Autor Wątek: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB  (Przeczytany 8940 razy)

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marzec 2023, 22:11:00 »
Tak, zwłaszcza, że mleczne kawy wolę z podwójnego, a americana z rana na podwójnym ląduje w termosiku i starcza wtedy na dłużej;)
Ale miło jest umieć zrobić singla.

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 140
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marzec 2023, 22:12:54 »
Z pojedynczego sitka, espresso jest tak malutkie że nawet do gardła nie dolatuje :)

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marzec 2023, 22:21:08 »
Kaman. Wg wloskiego wzorca to 30 ml, więc to wcale nie tak mało. Więcej niż połowa typowego podwójnego;)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marzec 2023, 06:23:46 »
Kaman. Wg wloskiego wzorca to 30 ml, więc to wcale nie tak mało. Więcej niż połowa typowego podwójnego;)
Ja tam wolę uzysk wagowy niż objętościowy
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marzec 2023, 12:44:12 »
Więcej niż połowa typowego podwójnego
Nie do końca, u Włochów jest na ogół spora domieszka robusty i w związku z tym dużo cremy, która robi objętość, ale niewiele waży. Dlatego lepiej jest ważyć przemiał i uzysk.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marzec 2023, 13:09:52 »
Ja wiem, że lepiej, odrobiłem lekcje. Ale standard mówi co mówi, czyli 25+/- 2.5 ml :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marzec 2023, 14:11:40 »
Na forum rzadko kto z "ml" standardu korzysta. Jak myślisz, dlaczego?

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marzec 2023, 14:23:43 »
Ok, nie mam zamiaru udowadniać że nie jestem wielbłądem.

Wymiana zdań zaczęła się od tego, że według jednego z dyskutantów pojedynczego espresso  jest tak mało, że nie dociera do gardła. Na co ja wyskoczyłem z objętością klasycznego espresso, nie do końca poważnie co prawda, ale zgodnie z prawdą.
Efekt jest taki, że zaczynacie mnie uczyć tego, że objętość jest zła, tak jak bym był kompletnie zielony i nie wiedział co to ratio, nie miał wagi i nie używał jej w swoich eksperymentach. Bo wy wiecie lepiej, a ja jestem kretynem, który zmieloną kawę odmierza w mililitrach i któremu trzeba zadawać pytania naprowadzające.

W tej sytuacji bardzo dziękuję, z mojej strony przerwa.
Dzięki @GostRado za merytoryczne odpowiedzi.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marzec 2023, 14:28:28 »
Ojej może kolega ma po prostu długi język, nie ma co kruszyć kopii o mililitry;) Z mojej strony nie był to żaden przytyk, taka informacja tylko. Jako, że jesteś nowym użytkownikiem, to trudno powiedzieć jak duże masz doświadczenie ;)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marzec 2023, 14:35:59 »
Dzięki @GostRado za merytoryczne odpowiedzi
Nie ma za co. Jak dostaniesz funnel, to napisz jak Cię "męczy" VST7 🙂
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Marzec 2023, 13:01:58 »
Be very afraid ;)

Edit:



https://youtube.com/shorts/5EOyu73usP4?feature=share




Przemiał jak do dubla.
Faktycznie, trzeba by oczko drobniej, bo jest troszkę kwaśniej niż bym chciał, ale efekt o dziwo generalnie porównywalny z podwójnym sitkiem.

Będę jeszcze ćwiczyć, ale jak mi się wydaje - da się.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2023, 13:28:44 wysłana przez hammerhead »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Marzec 2023, 14:09:01 »
Faktycznie, trzeba by oczko drobniej, bo jest troszkę kwaśniej niż bym chciał, ale efekt o dziwo generalnie porównywalny z podwójnym sitkiem.
Koniecznie drobniej, bo i ekstrakcja za gwałtowna.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Marzec 2023, 14:12:55 »
Tak, zdecydowanie. Ale porównywalny z tym co miałem z podwójnego sitka kiedy wykręcałem przemiał z redclicka i było oczko za grubo.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Marzec 2023, 14:37:07 »
Tak, zdecydowanie. Ale porównywalny z tym co miałem z podwójnego sitka kiedy wykręcałem przemiał z redclicka i było oczko za grubo.
Może być, że i dwa oczka drobniej, ale wtedy dorzucić trochę mielonki. Generalnie metodą prób i błędów, aż trafisz w 10.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1916
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 5 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Marzec 2023, 15:01:00 »
Generalnie metodą prób i błędów, aż trafisz w 10.

Zmieni się kawa i zabawa od nowa :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi