forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: M w 03 Lipiec 2013, 00:39:51

Tytuł: AA, SHB, SHG, WTF??
Wiadomość wysłana przez: M w 03 Lipiec 2013, 00:39:51
Czy byli byście łaskawi wyłożyć takiemu jednemu ignorantowi ( ::)) co znaczą te "dziwne literki" pojawiające się czasami w nazwach ziaren?

Zastanawia mnie, co dosłownie znaczą te skrótowce, oraz jaki mają "wpływ" na smak kawy, tj. czego się spodziewać zamawiając ziarna z konkretnym oznaczeniem.
Tytuł: Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Lipiec 2013, 06:57:08
Poniżej wyjaśnienia znalezione gdzieś w necie. Proszę o ich weryfikację, potem trafią do Vademecum :)

Central Standard, SSB lub SB, czyli Strictly Soft (Bean) – wyłącznie miękkie ziarna - to nasiona pochodzące z upraw zlokalizowanych 700 – 1000 metrów nad poziomem morza. Owoce kawowców uprawianych na nisko położonych plantacjach dojrzewają znacznie szybciej dając lekkie i porowate ziarna
HB (Hard Beans – twarde ziarna) lub HG (High Grown – wysoko uprawiana) kawa, która pochodzi z plantacji położonych na wysokości większej niż 1000, lecz mniejszej niż 1500 metrów nad poziomem morza.
SHB (Strictly Hard Beans – wyłącznie twarde ziarna), nazwa używana jest zamiennie z SHG (Strictly High Grown – wyłącznie wysokie uprawy) i oznacza kawę pochodzących z plantacji położonych co najmniej 1500 metrów nad poziomem morza.
DP, czyli Double Picked – oznacza ono kawę, która została ponownie przebrana w celu wyselekcjonowania najlepszych ziaren i usunięcia najmniejszych nawet zanieczyszczeń.

Metoda na mokro - oznacza to że owoce po zbiorach trafiają do pojemników z wodą, dojrzałe pozostają na dnie naczynia. Ziarna te pozostawia się w pojemnikach, aby sfermentowały. Po zakończeniu tego procesu ziarna są płukane i oczyszczane z resztek  łupin. Następnie kawę suszy się przez 24 godziny na słońcu lub w specjalnych piecach.

Metoda na sucho oznacza, że owoce pozostawiane są na krzewach, do momentu kiedy rozpocznie się proces schnięcia, następnie są zbierane i suszone na słońcu około 2 tygodnie do chwili aż zbrunatnieją i skruszeją. Po tym czasie specjalna maszyna usuwa zewnętrzne łupiny.

Symbol AA, AB, PB, C, E, TT i T albo alternatywnie AA, Supremo, Excelso i Caracol (Peaberry)  oznacza wielkość, kształt i gęstość ziarna. Obie skale ocen są od największego do najmniejszego. Większe ziarna produkują więcej cennych olejków, które dadzą kawie wspaniały aromat i intensywny smak.
Tytuł: Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 03 Lipiec 2013, 09:42:48
Czasem te dodatkowe literki dają podłym ziarnom +10 do smaku, czasem zwykłe ziarenka bez literek będą niebiańskie. Generalnie dobrze wiedzieć ale nie warto się tylko tym kierować przy wyborze kawy. Myślę, że te literki i ich magię bardziej weryfikują palacze.

Chociaż przy Kopi Luwak DP warto docenić prace ludzką ;)
Tytuł: Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 03 Lipiec 2013, 12:45:42
A ja się spotkałem nawet z taką sprawą, że producenci zaniżają jakość swojej kawy w papierach a to przez narzucony obowiązek płacenia większego podatku za kawę najwyższej jakości. Natomiast, mocne federację kawowe bardzo dbają o rzetelną klasyfikację kawy.

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/1013980_321592704641523_1790475758_n.jpg) 
Tytuł: Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 15 Lipiec 2013, 10:39:45
Czy moje opisy z drugiego postu są na tyle poprawne abym mógł je wrzucić do vademecum?