Autor Wątek: Mały ekspres kolbowy do kuchni  (Przeczytany 9444 razy)

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Sierpień 2021, 07:55:50 »
Z instrukcji Gaggia Classic

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 290
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Sierpień 2021, 09:18:39 »
Za pomocą tych tabletek robi się backflush?

Tak.

Offline andrzej.podgorny

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Sierpień 2021, 12:13:27 »
Dzięki, a oprócz tych tabletek jest coś co można użyć do backflushingu?

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 290
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Sierpień 2021, 12:44:39 »
W Gaggii backflushu się nie wykonuje.

Offline andrzej.podgorny

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Sierpień 2021, 12:52:38 »
Dobra, to w takim razie mam trochę mętlik w głowie. Na youtube mówią, że się robi, na forum tutaj dostaje info, że za pomocą tych tabletek robi się bf. Jak to w końcu jest? Nic nie rozumiem...

EDIT: To inaczej. W takim razie oprócz odkamieniania jakoś powinienem czyścić ekspres?

EDIT 2: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6687.60 Tutaj polecali cafize..
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2021, 13:16:33 wysłana przez andrzej.podgorny »

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 290
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Sierpień 2021, 13:55:41 »
Backflush to czyszczenie obwodów kawowych, zaworów metodą do tyłu ;), z olejków kawowych. Robi się to w większości ekspresów kolbowych za pomocą Cafizy. W Gaggi na 99% się tego nie robi ze względu na zastosowanie miedzianych rurek oraz aluminiowy bojler.
Chyba wszystkie pozostałe ekspresy kolbowe mają bojlery z nierdzewki lub mosiądzu i rurki też, dlatego w nich można robić backflush.

A odkamienianie to odkamienainie bojlera i rurek. Zupełnie inna czynność niż backflush.

EDIT: To inaczej. W takim razie oprócz odkamieniania jakoś powinienem czyścić ekspres?

Masz się ściśle stosować do wskazań instrukcji obsługi producenta. Jeśli instrukcja w Gaggi nie mówi o backflushu to o nim zapomnij.

U mnie w Lelit Anna wraźnie była mowa o backflush i odkamienianiu.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2021, 13:57:49 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline andrzej.podgorny

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Sierpień 2021, 14:04:12 »
Ok, dziękuję za info!  :szampan:

Offline Latte.Fart

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Sierpień 2021, 14:50:29 »
W Gaggi na 99% się tego nie robi ze względu na zastosowanie miedzianych rurek oraz aluminiowy bojler.

Podobnie jak 99% właścicieli Classic'a, regularnie robię backflush, co prawda nie Cafizą ale Pulycaff'em. Posiadam model z zaworem trójdrożnym (v2 nie miała takowego).
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2021, 16:43:25 wysłana przez Latte.Fart »

Offline Celdur Mężczyzna

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: ACS Vesuvius
  • Młynek: 1Zpresso JE-Plus; Eureka Mythos Plus
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Sierpień 2021, 15:37:02 »
Co ma aluminiowy bojler do backflusha? W sprawnym ekspresie roztwór cafizy nigdy nie dostanie się do bojlera w trakcie bf.
W gaggi jest aluminiowy dyfuzor pod prysznicem i tu jest problem, z czasem może się uszkodzić.

Mimo to raz na jakiś czas należy odkręcić prysznic, dyfuzor i dobrze wyszorować.

W przeciwnym razie po paru latach możesz zastać coś takiego:
117616832_1206917003004410_8816753221515381191_n.jpg
117727420_601863840477476_6003958754849668726_n.jpg

Gaggia z 2006 roku, możliwe że nigdy nie czyszczona. Kupiłem niecały rok temu do zabawy (czyszczenie, PID, itd.). Dyfuzor był praktycznie sklejony z podstawą grupy.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 290
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Sierpień 2021, 15:56:38 »
Co ma aluminiowy bojler do backflusha?

Faktycznie. Nic. ;)

Offline Latte.Fart

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Sierpień 2021, 16:47:14 »
Co ma aluminiowy bojler do backflusha? W sprawnym ekspresie roztwór cafizy nigdy nie dostanie się do bojlera w trakcie bf.
W gaggi jest aluminiowy dyfuzor pod prysznicem i tu jest problem, z czasem może się uszkodzić.

Gaggia z 2006 roku, możliwe że nigdy nie czyszczona. Kupiłem niecały rok temu do zabawy (czyszczenie, PID, itd.). Dyfuzor był praktycznie sklejony z podstawą grupy.

Post apokalipsa! ;)
Ja u siebie wymieniłem dyfuzor na stalowy (nota bene stary mogę oddać jeśli chcesz).

Offline Celdur Mężczyzna

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: ACS Vesuvius
  • Młynek: 1Zpresso JE-Plus; Eureka Mythos Plus
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Sierpień 2021, 16:55:26 »
Dzięki, ale na dniach odebrałem od tokarza nowy z nierdzewki  ;-)

Offline andrzej.podgorny

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Wrzesień 2021, 16:30:38 »
Czy te tabletki nadadzą się do czyszczenia ekspresu? https://www.vendshop.pl/pl/p/EILFIX-Eco-5064-Tabletki-do-czyszczenia-25-X-2g/12448

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4843
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Wrzesień 2021, 16:34:01 »
Te tabletki są raczej przeznaczone do ekspresów automatycznych. Do backflushu bardziej radziałbym łatwiej rozpuszczający się proszek. Może to być Cafiza, może być też ZEFIR.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Mały ekspres kolbowy do kuchni
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Wrzesień 2021, 09:10:38 »
Dużo informacji wymieszanych.

Backflush robi się w ekspresach z zaworem trójdrożnym. Nie ma znaczenia z jakiego metalu jest grupa.
Obawiam się, że nowa Gaggia Classic nie posiada takiego zaworu.
Z pewnością miała go oryginalna wersja Gaggia Classic, stąd dużo filmów na YouTube z backflush.
Do backflush używa się proszku (cafiza, puffy, itp).

Gaggii nie odkamienia się kwaskiem cytrynowym, ze względu na aluminiowy bojler i ewentualnie inne aluminiowe elementy w systemie.
Używa się tabletek do odkamieniania od producenta ekspresu.

A młynek kupiony?
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2021, 09:15:22 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi