Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 12:54:46 »
Ale nic nie zaprzestaliśmy. Po prostu różnorodność kawy jest ogromna. Secret Blend ma już chyba rok i jest taką tam "truskawką" czyli Brazylia/Etiopia. Ale ten kolejny blend to nieco inna historia.
2
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 12:29:19 »
To, czemu zaprzestaliście? W jednej palarnii truskawka w czekoladzie to najlepiej sprzedający się blend, a przeliczając na Twoje 500g opakowania to wyjdzie m.w. 70zł.
3
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 12:26:18 »
Nie tak późno, bo takie rzeczy robiliśmy, gdy nie było jeszcze innych palarni ;).
4
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 12:24:27 »
Wziąłem więc tę ciemną Etiopię i połączyłem z blendem różnych Brazylii. Efekt jest bardzo fajny, bardzo gęsty i dosadny, dostojne.
Lepiej późno niż wcale👍 Inne palarnie dawno już mają w swojej ofercie tę kompozycję.
5
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Zamienniki dripperów Kalita
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yerbopijca dnia Dzisiaj o 12:18:23 »
Cena z tego co widzę niemała a i dostępność też taka sobie. Nie myślał ktoś o tym, żeby zlecić jakiejś pracowni ceramicznej wykonanie czegoś podobnego? Jest ich trochę i z tego, co widziałem, niektóre są bardzo otwarte na nowe wyzwania

Edit. Dzięki WS, sprawdzę
6
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Zamienniki dripperów Kalita
« Ostatnia wiadomość wysłana przez WS dnia Dzisiaj o 12:18:00 »
Szukam drugiego dripa obok v60, którego mam, ale żeby dawał maksymalnie inny napar.

Sprawdź klasyczny dripper Melitta z filtrami Moccamaster. Warto też spróbować  tych filtrów, odpowiednio złożonych, w V60. A w ogóle to samo V60 daje duże możliwości zmiany naparu. Różne filtry, na przykład Cafec Abaca, Hario Mizarashi i Moccamaster. Plus drippery z odmiennym przepływem: klasyczne Hario, ażurowy z drutu lub Hario Mugen plus jakiś dripper z prostymi rynienkami, np Tiamo. I wtedy możliwość różnych kombinacji, masz dużą.
7
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez marcin.teges dnia Dzisiaj o 11:22:25 »
Mam pytanie do użytkowników Profitec GO, w jaki sposób ekspres sygnalizuje brak wody? Z tego co pamiętam to jest to sygnał dźwiękowy i mruganie pierwszej lampki, czy mógłby to ktoś potwierdzić?
8
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 10:37:01 »
Ostatnio zająłem się Etiopiami w espresso. Lepsze jest moim zdaniem podejście jaśniejsze do ziaren z obróbki naturalnej jak w przypadku Eli paleń. Jasne palenie nie ma żadnej goryczki, espresso jest kwaśne ale za to słodkie, jest aromatyczną bombą. Moje palenie było zdecydowanie ciemniejsze. W efekcie uzyskałem pięknie wyglądające espresso o lśniącym, lamparcim wzorze na powierzchni. Ponieważ nie pojechałem za daleko, to smak wciąż sporo miał kwaskowatości i sporo goryczki. Jedno i drugie wzmacniają się -- tak myślę. Z chwilą gdy pojawia się goryczka, mocniej odczuwamy też kwaśny smak w espresso. W każdym razie wrażenia dotykowe, smakowe były intensywne. Pełnia smaku ale bardzo jaskrawa. Pewnie po tygodniu, dwóch te wrażenia złagodniałyby, ale komu chciałoby się czekać i sprawdzać upływ czasu.
Wziąłem więc tę ciemną Etiopię i połączyłem z blendem różnych Brazylii. Efekt jest bardzo fajny, bardzo gęsty i dosadny, dostojny :). Z przyjemnością wypiłem kilka filiżanek. Ponieważ jest to kolejne połączenie Brazylii z Etiopią:

-->> Secret Special Edition

W związku z tym ostatnie parę paczek poprzedniej, również fajnej mieszanki o tej nazwie jest teraz trochę taniej. Sporo innych okazji polecam:

-->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion
9
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Brewers Cup 2024 - przemyślenia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia Dzisiaj o 10:31:56 »
La Marzocco Leva X
Nurri L-Type (tu niestety grupa 54mm)
Kees van der Westen Spiritello (ma być pokazany w Busan 1-4/05)
La Marzocco GS3 MP (czekam na nową wersję, bo dotychczasowa praktycznie nie zmieniana przez 15 lat, powinni zaprezentować w ciągu kilku miesięcy)
Pierwsze 3 to dźwignie

Jeszcze teoretycznie rozważam 2 inne, ale myślę że chyba z różnych względów odpadną:
San Remo You
ACS Vostok (dźwignia)

10
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Brewers Cup 2024 - przemyślenia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dav dnia Dzisiaj o 09:02:14 »
Może i masz rację Krystians - może Aga przekombinowała. Na pewno chciała dobrze, ale czasami tak jest, że chcesz dobrze a wychodzi odwrotnie.
Alternatywne metody to nie moja bajka (póki co). Na razie skupiam się powoli na poszukiwaniu high end-owej domowej maszyny
do espresso, a po przeanalizowaniu tego co jest na rynku i co zaraz się na nim pojawi wybór nie jest duży i sprowadza się do max.5-6 maszyn.
W tym roku postawiłem sobie za cel, że przetestuję prawie wszystkie dobre europejskie (i niektóre amerykańskie) palarnie, ale już widzę, że
ich jest za dużo i chyba nie dam rady do grudnia (muszę zamówić co najmniej 4-5 paczek kawy z danej palarni, żeby mieć jakąś opinię).


jaka jest ta krótka lista ekspresów do espresso które bierzesz pod uwagę ? też jestem na  poszukiwaniu ;-)
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi