Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:17:08 »
Jest jeszcze Grunt z Bielska-Białej, też mają ciekawe kawy.
12
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:02:04 »
Mój patent na temperaturę ok. 94 stopni jeśli nie mam termometra w czajniku, to obserwowanie pod koniec grzania wody w czajniku z odkrytym wieczkiem. Niedługo po tym jak czajnik zacznie być głośniejszy a woda zrobi się biała (80 stopni tzw. biały wrzątek) jest moment kiedy niedługo przed wrzeniem zaczynają pojedyncze bąble z dna czajnika wędrować do góry. Wtedy zalewasz po prostu taką wodą.

Jeśli masz taki zwykły analogowy, który może być zamocowany tak aby mierzył dobrze temperatrę 1 cm od dna, to sprawdź czy dobrze mierzy temperaturę gotującej sie wody. Powinno być w okolicach 100 stopni.

Primavera nie jest najlepszą wodą z mojego doświadczenia choć nie jest też najgorsza, z łatwo dostępnych lepiej już się spisywał jak dla mnie Żywiec Zdrój.
13
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dale Cooper dnia Dzisiaj o 11:54:15 »
Jeśli chodzi o przepis, to taki "standardowy". 6 g/100 ml. Preinfuzja - ilość wody na oko, zamieszanie, odczekuję ok 20 s i dolewam wody w 3-4 porcjach. Temperatura około 90. Primavera.
Być może te wszystkie "około" są tu winne, ale przyznaję, że nie posługuję się wagą, ilość wody to po prostu kreski na serwerze, a termometr jest taki analogowy, kupiony pod yerbę.
Spróbuję wpłynąć jakoś na zmniejszenie prędkości przepływu i z wyższą temperaturą.

No i tak jak radzisz, 5,5 g

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
14
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:46:59 »
A przepraszam, nie zwróciłem uwagi na ten zapis V60, skupiłem sięna mleku a wtedy kawy są na ogół ciśnieniowo przygotowywane.

A jakiego przepisu używasz? Jeśli jest kwaśna to spróbuj 5,5 g kawy na 100 g wody i temperatura min. 94 stopnie to do czarnej. Jeśli robisz z mlekiem to ja bym zrobił koło 10 -11 g kawy na 100 g wody, temperatura 96 stopni i polewanie przynajmniej na 3 razy+preinfuzja, czas minimum 2 min 30 sek

15
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez adiki dnia Dzisiaj o 11:43:37 »
Super dzięki wielkie za odpowiedzi dodamy wszystkie palarnie które podacie :)
16
Na początek / Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 11:42:43 »
Daleko idące uogólnienie. Każda firma (także nasza) pozyskuje klientów z różnych źródeł. W minionych latach np. Targi były podstawą. Nie WOK.
Tak i nie miałem nic złego na myśli.
17
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:41:46 »
Fajnie, że projekt się rozwija.

Ja ze znanych palarni także widziałbym:
- Blend
- Good Coffee
- Coffeehood
- Oto Coffee
- Coffee Grange
- Java
- Sheep and Raven
- Instytut Kawy

18
Kawa / Odp: Ceny kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Karsin dnia Dzisiaj o 11:40:18 »
Kakao to chyba 3x albo nawet 4x od początku roku.. No nic Panie i Panowie - trzeba przenieść się na herbatę kawka
19
Zakupy przez internet / Odp: Uczciwosc sprzedawcy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez siewcu dnia Dzisiaj o 11:40:02 »
Sprzedaż teraz tego ekspresu w cenie powyżej ceny zakupu (takie odniosłem wrażenie na podstawie posta sprzedającego) też średnio wygląda
A to jest jakiś obowiązek sprzedaży poniżej ceny zakupu? Który przepis o tym mówi? W tych okolicach jedyne o czym wiem to kwestie zgłoszenia ew. zarobku czy też opłaty PCC, ale nigdy nie słyszałem o zakazie sprzedaży z zarobkiem.
20
Zakupy przez internet / Odp: Uczciwosc sprzedawcy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:23:46 »
Nie wiemy ile ostatecznie zapłacił biki14, ani na co panowie się umawiali i co z tego było spełnione, ponieważ administracja nie otrzymała dokumentów od żadnej ze stron. Może prawda leży gdzieś po środku i żadna strona do końca nie przedstawia sprawy zgodnie z faktami.

To forum ma służyć przepływowi informacji i kontaktów między miłośnikami kawy. Czasem niestety dochodzi do różnych sytuacji spornych, a żeby dojść do sedna sprawy potrzebna jest znajomość faktów.

Panowie biki14 i marcin.teges proszę o przedstawienia dokumentów w tej sprawie dziś do 20:00.

Wg mnie wtrącanie się administratora w rozstrzygnięcie sporu jest bezzasadne.
Po pierwsze jestem moderatorem, po drugie ponieważ sprawa toczy się na tym forum to jest jak najbardziej zasadne, aby dojść do tego jakie są fakty, bo tego wymaga rzetelność informacji jakie chcemy, aby były prezentowane na forum.
Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi