forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: DrUsagi w 08 Lipiec 2014, 15:19:08

Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 08 Lipiec 2014, 15:19:08
No to czas na kilka oficjalnych słów o mojej Peppinie. Sprawuje się bez zarzutu, ostatnio tylko okazało się że ocynkowany motylek trzymający bojler chyba nie był ocynkowany bo zaczął rdzewieć :) Wymieniony został na mosiężny - problem zniknął całkowicie.

Strzały wychodzą mi coraz lepsze - mielenie o oczko grubiej niż pod standardową kolbę. Grupa i kolba grzeją się praktycznie do tej samej temperatury co woda w bojlerze. Przyjemne jest to, że nie trzeba czekać aż ekspres się rozgrzeje - rozgrzewa się tyle ile zajmuje mu zagotowanie wody - przy grzałce 700W to trochę trwa - akurat można zmielić kawę.

Ja mielę do normalnego sitka 58mm, potem za pomocą lejka od shakera przesypuje kawę do sitka Peppiny 45mm. Używam około 13g kawy w podwójnym sitku. Sitko to zmieści bez problemu i 15g, a z pomocą i uklepywaniem to nawet 2 dodatkowe gramy wejdą. Jak woda ma koło 85C odpinam kolbę - przesypuję kawę, ubijam. W tym czasie temperatura przekracza 90C. Ostatnio strzały robię przy 93C - Etiopia Mocca Harrar od Gorana wychodzi naprawdę zacnie :)

Ale gadać nie będę - pokażę co i jak.

www.youtube.com/watch?v=dki7niu56p8 (http://www.youtube.com/watch?v=dki7niu56p8#ws)

Ekstrakcja ciutkę za szybka - ale przy dłuższych strzałach z tą kawą mam za dużo goryczy.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: andpgud w 28 Sierpień 2014, 12:51:31
Jestem pod wrazeniem.
Maszynka naprawde super!!!
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 25 Luty 2015, 14:59:33
Odświeżę ten wątek "peppinowy" pokazując mój nowy nabytek, który przywiózł mi dziś kurier. Bałem się, że przyjdzie złom, ale chyba nie jest źle.
Jeszcze to ustrojstwo rozbebeszę, zobaczę jak wygląda w środku, wymienię uszczelki i jazda  miotla

(http://i59.tinypic.com/hs0w48.jpg) (http://i59.tinypic.com/2agm7b.jpg)
(http://i60.tinypic.com/zuf8mp.jpg) (http://i58.tinypic.com/2wdulw5.jpg)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 25 Luty 2015, 15:01:03
Witamy w klubie wajchy  :szampan:
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 25 Luty 2015, 15:07:02
Trochę to potrwa zanim znajdę się w tym klubie. Teraz odnowienie Peppiny i kupno młynka. Dalej poluję na Caravelkę.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 25 Luty 2015, 15:18:56
No to pięknie - emalia na dole bojlerka wygląda na zdrową, grupa też raczej do czyszczenia tylko. Chyba tylko uszczelki wymienić trzeba, a i to może nie wszystkie.

Ja to bym nie wytrzymał, zalał go wodą, ze 2 bojlerki przepuścił i potem kawę strzelił :)

na grzałce powinien być wybity miesiąc i rok produkcji ;)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 25 Luty 2015, 15:37:22
Śladów korozji, przepaleń brak. Tylko trochę zaśniedziałe. Pukam, stukam i skrobię, Z zewnątrz wygląda na zdrowe. Rant bojlera ok. Dwie 1 mm kropeczki rdzy w miejscu styku z uszczelką. Emalia 100 % zdrowa. Nie wiem tylko dlaczego na grzałce zostały resztki smaru silikonowego. Niemiec sprawdzał, czy wszystko działa, bo jeszcze mokra. Nie ruszam, bez rozebrania i sprawdzenia wszystkiego i młynek by się przydał. Na grzałce rok produkcji 67, miesiąc 9. O jeden miesiąc młodsza od mojej żony  :evil:
Tam nie ma żadnego termostatu, grzałka grzeje wodę do 100 st. C ?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 25 Luty 2015, 16:11:14
Lubusz, nie rozważaleś kupno Sama Lusso, jest na forum nówka sztuka. Co do ceny, pewnie coś tam jeszcze można  wynegocjować chociaż i tak jest bardzo dobra.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 25 Luty 2015, 16:15:47
Lubusz, nie rozważaleś kupno Sama Lusso, jest na forum nówka sztuka. Co do ceny, pewnie coś tam jeszcze można  wynegocjować chociaż i tak jest bardzo dobra.

Widziałem tą ofertę, jest ok, ale coś mnie ostatnio antyki kręcą  :chory2:
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 06 Marzec 2015, 18:37:45
Jako, że Peppina została odrestaurowana dzięki wielkiej pomocy DrUsagi, pozwolę się pochwalić ukończoną swoją maszyną w tym wątku.

Panowie, przedstawiam FE-AR La Peppina casa di Przemo:

Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 06 Marzec 2015, 18:50:33
Pięknie zrobiona maszynka :brawa: Czekam na relację z pierwszych strzałów. Moją uruchamiam za kilka dni.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 06 Marzec 2015, 19:08:15
Piękna :)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 06 Marzec 2015, 19:35:44
Malinowa? Śliczna  :)
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 09 Marzec 2015, 15:04:41
Dziękuję, zrobiłem kilka kaw w Peppinie, zaobserwowałem co następuje.

Zawsze jest warstwa wody nad ciastkiem, ciastko nie wypada, za to wypada sitko z ciastkiem z kolby. :)
Jak na razie technika opisana przez Orphan Espresso daje chyba najlepsze efekty.
W zasadzie nie wiem jaki przemiał powinien być pod Peppinę.
Najsmaczniejsze wychodzi ristretto, doza 14g, lekkie ubicie tamperem, temperatura ok. 96 stopni C (termometr z sondą Motta).
Chyba dodam do Peppiny PID. Otwór w pokrywce aż się prosi aby umieścić tam czujnik-sondę w szpilce. :) Nie będę oczywiście modyfikował sprzętu, cały PID planuję umieścić w zewnętrznej obudowie.

Jak na razie wszelkie inne sprzęty poszły w odstawkę.

Jedyny mankament jaki znalazłem, to woda w spłuczce pod kratką, a także całkowite opróżnianie boilera po zrobieniu kawy, co jest wymogiem gdy ma się punkty rdzy na krawędzi boilera. Oczywiście krawędź została oczyszczona i zabezpieczona smarem spożywczym Molykote 111.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Marzec 2015, 15:18:37
Na sitko pomaga gumowy pierścień. Dałem go i siedzi twardo w PFie.

Blotko na wierzch znika jak się PF zostawi  w grupie, wtedy nawet ciacho wypada.

Opróżnianie bojlera upierdliwe.

Ja pod kratką dałem wyciętą na wymiar scierkę pochłaniającą wodę. A po ekstrakcji podstawiam filiżankę żeby do niej kapało.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 09 Marzec 2015, 15:39:53
14 g w podwójnym sitku, lekko ubite. Rozumiem, że po mocniejszym ubiciu wejdzie z 16 g kawy. Ristretto, to 15 ml. Jak to robisz. Zasysasz wodą połowę cylindra ?  W mojej Peppinie też zabezpieczyłem dolne krawędzie bojlera smarem Molykote 111. Zamierzam co kilka dni ściągać bojler, co jest bardzo proste i przesmarowywać te krawędzie.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 09 Marzec 2015, 18:12:12
Zmierzę jeszcze raz. Może przesadziłem z tym ristretto.

Zmierzone, jednak ristretto, równe 20ml.

@spinacz - scaliłem
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 09 Marzec 2015, 19:37:56
Napisz proszę, czy powodem, że nie robisz espresso (ok.30 ml) jest zbyt mała objętość pojedyńczego zaczerpnięcia tłoka ?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 09 Marzec 2015, 19:55:06
Stosuję technikę opisaną przez OE. Pisałem o tym powyżej.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Marzec 2015, 19:56:16
U mnie zrobienie espresso wymagało praktyki. Bez kawy niby ~30ml wody leci. Z kawą wymaga to trochę innej techniki. Ja robię tak:
-lekki tamping
- dźwignia w dół i czekam na pierwsze krople
- dźwignia w górę do pierwszego oporu, potem delikatnie w dół, woda się dolewa
- i puszczam dźwignię i mam 25ml, czasem więcej.


ale jakie to dobre ;)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 09 Marzec 2015, 20:01:17
Pozwolę sobie wkleić instrukcję Orphan Espresso:

Orphan Espresso - instrukcja użytkowania La Peppina:

1. Doprowadź wodę w boilerze do wrzenia
2. Wyłącz maszynę.
3. Wykonaj strzał rozgrzewający grupę maszyny (pusty).
4. Odważ dozę kawy aby pozostawić wolną przestrzeń w podwójnym sitku 5mm od rantu sitka.
5. Zapnij kolbę z kawą do grupy.
6. Pociągnij wajchę do dołu.
7. Wspomagając ręką powoli podnieś wajchę do góry, aż poczujesz opór wobec ciastka kawowego.
8. Pociągnij wajchę w dół, aż do końca.
9. Puść wajchę.

---- koniec instrukcji OE ----

Czas preinfuzji, trzymania wajchy w dole to max. 8 sek. (wg. instrukcji) 10 sek. (wg. Forum home-barista.com).

Temperatura wody w boilerze a temperatura wody wypływającej z grupy różni się ok. 3 st. F.

Wybaczcie jakość tłumaczenia, ale to na własny użytek i wykonałem je wczoraj w nocy.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 09 Marzec 2015, 20:04:58
Rozumiem, że trzymając się tej instrukcji leci Ci 20 ml naparu kawy ?
Próbowałeś w ten sposób ?
https://www.youtube.com/watch?v=QrIRHNTegjs (http://www.youtube.com/watch?v=QrIRHNTegjs#)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 09 Marzec 2015, 20:24:34
Ja bym na końcu zrobił tak jak w tym filmiku :

http://www.youtube.com/watch?v=fG_5RMGb2H0# (http://www.youtube.com/watch?v=fG_5RMGb2H0#)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Marzec 2015, 20:47:47
Ale pida to bym sobie też z niej zmajstrował. ;)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 09 Marzec 2015, 20:56:50
Doktorze, mierzyłeś ile max wody wchodzi do cylindra po jednym "głębokim" zaciągnięciu ?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 10 Marzec 2015, 06:55:47
Musze niestety bazować na danych historycznych - w wątku (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=730) renowacyjnym są detale.

A na szybko

Oto efekt jednego ruchu dźwignią (z 5 ml wody zostało jeszcze w sitku). 25 ml espresso nie powinno być problemem.
(https://lh4.googleusercontent.com/-jye2h-d9JdQ/U5GX0Z-LImI/AAAAAAAAD-4/nRnJ1AYGwdU/w695-h418-no/20140606_110541.jpg)

Potem nadeszła pora na testowe espresso - nie mogłem się powstrzymać. Power OFF. Temperatura w bojlerku 92C, zmielone ~12g kawy, kolba zapięta dźwignia w dół i jedziemy :)

Do perfekcji jest daleko, ale wygląda to nie najgorzej. Miarka nie bardzo się pod wylewkami mieści. Samkowało lepiej niż poranny shot ze Stell'a ;) ale muszę się przyznać że ten ranny shot był nie udany.
(https://lh6.googleusercontent.com/-VGX_rFssM04/U5GXgsQliQI/AAAAAAAAD-E/gehaGA0amsM/w357-h593-no/20140606_111722.jpg) (https://lh4.googleusercontent.com/-6e5rNwb-WvQ/U5GXkrIb6XI/AAAAAAAAD-M/fqtWJ08LlxE/w357-h593-no/20140606_111742.jpg)

(https://lh6.googleusercontent.com/-CL2EpEfX368/U5GX5zVi0_I/AAAAAAAAD_A/wpu_ITaNb58/w417-h251-no/20140606_111854.jpg)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 10 Marzec 2015, 09:05:29
U mnie wychodzi ponad 30 ml z jednego pociągnięcia wajchą.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 10 Marzec 2015, 09:07:37
Off-Topic:
trzeba kupić kilka Peppinek póki są tanie - jak wujek google zacznie te piekne maszyny pokazywać to ceny na ebay'u skoczą  :smiech:

Swoją drogą dobrze że mamy takie same narzędzia pomiarowe.
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 10 Marzec 2015, 09:58:46
Zmieniłem dozę na 12g. Niestety nadal woda nad ciastkiem, jeśli nie wstrzymuję wajchy, to kawa wypływa za dynamicznie i mało trafia do filiżanki. Z asystą ładny cienki strumień kawy o ciemnej barwie. Cremy nie udało mi się jeszcze wykonać większej niż cieniutka warstwa pokrywająca płyn (ok. 1mm lub mniej). :(
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 10 Marzec 2015, 11:05:45
Ja mieliłem dokładnie tak jak pod espresso na "dużej" maszynie. Nawet w Łodzi na mistrzostwach taką kawę dostawała.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: WS w 10 Marzec 2015, 11:26:13
Z tego co pamiętam, to do niewielkich dźwigni jest potrzebne trochę grubsze mielenie niż na espresso. Do Twojej Peppiny także.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 13 Marzec 2015, 01:27:35
Zmieniłem dozę na 12g. Niestety nadal woda nad ciastkiem, jeśli nie wstrzymuję wajchy, to kawa wypływa za dynamicznie i mało trafia do filiżanki. Z asystą ładny cienki strumień kawy o ciemnej barwie. Cremy nie udało mi się jeszcze wykonać większej niż cieniutka warstwa pokrywająca płyn (ok. 1mm lub mniej). :(

U mnie pierwsze próby  Peppiną wyglądały dziś tak.
Ustawiłem młynek Mazzera tak że po skręceniu żaren do zera, odkręciłem je o 15 min. Mielenie zdaje się minimalnie grubsze jak tradycyjne ( Maciej1 poradził skręcić młyn o 10 min). Doza 13 gram, lekkie ubicie. Czas przelewu trwał 35-40 s. Strumień, raczej szybkie kapanie, niż "mysi ogon". Nakapało gęstego mocnego naparu 28 ml. Crema cienka. Do prób użyłem czarnej jak smoła kawy Espresso Bar Harem. Było to tak mocne, że mordę wykręcało, ale wlane do mleka zachwyciło żonę smakiem. Zastanawiam się jak skrócić czas przelewu o 10 s i uzyskać "mysi ogon" ?
Nad ciastkiem, tak jak u Ciebie, warstewka wody. Dalsze próby z "normalną" kawą może jutro.

Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 13 Marzec 2015, 06:25:57
O to to - normalna kawa;-)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 13 Marzec 2015, 18:08:30
Trafione :taniec: Kawa Kostaryka Finca Licho od Antonio, przemiał minimalnie grubszy jak pod normalny ekspres. 13 gram dość mocno ubitej w sitku (ok 8-9 mm poniżej krawędzi). Woda 92 st. przelew 30 s na samej sprężynie dał 28 ml pysznego naparu z 2 mm grubości cremą. Peppinka robi dobre espresso !
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 13 Marzec 2015, 19:13:55
Ile to ważyło?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 15 Marzec 2015, 15:07:44
Ile to ważyło?

Nie zważyłem. Przy następnej (dzisiejszej próbie) to zrobię.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 15 Marzec 2015, 23:02:42
Jak można, wstawię filmik, który pokazuje w akcji trzecią forumową Peppinę. Jest to moje drugie espresso zrobione w życiu. Tamper bardziej nadaje się do rozbijania orzechów, ale z braku laku.... Strasznie nieporadnie to wygląda, ale kawa wyszła bardzo smaczna.
Z 13 g. kawy, naleciało 29 g. naparu (ok. 25 ml). Jestem otwarty na uwagi.

www.youtube.com/watch?v=ZIOViK3yZ5M (http://www.youtube.com/watch?v=ZIOViK3yZ5M#ws)

DrUsagi - poprawiłem linka do filmu
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 16 Marzec 2015, 08:43:04
Super!  :ok:

To co ja robię inaczej/dodatkowo u siebie - przed zapięciem PFa mały flush (w sumie nie wiem czy trzeba ale robię). Dźwignię trzymam w dole aż do momentu gdy kropla kawy spadnie do filiżanki, potem puszczam i jak ma opór to w dół (dolewka wody) i puszczam.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 16 Marzec 2015, 10:44:33
Super!  :ok:

To co ja robię inaczej/dodatkowo u siebie - przed zapięciem PFa mały flush (w sumie nie wiem czy trzeba ale robię). Dźwignię trzymam w dole aż do momentu gdy kropla kawy spadnie do filiżanki, potem puszczam i jak ma opór to w dół (dolewka wody) i puszczam.

Też się nad tym flush-em zastanawiałem. W czasie nagrzewania wody w bojlerze mam PF zapięty na grupie. Nagrzewa się on mocno, jak i cała Peppina. Przy innej kawie w czasie nauki, kiedy odległość do rantu sitka wynosiła ok. 5 mm zauważyłem, że drobinki kawy dostają się do grupy i flush był potrzebny aby ją wyczyścić. Teraz zostawiam więcej miejsca w sitku i grupa pozostaje czysta.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 16 Marzec 2015, 11:30:16
Też robię spłukanie grupy przed parzeniem kawy.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 17 Marzec 2015, 14:30:28
Panowie Lapeppinowcy. Czytając o problemach z rdzewieniem bojlerów, może dobrym pomysłem jest zrobienie czegoś takiego ?

http://www.home-barista.com/levers/making-la-peppina-boiler-t14412.html (http://www.home-barista.com/levers/making-la-peppina-boiler-t14412.html)

Jeśli znacie jakiegoś dobrego garncarza, to ja chcę 2-3 szt w różnych kolorach. Może wspólne zamówienie ?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 17 Marzec 2015, 14:46:52
Tak na szybko:
Grube i ciężkie, jeśli będzie pokryte szkliwem w środku to będzie extra. Ale kto wypali cienkościenny boiler gliniany o podanych parametrach?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 17 Marzec 2015, 14:48:28
Tak na szybko:
Grube i ciężkie, jeśli będzie pokryte szkliwem w środku to będzie extra. Ale kto wypali cienkościenny boiler gliniany o podanych parametrach?

Dlaczego musi być cienkościenny ?
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 17 Marzec 2015, 15:22:39
Wychodzę z założenia, że powinien być jak najbardziej zbliżony do oryginału. Dobrze by było, aby pokrywka pasowała. :)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 17 Marzec 2015, 15:44:13
2 pomysły:
- koło mnie jest osoba zajmująca się produkcją kafli do pieców/kominków - bladego pojęcia nie mam czy się podejmie ale pytać nie zawadzi.
- na brzytwie pani robiła pod zamówienie miski na gorąca pianę - można by to odkopać i napisać, a nóż się uda.

osobiście dla mnie to jest wzór
www.youtube.com/watch?v=PqL6pK7GbZs (http://www.youtube.com/watch?v=PqL6pK7GbZs#)

Hutę szkła mam też blisko - ale oni raczej formy do zniczy robią, choć spytać mogę.

Do pana z tego (http://www.home-barista.com/levers/interested-in-custom-kettles-for-la-peppina-t22329-50.html) wątku już napisałem


EDIT - miska na pianę - http://www.garncarstwo-wadowice.pl/ (http://www.garncarstwo-wadowice.pl/) ktoś z pepinką ma blisko?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 17 Marzec 2015, 15:55:47
Pisałem do kolegi, co robił szklane bojlery. Brak odpowiedzi.
Produkty pani, która wykonała miski/kubki do wytwarzania piany (forum brzytwa.org) są dobrej jakości.
Mam taki jeden. :)
Peppina ciekawie mogłaby wyglądać w parze z glinianym jak i szklanym bojlerze. :)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 17 Marzec 2015, 17:22:35
Co do ceramiki - koszta powinny być na bardzo przyzwoitym poziomie - jakość również. Kluczowe było by równe zrobienie idealnie okrągłego rantu tam gdzie wchodzi uszczelka.

Coś takiego
(http://www.garncarstwo-wadowice.pl/files/C02%20cukierniczka.jpg?t=1426609300428)

całe 25 PLN kosztuje
Wymiary: wysokość z pokrywką ok. 14,5cm, naczynie ok. 10,5cm, średnica ok 9,5cm
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 17 Marzec 2015, 17:38:11
To może być bardzo dobre rozwiązanie.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 17 Marzec 2015, 17:47:50
Patrząc na powyższe zdjęcie- to tak sobie myślę, że może powinniście poszukać producenta na jakiś targach funeralnych  :blue:
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 17 Marzec 2015, 18:02:41
Patrząc na powyższe zdjęcie- to tak sobie myślę, że może powinniście poszukać producenta na jakiś targach funeralnych 
:evil:

Ale szklany to mi się podoba. Bardzo.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 19 Marzec 2015, 22:05:04
Z tego co pamiętam, to do niewielkich dźwigni jest potrzebne trochę grubsze mielenie niż na espresso. Do Twojej Peppiny także.

Tak jest przy oryginalnym sitku, które jest dość drobne. Zamiennik PV http://www.lamacchinadelcaffe.com/pontevecchio.html, (http://www.lamacchinadelcaffe.com/pontevecchio.html,) jest bardziej "przepuszczalne" wymaga trochę drobniejszego mielenia i mocniejszego ubicia kawy.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Expel w 03 Luty 2016, 17:33:35
Ma ktoś taki sprzęt w okolicach Katowic, chciał bym spróbować co można z niej wyczarować. Bo zastanawiam się nad pozbyciem mojego sprzętu i kupienia właśnie pepiny

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 03 Luty 2016, 21:58:15
Ma ktoś taki sprzęt w okolicach Katowic, chciał bym spróbować co można z niej wyczarować. Bo zastanawiam się nad pozbyciem mojego sprzętu i kupienia właśnie pepiny

Gdybyś był w okolicy Słubic nad Odrą to zapraszam. W okolice Katowic niestety się nie wybieram. Używam regularnie. Cały proces zrobienia espresso licząc od włączenia grzałki trwa max 5-6 min.  Ten czas wystarcza aby nagrzać wodę i całe urządzenie. Ostatnio robię regularne strzały z 13 g kawy, przelewie 28-30 s uzyskuję 36-38 gram naparu. Wszystko jest bez problemu powtarzalne. Nawet nauczyłem się czegoś w rodzaju preinfuzji ;) Ja jestem zadowolony, a kawa mi smakuje.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Expel w 03 Luty 2016, 22:04:25
A nie chciał by ktoś sprzedać swojej peppiny? :-P obawiam się trochę sprzedaży kolby na rzecz dźwigni. Boje się że kawa może być gorsza bo nie ogarnę całego tego mechanizmu.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 03 Luty 2016, 22:32:30
A nie chciał by ktoś sprzedać swojej peppiny? :-P obawiam się trochę sprzedaży kolby na rzecz dźwigni. Boje się że kawa może być gorsza bo nie ogarnę całego tego mechanizmu.

Masz rację, że zanim pozbędziesz się swojego sprzętu warto porównać smak kawy z obu urządzeń. Peppina było moim pierwszym ekspresem, więc nie było ryzyka. Nie wiem jak u innych, ale moja po wymianie uszczelek, przesmarowaniu i kilkunastu strzałach nie sprawia mi najmniejszego kłopotu.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Expel w 03 Luty 2016, 22:38:02
No bo wybór jest teraz między peppina a uno prof pid albo czymś z e61,  bo za 1500-2000zl można wyrwać coś z tego  co napisałem

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 05 Luty 2016, 09:39:50
Ją bym wybrał Ascaso.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 21 Kwiecień 2016, 17:36:37
Otrzymałem zdjęcia, szybka decyzja i leci do mnie Peppina jak się domyślam w ciężkim stanie.
Nie wiem tylko co to za cuda na grzałce...

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160421/e72b6c90ff4bd8e0b2fd1c8e743d0772.jpg)

Będziemy reanimować :)

Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 01 Sierpień 2016, 19:38:19
Witam! Jest u mnie:) dzisiaj odebrałem La Peppine kupioną na Ebay z Włoch. W sumie jak na rok 1960 to jest w super stanie wizualnym. Nie wiem jak  technicznie bo jeszcze nie sprawdzalem. Kabel jest dość w kiepskim stanie więc nie chcę jej teraz podłączać‎

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160801/43c9ca3f717ab47c6224bcddf6aefb90.jpg)

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160801/0f19b1bafb75d805c6313bd2d20047d4.jpg)

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160801/328f531e1eeff5264db96d1c1a157a46.jpg)

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160801/1f17dc189b535f2743c4590a7d0f2db6.jpg)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 01 Sierpień 2016, 19:46:00
Kabel muszę kupić i wymienić. Trzeba będzie pewnie jakoś zdezynfekowac czy wyparzyc wrzątkiem. Koledzy na co zwrócić uwagę przy przeglądzie? Wymienić uszczelki? Gdzie kupować części? Jak myślicie wrzucić niektóre elementy do zmywarki - bojler, zlewke ewentualnie Kolbe?


Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 01 Sierpień 2016, 20:13:31
Kabel muszę kupić i wymienić. Trzeba będzie pewnie jakoś zdezynfekowac czy wyparzyc wrzątkiem. Koledzy na co zwrócić uwagę przy przeglądzie? Wymienić uszczelki? Gdzie kupować części? Jak myślicie wrzucić niektóre elementy do zmywarki - bojler, zlewke ewentualnie Kolbe?


Wygląda bardzo godnie ;-) Zdradzisz kwotę za jaka nabyłeś ?

A tu link może się przyda podczas konserwacji, ja bym wymył, odkamienił i dał nowe uszczelki na dzień dobry.
http://ww.orphanespresso.com/LA-PEPPINA-Espresso-Machine-Rebuild_ep_540-1.html (http://ww.orphanespresso.com/LA-PEPPINA-Espresso-Machine-Rebuild_ep_540-1.html)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 01 Sierpień 2016, 20:16:57
Części zapasowe - Francesco

Na OE masz dokładny manual co i jak zdjąć.

Zmywarki bym unikał.

Odkryć motylek w środku,  zdejmij bojler i trzymaj kciuki żeby rdzy na rancie nie było.  Przy okazji zobaczysz grzałkę i ocenisz czy jest tam kamień.
Na grzałce masz wybity miesiąc i rok produkcji.

Od spodu zobacz czy nie ma śladów po wyciekach. Powinieneś też sprężyne widzieć.

Tamper 45mm od Rogera załatwiłem.

Ładna jest skubana. Gratulacje
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: dopeman w 01 Sierpień 2016, 20:23:42
Zielone jabłuszko :D
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Biogon35 w 01 Sierpień 2016, 21:05:40
Piękna! Gratulacje  :brawa:
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 01 Sierpień 2016, 21:29:20
Piękna :uklony: Gdyby się okazało, że na rantach bojlera nie ma rudej, to bajka.
Kolega @mlopus podał link bez jednego w.. poprawny http://www.orphanespresso.com/LA-PEPPINA-Espresso-Machine-Rebuild_ep_540-1.html. (http://www.orphanespresso.com/LA-PEPPINA-Espresso-Machine-Rebuild_ep_540-1.html.) Przy rozkręcaniu uważaj na bardzo miękkie śruby przy prysznicu.
Większość o-ringów Viton kupisz w oddziałach Passerotti sp.z o.o. Najłatwiej, tak jak napisał @DrUsagi u Francesco. Co jeszcze ? Jak rozkręcisz, to na gorze cylindra będzie okrągła płaska uszczelka pełniąca rolę zaworu. Wymień koniecznie na nową. Jak zostawisz starą, sztywną to będziesz miał problemy z zassaniem wody.
Opisuj wrażenia z remontu. Jestem ciekaw.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 01 Sierpień 2016, 22:55:04
Dzięki :) Peppine wyhaczylem za 245 EUR czyli coś około 1060 zl z wysyłką. Patrzyłem na rant, nie ma tam rdzy. Od spodu jest czysta, grzałka wygląda również na czystą (widać tutaj jednak trochę  śladów kamienia). Uszczelka no tutaj chyba też jest ok, ale kupię zestaw uszczelek i wymienię dla pewnosci. Będę pisał w kolejnych postach co i jak :)‎
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 02 Sierpień 2016, 18:14:26
Peppina działa!! :):) Z początku miałem lekka wątpliwość bo po założeniu bojlera ciekla woda - okazało się że zbyt lekko dokrecilem motylek. Poprawiłem, nalalem jeszcze raz wodę, założyłem nowy kabel i podłączyłem. Lekko się odsunalem dla pewności.. czekam cisza nic się nie dzieje, nie wybuchło myślę sobie dobry znak:) założyłem termometr elektroniczny i widzę wzrost temperatury - fajnie grzałka działa. Postawiłem filiżankę i bez kawy pociagnalem za wajche w dół i w górę a woda poleciała- jest super.

Kawy jeszcze nie będę z niej robił muszę wszystko opanować tak z samą wodą. Myślę nad uszczelkami. Może faktycznie jak napisał @lubusz poszukać uszczelek w polskich sklepach, albo kupić od Francesco. Macie doświadczenie z uszczelkami? Gdzie kupowaliscie?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: WS w 02 Sierpień 2016, 18:39:52
Najpewniej kupić komplet uszczelek od Francesca, dokładnie pomierzyć i później można zamawiać w naszych firmach.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 02 Sierpień 2016, 21:40:39
Francesco podeślę Ci też śrubki do prysznica. Taniej można w PL kupić ale ja wybrałem wygodę. Nie wiem czy nie zmyślam ale Peppina ma tylko oringi więc w sumie nie powinno być kłopotu z uszczelkami w PL. Byle 120C  wytrzymały i miały papiery na kontakt z żywnością.

(http://www.francescoceccarelli.eu/Faidate/fear/guarnizioni/DSC_7376.JPG)
13€ plus wysyłka.

W kwestii bezpieczeństwa - nie trzymaj twarzy w okolicy dźwigni,  w razie złej dystrybucji kawy może szybko i energicznie wrócić do pozycji wyjściowej.

Ja dziś moją znów odpaliłem. 14.5-15g kawy to u mnie optimum.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: WS w 02 Sierpień 2016, 21:48:45
Przy okazji można też smar zamówić.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 02 Sierpień 2016, 21:56:56
Akurat smar Francesco daje w gratisie.   Taka porcja na 3-4 razy.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 02 Sierpień 2016, 22:11:46
40 x 4,0 mm
45 x 3.5 mm ( tłok)
31,33 x 3.5 mm  ( w Passerotti w Poznaniu mieli tylko calowe ale pasuje. wymiar metryczny 32 x 3.5 )
95 x 3.5 mm  pod bojler

W Passerotti kupisz podając wymiary. Viton są najlepsze. Nie maja tam płaskich. Dużo nie zaoszczędzisz. Ja bym kupił komplet od Francesco.
Smar MOLYKOTE 111 COMPOUND kupisz na polskich stronach. Jak Ci to wszystko fajnie śmiga, za jednym pociągnięciem dźwigni zassałeś wodę, to może nie warto jej rozbierać. Przepuść przez nią ze 2 litry wrzątku i śmigaj z espresso :ogien:
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 02 Sierpień 2016, 22:22:20
Ok dziękuje bardzo :) powiedzcie proszę, czy wlanie do bojlerka roztworu typu CAFIZA oraz przepuszczenie przez cały układ to dobry pomysł? Ewentualnie roztworu do odkamieniania w dalszej kolejności?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 02 Sierpień 2016, 23:58:10
A jednak jest kilka kropek rdzy w moim bojlerze. Wczoraj patrzyłem w złym miejscu ( nie na bojler). Muszę to zabezpieczyć? Smarować co kilka dni?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 03 Sierpień 2016, 00:10:54
Jeśli widać kamień na grzałce to najpierw odkamień.
Cafiza na drugi rzut.
Bojlerze tam gdzie rdza najlepiej smarem pokryć. Cieniutko, żeby tylko film był.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Sierpień 2016, 12:07:40
Cafiza strasznie się pieni, może lepiej stosować ją zgodnie z zaleceniami.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 03 Sierpień 2016, 12:48:01
Co stosować z zaleceniami? Nie Cafizę? Kwestia wyczyszczenia ekspresu - pomyślałem, że jakiś środek chemiczny wlać do bojlera, ale czy na pewno można. Czy takie środki jak Cafiza nie mają negatywnego wpływu na grzałkę lub uszczelki. Jak nie Cafizę to może coś innego..?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Sierpień 2016, 13:16:36
Cafiza jest do backflusha, więc złego wpływu na grzałkę lub uszczelki raczej nie ma. Do usuwania kamienia jest kwasek cytrynowy, a po nim soda oczyszczona lub Dezcal. Problem może być z aluminiowymi częściami.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 03 Sierpień 2016, 16:46:47
W Peppinie  chyba nie da się zrobić backflush, bo ta woda z pianą cofałaby się do bojlera, dobrze myślę? W paczkomacie czekają już na mnie mieszanki do espresso. Niedługo testy :):)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 03 Sierpień 2016, 20:13:02
bo ta woda z pianą cofałaby się do bojlera, dobrze myślę?

Skąd miałaby się cofnąć :mhh:
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Maciej1 w 03 Sierpień 2016, 20:35:01
W żadnej dźwigni nie zrobisz backflush.
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 04 Sierpień 2016, 23:11:19
Ok, zrobiłem kilka espresso w mojej La Peppina. Powiem tak: WOW. Gaggia Classic, którą miałem kiedyś nie potrafiła czegoś takiego. Możliwe, że wtedy coś źle robiłem, ale mam wrażenie, że Peppina jest łatwiejsza w obsłudze - bardzo stabilna pod względem temperatury. Zaparzyłem dzisiaj Brasil Cerrado. Rano wychodziła trochę kwaśna, to po południu zmieliłem trochę drobniej - i w wylewkach pojawił się piękny mysi ogon a w smaku była bardziej zbalansowana - dobra. Jestem bardzo zadowolony. Zaryzykowałem bo w sumie to było ryzyko na Ebay kupować, ale śmiga pięknie. Myślę, że warto te maszyny kupować, Francesco ma trochę drożej, ale u niego stan przeważnie idealny i  bez ryzyka.

Wrzucę któregoś dnia filmik z parzenia espresso.
Myślę, że to dopiero początek. Jeszcze raz dzięki :)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 04 Sierpień 2016, 23:40:37
Ile gram kawy sypiesz do sitka. Jaki czas zaparzania i ile gram naparu Ci wychodzi ?
Cieszę się, że mamy następnego pozytywnie zakręconego na punkcie małej dźwigni :taniec:
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 04 Sierpień 2016, 23:51:49
Do sitka sypie zawsze 13 g. Ustawiłem sobie taką stałą dozę. Czas nie liczyłem, ale policzę i zważę następnym razem. No to już jest nas kilka osób, @dopeman jeszcze się waha, ale może jednak zostawi?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 05 Sierpień 2016, 00:00:39
Rano wychodziła trochę kwaśna, to po południu zmieliłem trochę drobniej

Widzę następny podobny głos. Do La Peppiny kawę mielić drobniej i lżej ubijać. Ja sypię 14 gram. Wchodzi do sitka i 15 gram ale brudzi już mocno prysznic.
Powodzenia.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 05 Sierpień 2016, 08:31:52
kawę mielić drobniej i lżej ubijać
Ja doszedłem do punktu: mielić możliwie jak najdrobniej by doza nie spadła poniżej X (11.5g - Caravel). W zależności od kawy dobieram jedynie dozę (między 12 a 13.5g) i nie muszę regulować młynka do każdej kawy.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 05 Sierpień 2016, 14:58:02
Dzisaj zrobiłem kolejnego shota. Obliczylem czas ekstrakcji oraz wagę. Wyszło 33 s - 43 g naparu. Muszę jeszcze poćwiczyć. Nie mam do niej tampera, jadę na dużo mniejszym tamperku do jednego sitka z dawnej Gaggi. Jakie powinny być dobre parametry czasu i wagi?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 05 Sierpień 2016, 15:06:20
Wyszło 33 s - 43 g naparu.

Podobno nie ma jednego wzoru. "Klasycy" mówią, aby z dozy 13 g wyszło 2 x tyle naparu (26 g), przy 26 s zaparzania :) Ma być smaczna !
43 g to znaczy, że tłok dobrze zasysa. Super. Mi najwięcej udało się uzyskać 37 g przy dozie 14 g kawy. 
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 06 Sierpień 2016, 12:09:48
Coraz więciej doświadczenia z espresso - Peppina uczy. Zastanawia mnie smak kawy czy jest ok, Brasil Cerrad w dolnych częściach naparu ma mocno kwaśny smak, a jej profil to przecież migdały i czekolada. Czy to normalne, tak musi być?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Sierpień 2016, 12:20:18
Jeśli ziarna zostaną wypalone mocno, na ciemno brązowy kolor, to nie zastaniesz w espresso dużo kwaskowatości, ale więcej goryczy. Osobiście wolę to pierwsze niż drugie. Średnio palone ziarna z Brazylii w espresso powinny być raczej słodkie, delikatnie kwaskowate, mało gorzkie. "Migdały i czekolada" to są aromaty, a nie smak. Na aromaty reaguje twój nos, a na smak Twój język.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 06 Sierpień 2016, 12:59:03
Dziękuję Antonio za wyjaśnienie. Faktycznie w zapachu ta kawa mi jest bliższa orzechów, może czekolady. W smaku w dolnej części dużo kwasowości, zastanawia mnie czy to można zmienić, np drobniej zmielić, czy może większą temperaturą. Już jest bardzo drobno a temperatura od 93 do 95 więc co tu zmieniać? Czy w espresso często czujecie sporo kwasowości w dolnych częściach? Czy espresso powinienem wymieszać przed piciem?  Sorki za te podstawy - to jest mój początek w stronę lepszego espresso.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Sierpień 2016, 13:02:30
Dolna część? Co to takiego? ;) Masz na myśli ostatnie krople w filiżance?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 06 Sierpień 2016, 13:12:27
Tak, ostatnie dwa łyki powiedzmy
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Sierpień 2016, 13:17:44
Czy nie smakuje Ci to? ;) Te ostatnie łyki są najbardziej intensywne, gęste. Może to dlatego?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 06 Sierpień 2016, 13:28:12
Chyba jest ok, nie jestem jeszcze przyzwyczajony do tej mocy stąd moje pytania. Jestem teraz na etapie kupna dobrego tampera, bo teraz używam zbyt małego. Uczę się :) dzięki
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 06 Sierpień 2016, 13:58:29
Czy espresso powinienem wymieszać przed piciem?
Espresso parzy się warstwowo, jeśli chcesz poczuć jak smakuje całość, to powinieneś zamieszać. Swoją drogą polecam zrobić sobie test 5-6 filiżanek podstawianych co 5s. Daje do myślenia jeśli czegoś jest za dużo, za mało to w którą stronę iść.

Te ostatnie łyki są najbardziej intensywne, gęste.
Nie mieszasz?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Sierpień 2016, 14:03:42
Raczej nie mieszam. Tyle, by wzburzyć i odsunąć od ust warstwę cremy ;).
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 06 Sierpień 2016, 14:09:15
Czyli pierwszy łyk najlżejszy, delikatnie słodko gorzki? ostatni intensywna, granicząca z solą (wiem, że nie spotkałeś :) ) esencja?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Sierpień 2016, 14:39:31
Raczej umami ;).
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 09 Sierpień 2016, 21:03:37
Peppina śmiga, kawa z Brazylii kończy się, ale już zamówiłem  wczoraj Ariadne:) . @Antonio dobra będzie do Peppiny, dla nowicjusza?

Ze spraw technicznych zauważyłem: ilość wody wypływającej z jednego pociągnięcia u mnie to jest sporo bo niecałe 50 ml chyba 45 ml. Koledzy  mówicie, że napar powinien ilościowo być  około 30 ml w około 30 s, a mi raczej więcej wychodzi, dzisiaj zważyłem i miałem właśnie 44 g. Jak robić?, czy wcześniej zabierać filiżankę, czy zawszę czekać aż sprężyna się rozpręży i raczej dostosowywać stopień mielenia to szybkości sprężyny ( szybkości ekstrakcji). @DrUsagi może wrzucisz jeszcze jeden filmik z Twoim sposobem na Pepinkę, ja też będę chciał coś wstawić,ale jeszcze się uczę :)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Sierpień 2016, 21:06:29
Kieruj się kolorem kawy z wylewki.  Jak się robi wodnik ie to ja bym zabierał filiżankę.
Na razie Peppina czeka na zmianę kawy bo z obecną się nie dogadałem.
Ja osobiście celuje w to aby w filiżance mieć 2 razy więcej kawy wagowo niż zmielonych żaren w sitku. Tak do 2.5 raza max.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 09 Sierpień 2016, 21:09:23
Super, dzięki. A powiedz  jeszcze czy lać pełen bojler, czy to raczej nie ma znaczenia?
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: dopeman w 09 Sierpień 2016, 21:43:36
Pełny bojler to większa masa i wolniejsze wystudzanie, więc lepiej pełen moim zdaniem :)
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 09 Sierpień 2016, 22:22:26
Zaparzałem Ariadne w La Peppinie i była bardzo dobra. Jeśli chcesz mniej jak 44 g naparu, to wydaje mi się, że wystarczy jak nie dociągniesz dźwigni do samego dołu w czasie zasysania wody do cylindra. Brak możliwości wylania wody z bojlera jest dla mnie pewnym problemem. Nie chcę aby woda stała dłużej jak 2-3 dni i po tym czasie chwytam całą maszynę i nad zlewem wylewam górą. Lać mało, jak się wystudzi włączyć na kilka sekund i masz temperaturę jaką potrzebujesz.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 09 Sierpień 2016, 22:33:18
@lubusz a smarujesz ogniska rdzy też tak co 2,3 dni?. Zamówiłem już ten smar. Zamierzam właśnie tak robić jak doradzał @DrUsagi cienka warstwa tego smaru i jest bezpieczniej... Rozmawiałem z nim też, że warto kiedyś pomyśleć nad jakąś przeróbką lub doróbką bojlera. Fajnie byłoby zrobić ulepszenie tego czułego punktu Peppiny aby całkowicie pozbyć się problemu rudej.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Sierpień 2016, 22:48:59
Ten smar nie topi się nie płynie,  nie trzeba bojlera zabezpieczać co kilka dni.  Sam zobaczysz że cienka warstwą długo się trzyma.

Co do mniejszych porcji to masz kilka metod.  Dźwignia do końca i zabierasz wcześniej filiżankę,  dźwignia prawie do końca i filizanka też,  dźwignia do końca i podstawiasz po kilku sekundach i zabierasz wcześniej.
Zasadnicza różnica to ciśnienie generowane przez sprężynę.  Na HB ktoś to w barach powierzył.
Może zrób test z 5 filiżankami podstawowymi co 5 sekund,  i odrzuć te co ci nie smakują.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 09 Sierpień 2016, 22:53:00
Oczyściłem rant z ognisk rdzy (całe szczęście, nie było tego dużo), a potem do wysokości 0.3 cm ogumowałem :ogien: tym specyfikiem:
http://sklep.smary.elub.pl/produkt/Szczeliwo-DOW-CORNING-732-90ml-clear (http://sklep.smary.elub.pl/produkt/Szczeliwo-DOW-CORNING-732-90ml-clear)
Strasznie nieprofesjonalnie, brzydko to zrobiłem ale nie widać tego od zewnątrz i od środka. Po pół roku zobaczyłem pod gumą w jednym miejscu trochę rudego, to zdjąłem warstwę, oczyściłem i nałożyłem nową.
Tytuł: Odp: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Sierpień 2016, 22:55:26
Super. Świetny patent.
Tytuł: La Peppina - FE-AR
Wiadomość wysłana przez: pali112 w 09 Sierpień 2016, 23:20:22
Oo i jest kolejny patent :) Peppina nie taka straszna z takimi przeróbkami pomysłowych ludzi :)

Mam czas będę ćwiczył, jestem zadowolony, bo espresso naprawdę dobre wychodzi. Miałem chwilę wątpliwości odnośnie ostatniego łyku , ale chyba tak musi być bo z początku zawsze leci gęsto bardzo brązowo i pięknie a przy tym mocno (w smaku) w tej części. Jest to coraz bardziej ok - dzisiaj mi bardzo smakowało.