Autor Wątek: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB  (Przeczytany 9170 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Marzec 2023, 15:04:50 »
Zmieni się kawa i zabawa od nowa
Co zrobić :( Z podwójnym jest prościej, a z 20 czy 22g to potrafię się wstrzelić na nowej kawce już za trzecim razem, a ten drugi już jest pijany.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Marzec 2023, 16:11:12 »
Mam tego świadomość  w 100%.
I dlatego mnie to kręci :)
Jak zrobię ładny szot, to pokażę. Lejek faktycznie bardzo ułatwia zabawę.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Marzec 2023, 10:03:34 »
Przepraszam za post pod postem.
Wychodzi tak:



Nieco mniej body niż z podwójnego, przv podobnej wadze; kiedy zmniejszam robi się już bardzo podobnie choć nadal jakby szczuplej. Różnica przemiale to mniej więcej dwa red clicki.
Kolejne testy zrobię z inną kawą :)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1965
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Marzec 2023, 10:06:12 »
Kolejne testy zrobię z inną kawą

Może nie będzie wtedy tak "sikać" po boku

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Marzec 2023, 10:11:10 »
Próbuj dalej.
A jak ze smakiem?
Nie za długa ekstrakcja?
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Marzec 2023, 10:25:20 »
Kolejne testy zrobię z inną kawą

Może nie będzie wtedy tak "sikać" po boku

Jka
Fakt, jest sik :)
Tak, to spresso było trochę za długie.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Marzec 2023, 13:28:18 »
Znowu sorry za post pod postem.
Klik drobniej, 7 g kawy, 16 g espresso.
W smaku wychodzi mi że powinno jednak być 14 g, ale body już jest ok, a samo espresso doprawdy pijalne. Wylądowało w cortado i zrobiło mi miłą przerwę w pracy.

Nie sika na boki? :)



Edit: jedna zmiana. Dołożyłem puck screen, nie widzę wpływu na ekstrakcje, ale z pojedynczego sitka nie potrafię uzyskać ciastka które nie pływało by w wodzie i screen pomaga je latwiej ewakuować. Może Sage tak ma.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2023, 13:34:18 wysłana przez hammerhead »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Marzec 2023, 13:58:43 »
Ekstrakcja za długa - proponuję jeden albo od razu dwa kliki grubiej - powinno być lepiej - doza ta sama.
》tertium non datur《

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Marzec 2023, 23:11:30 »
Podziwiam że ci się chce bawić z pojedyńczym sitkiem.  [emoji12] Miałem ten ekspres i miło wspominam, ten wbudowany młyn zaskakująco daje radę co zresztą widać po ekstrakcji poniżej - jeden z moich nagranych shotów tyle że podwójne sito..
W sumie trochę żałuję że go sprzedałem.  :picardpalm:

« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2023, 23:17:16 wysłana przez k3lt »

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Marzec 2023, 12:24:24 »
Ekstrakcja za długa - proponuję jeden albo od razu dwa kliki grubiej - powinno być lepiej - doza ta sama.
No niestety, komendant nie dał rady ;)
To jest przykładowy szot zmielony klik grubiej.
Efekty są powtarzalne, pomijając ew. kiksy  zwiazane z dystrybucją i tampingiem. Ekstrakcja zaczęła się poniżej 9 bar, jak dla mnie jest za grubo. Tak, wiem, psiknęło, niemniej mając do wyboru ekstrakcję za długą jak na wcześniejszym filmiku i taką jak poniżej (kwaśniej niż bym chciał), to... Wolę w smaku tą dluzszą i czekam na df64 :) I wrócę wtedy.

Przepraszam za porwanie wątku o DMB przy okazji, ale myślę że wątek o pojedynczym sitku w tym kontekście też ma sens ;)


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Marzec 2023, 14:43:44 »
No niestety, komendant nie dał rady
To jest przykładowy szot zmielony klik grubiej
A spróbuj na tym samym kliku wepchnąć 0.5g mielonki więcej.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Marzec 2023, 15:01:44 »
A spróbuj na tym samym kliku wepchnąć 0.5g mielonki więcej.

No tak, kurde. Powinienem był sam o tym pomyslec.
Zgodnie z sugestią:



Wyglada całkiem do rzeczy i jest znacznie lepiej w smaku. Dzięki, Mistrzu :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Marzec 2023, 19:09:53 »
 :brawa:
Wyglada całkiem do rzeczy i jest znacznie lepiej w smaku.
Jak już opanowałeś singla, zrób najlepsze espresso na podwójnym: ratio 1:2, podobny czas ekstrakcji i porównaj smak.
Dzięki, Mistrzu
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2023, 19:12:25 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Marzec 2023, 19:33:15 »
Podwójne ma więcej body.
Poza tym jest naprawdę bardzo podobnie, zwłaszcza na zimno.
Oczywiście moim subiektywnym zdaniem.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Marzec 2023, 20:05:22 »
Poza tym jest naprawdę bardzo podobnie, zwłaszcza na zimno
Zrobić z singla w ratio 1:2, we właściwym czasie i w dobrym smaku porównując z podwójnym, to nie lada osiągnięcie. Wielu kawoszy się nie znajdzie, głównie z powodu niezrozumienia działania pojedynczego sitka, Ty to zrobiłeś, Mistrzu :taktak: Możesz szkolić następnych amatorów, którzy nie chcą iść na łatwiznę podwójnego sitka, aby smakować espresso z singla.

« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2023, 20:18:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi