forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: Geralt0073 w 10 Sierpień 2013, 13:36:27

Tytuł: Chiny
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 10 Sierpień 2013, 13:36:27
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
9ChinycafeMia16813516513. minuta-190168-13klik (http://imageshack.us/a/img14/5414/jihe.jpg)

Ziarna małe
Kawa w Chemexie (16g kawy, 260ml wody, temperatura wody około 85 stopni) tak gorzka, że nie do wypicia, mimo jasnego wypału.
Jako espresso (około 10g): wyraźna kwaskowatość, kawa gęsta, z wystarczającą pianką, poza tym dużo czekolady.
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: WS w 10 Sierpień 2013, 22:22:20
Chińskiej arabiki to jeszcze nie piłem. Ciekawi mnie ta gorycz, mimo jasnego palenia i chemeksowskich fitrów. Może czas ekstrakcji był za długi. Spróbuj zejść z temperaturą do 80 stopni. Rozumiem, że przysłowiowy chiński trampek, się nie ujawnia.
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 10 Sierpień 2013, 23:08:46
Czas ekstrakcji lekko ponad 2 minuty. Kawa do spodu była gorzka. Dziwi mnie, że jednak kwasek w espresso był wyraźny.
Kawa tak upalona była dobra, ale tylko jako espresso.
Opis ze strony sklepu (http://www.cafemia.pl/kawa-surowa-azja/chiny):
Cytuj (zaznaczone)
Chińska arabika jest zbierana ręcznie i charakteryzuje się mocnym, cytrusowym smakiem.

Za jakiś czas opiszę drugi wypał tej kawy. A wypaliłem ją naprawdę jasno.
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: WS w 11 Sierpień 2013, 22:56:25
Dziwne i ciekawe jednocześnie. Może do partii chemeksowych ziarenek wkradło się jakieś z defektem, stąd ta nadmierna gorycz?
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 11 Sierpień 2013, 23:54:16
Być może, ale nie sprawdzę już tego niestety, bo tak palona partia mi się już skończyła kilka dni temu.
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 14 Sierpień 2013, 19:25:24
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
11ChinycafeMia16814215512. minuta-180165-12klik (http://imageshack.com/a/img15/1976/6nya.jpg)
13ChinycafeMia1671321659 minut 30 sekund15. minuta19017618016klik (http://imageshack.com/a/img856/4204/x13t.jpg)

Wypał 11: bardzo jasny, ale też niedopieczony, co niestety czuć w dripie. Czuć też kwasek, ale nie jest zbyt przyjemny, ponieważ dominuje aromat niedopieczenia.
Wypał 13: ciemny, nie węgiel, ale w smaku jest przeciwieństwem wypału 11. Jako espresso: kawa mocna, gorzka i czekoladowa, zero kwasu - przyjemna odskocznia od delikatniejszych poprzedników, ale opisom kaw na stronie cafeMia już ufać nie będę.
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: WS w 14 Sierpień 2013, 20:18:38
ale opisom kaw na stronie cafeMia już ufać nie będę.

Aromaty i smaki w kawie określa się w czasie cuppingu, w ściśle określony sposób, taki sam na całym świecie. Niekoniecznie znajdziesz atrakcje wymienione w opisie kawy, w espresso czy naparze z Chemexa. Kawy wypalone w różny sposób, mają różny profil sensoryczny.
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 14 Sierpień 2013, 20:29:28
Cytuj (zaznaczone)
Kawy wypalone w różny sposób, mają różny profil sensoryczny.

Teraz już wiem.
Przy pierwszych paleniach tej samej kawy, ale w różny sposób bardzo mnie zaskoczyło, jak duży wpływ na smak, piankę, gęstość, itp. ma nawet niewielka różnica w paleniu.

Jednakże opis tej kawy, aż za wyraźne opisywał silny cytrusowy aromat, którego uświadczenie jest...
Tytuł: Odp: Chiny
Wiadomość wysłana przez: WS w 14 Sierpień 2013, 23:26:35
Można by sprawdzić te obiecywane, cytrusowe akcenty kupując chińską arabikę paloną przez CafeMia. Ceny nie są zachęcające do takich eksperymentów.