Lubusz, nie rozważaleś kupno Sama Lusso, jest na forum nówka sztuka. Co do ceny, pewnie coś tam jeszcze można wynegocjować chociaż i tak jest bardzo dobra.
Oto efekt jednego ruchu dźwignią (z 5 ml wody zostało jeszcze w sitku). 25 ml espresso nie powinno być problemem.
(https://lh4.googleusercontent.com/-jye2h-d9JdQ/U5GX0Z-LImI/AAAAAAAAD-4/nRnJ1AYGwdU/w695-h418-no/20140606_110541.jpg)
Potem nadeszła pora na testowe espresso - nie mogłem się powstrzymać. Power OFF. Temperatura w bojlerku 92C, zmielone ~12g kawy, kolba zapięta dźwignia w dół i jedziemy :)
Do perfekcji jest daleko, ale wygląda to nie najgorzej. Miarka nie bardzo się pod wylewkami mieści. Samkowało lepiej niż poranny shot ze Stell'a ;) ale muszę się przyznać że ten ranny shot był nie udany.
(https://lh6.googleusercontent.com/-VGX_rFssM04/U5GXgsQliQI/AAAAAAAAD-E/gehaGA0amsM/w357-h593-no/20140606_111722.jpg) (https://lh4.googleusercontent.com/-6e5rNwb-WvQ/U5GXkrIb6XI/AAAAAAAAD-M/fqtWJ08LlxE/w357-h593-no/20140606_111742.jpg)
(https://lh6.googleusercontent.com/-CL2EpEfX368/U5GX5zVi0_I/AAAAAAAAD_A/wpu_ITaNb58/w417-h251-no/20140606_111854.jpg)
Zmieniłem dozę na 12g. Niestety nadal woda nad ciastkiem, jeśli nie wstrzymuję wajchy, to kawa wypływa za dynamicznie i mało trafia do filiżanki. Z asystą ładny cienki strumień kawy o ciemnej barwie. Cremy nie udało mi się jeszcze wykonać większej niż cieniutka warstwa pokrywająca płyn (ok. 1mm lub mniej). :(
Ile to ważyło?
Super! :ok:
To co ja robię inaczej/dodatkowo u siebie - przed zapięciem PFa mały flush (w sumie nie wiem czy trzeba ale robię). Dźwignię trzymam w dole aż do momentu gdy kropla kawy spadnie do filiżanki, potem puszczam i jak ma opór to w dół (dolewka wody) i puszczam.
Tak na szybko:
Grube i ciężkie, jeśli będzie pokryte szkliwem w środku to będzie extra. Ale kto wypali cienkościenny boiler gliniany o podanych parametrach?
Patrząc na powyższe zdjęcie- to tak sobie myślę, że może powinniście poszukać producenta na jakiś targach funeralnych:evil:
Z tego co pamiętam, to do niewielkich dźwigni jest potrzebne trochę grubsze mielenie niż na espresso. Do Twojej Peppiny także.
Ma ktoś taki sprzęt w okolicach Katowic, chciał bym spróbować co można z niej wyczarować. Bo zastanawiam się nad pozbyciem mojego sprzętu i kupienia właśnie pepiny
A nie chciał by ktoś sprzedać swojej peppiny? :-P obawiam się trochę sprzedaży kolby na rzecz dźwigni. Boje się że kawa może być gorsza bo nie ogarnę całego tego mechanizmu.
Kabel muszę kupić i wymienić. Trzeba będzie pewnie jakoś zdezynfekowac czy wyparzyc wrzątkiem. Koledzy na co zwrócić uwagę przy przeglądzie? Wymienić uszczelki? Gdzie kupować części? Jak myślicie wrzucić niektóre elementy do zmywarki - bojler, zlewke ewentualnie Kolbe?
bo ta woda z pianą cofałaby się do bojlera, dobrze myślę?
Rano wychodziła trochę kwaśna, to po południu zmieliłem trochę drobniej
kawę mielić drobniej i lżej ubijaćJa doszedłem do punktu: mielić możliwie jak najdrobniej by doza nie spadła poniżej X (11.5g - Caravel). W zależności od kawy dobieram jedynie dozę (między 12 a 13.5g) i nie muszę regulować młynka do każdej kawy.
Wyszło 33 s - 43 g naparu.
Czy espresso powinienem wymieszać przed piciem?Espresso parzy się warstwowo, jeśli chcesz poczuć jak smakuje całość, to powinieneś zamieszać. Swoją drogą polecam zrobić sobie test 5-6 filiżanek podstawianych co 5s. Daje do myślenia jeśli czegoś jest za dużo, za mało to w którą stronę iść.
Te ostatnie łyki są najbardziej intensywne, gęste.Nie mieszasz?