Jako, że stałem się posiadaczem kawiarki Bialetti 4TZ Venus a wątek o kawiarkach ma 82 strony i chwile mi zajmie jego prześledzenie to chciałbym zapytać użytkowników mniej więcej o ramy w jakich się poruszać, osobiście pierwszy raz dziś zaparzyłem w niej kawę i było w miarę OK ale chętnie skorzystam z rad doświadczonych użytkowników tego sprzętu
1 ile kawy upychacie do sitka? (u mnie wyszło 20gr i mały zapasik został - podobno powinien, potwierdzacie?)
2 na jakiej mocy na indukcji stawiacie kawiarkę (ja dałem na 8/10 i nie wiem czy nie za mocno bo ekstrakcja przebiegła, że tak powiem dynamicznie
)
3 ile powinna trwać ekstrakcja +/- od rozpoczęcia przelewania się kawy ? (u mnie trwała jakieś 20-30sekund)
4 ile czasu upływa +/- od postawienia kawiarki na płycie do początku ekstrakcji (wiem, że zależy to też od tego jak ciepłą/gorącą wodę wleje do zbiornika - no i właśnie, lepiej zimną, ciepłą czy gorącą?)
5 jaki uzysk powinien wyjść? u mnie 200gr wody, 20 gr kawy - napar 145gr czyli 1TZ 36,25 - mieści się w ramach?
6 używacie filtra z AP? ja użyłem ale nie mam porównania jak by było bez
napar raczej do super klarownych nie należał więc chyba odpuszczę sobie testowanie bez filtra, może prędzej 2 filtry
7 jak z mieleniem? wiem, że trochę grubiej niż do espresso ale tutaj chciałbym zapytać czy jakiś użytkownik Severina KM 3873 lub Comendante NB może się wypowiedzieć konkretnie (ja zmieliłem na Severinie na 3/10)
8 kawy raczej średnio lub mocniej palone, takie klasyki do espresso, czy nie ma się co ograniczać ?
z mojej mikstury wypiłem 45gr - całkiem pozytywne wrażenia ale delikatny kwasik się pojawił (kawa Brazylia Santos średnio palona), pozostałe 100gr wskoczyło do filiżanki + 150gr spienionego mleka i tu już bez żadnego "ale" tak więc dostrzegam potencjał kawiarki tylko trzeba trochę dopracować