Ja jakiś rok temu mocniej wszedłem w piwo. Tzn, w picie tego Dobrego Piwa. Niestety, już jest jak z kawą - jeśli nie ma dostępu do dobrego, nie piję.
Obecnie jest bardzo duży boom na piwa lokalne, rzemieślnicze, z dobrych składników o fantastycznych smakach i zapachach. Są lepsze, są gorsze, ale zawsze lepsze od przemysłowych.
Właściwie jest jeden, większy browar, który trzyma dobry poziom. Jest to Kormoran, który bardzo dobrze łączy powszechną dostępność ich piw w Polsce z bardzo dobrą jakością towaru i nowymi propozycjami.
Jestem wielkim fanem wszelkich piw z gatunków IPA, AIPA, APA, etc. czyli na India Pale Ale, American India Pale Ale i American Pale Ale. Są to piwa warzone na świetnych odmianach chmielów, ktore dają przepiękny, żywiczny, cytrusowy, czasami tropikalny zapach, bardzo charakterystyczny, a w smaku uderza potężna, lepka, ale niezwykle przyjemna goryczka. Czasami przed tą goryczą wchodzi miodowa słodycz.
Z polskich browarów najchętniej nabywam Ale Browar, Kormorana, Pintę i to, co akurat mnie zainteresuje, albo znajomy prowadzący sklep, piwosz, poleci (np. bardzo smaczny, klasyczny Pils, "Polka" z browaru Wąsosz. za 4zł naprawdę fajne piwko).
Z zagranicznych jest sporo wartych grzechu. tzn, każdej wydanej złotówki, bo niestety ceny zagranicznych piw są spore. Generalnie 10-15zł to minimum i to z reguły butelka 0,3. Ale warto. Zwłaszcza Brew Dog i Mikkeler bądź norweski Nogne O (z tym współpracuje Ale Browar ostatnio. Wypuścili wspólne piwo Deep Love, a teraz norwedzy wypuścili, chyba tylko na swój rynek, piwo zrobione tylko na polskim chmielu odmiany iunga).
a
tutaj, akurat byłem na zdjęciach ostatnio, tematy rolne, chmielarze sortowali chmiel bardzo dobrej, polskiej odmiany Sybilla. Również cytrusowa, rześka odmiana. Na niej powstał m. in. kormoranowy PLON