, 12:14:19 »
Jakie ciśnienie w trakcie zaparzania?

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Październik 2021, 12:15:06 »
W HX, który miałeś napływała ciągle świeża woda, może coś jest w bojlerze, tu woda częściowo zalega.

skansen

  • Gość
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Październik 2021, 12:29:23 »
Dlaczego zalega? Pro 500 to też HX...

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Październik 2021, 12:38:22 »
Tak zrozumiałem :) "Sprzedałem swój niezawodny Rocket Celiini z zamiarem kupna dwubojlerowca, czytając o stabilnej temperaturze Profirec pro 500 z racji grupy E61 dałem się na niego skusić"

skansen

  • Gość
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Październik 2021, 12:43:14 »
Autor wątku opowiedział nam tylko początek i koniec historii. Nie dopisał, że zdecydował się na HXa, jakim jest niewątpliwie Pro500   8)

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Październik 2021, 12:49:32 »
Zmieniać HX na HX ? Hm, nie rozumiem chyba czegoś.

Offline waaldii

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato V
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Październik 2021, 12:57:59 »
Zamieniłem HX , na nowszego HX z myslą, że będzie bardziej stabilny( jak czytałem) jeśli chodzi o temperaturę. Jesli chodzi o ciśnienie jest fabrycznie ustawione na 10 barów, i w trakcie parzenia wskaźnik prawie dobija do końca.

Offline waaldii

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato V
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Październik 2021, 13:01:01 »
Planowałem dwubojlerowy Profitec pro 300, ale  grupa E61 przeważyła, inne dual boiler z E61 poza moim budżetem.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Październik 2021, 13:04:02 »
To tzw. "sidegrade". Choć ma pid, więc nawet jakimś tam "upgrade" ;) Ale wróćmy do problemu...

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Październik 2021, 13:17:43 »
Jak taka duża rozbieżność, może Celsiusze z Fahrenhaitem są zamienione, tu ktoś podaje rekomendacje ustawień temperatury:
https://clivecoffee.zendesk.com/hc/en-us/articles/115002824508-PID-Settings-and-Clive-Recommended-Settings

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Październik 2021, 14:44:12 »
wizualnie robi perfekcyjne espresso, tylko nie da się go wypić , jest jakby wymieszane z mąką gorzkie, z chemicznym posmakiem, spienione mleko jeszcze bardziej poteguje ohydny smak, nie wiem co się dzieje, młynek ten sam, kawa ta sama ,woda ta sama,
Może ktoś go próbowował nieumiejętnie odkamienić?  Chyba że ekspres nowy ?
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2021, 14:49:52 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline waaldii

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato V
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Profitec pro 500
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Październik 2021, 15:10:15 »
Ekspres nówka, po każdej konfiguracji wychodzi mętny, mączny posmak :ohyda:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi