forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: Antonio w 12 Kwiecień 2015, 14:53:00

Tytuł: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Kwiecień 2015, 14:53:00
WBC 2015 chyba wciąż trwa w Seattle. Polski udział utrwalił się jak zwykle. Włoski (dość nam bliski) kontekst tej imprezy okazał się dużo ciekawszy, bo Włoch Vanelli dotarł do półfinału i zajął ostatecznie 7 miejsce. Mimo to, zła fama włoskiej kawy będzie się rozwijać w Polsce równie intensywnie jak do tej pory...

Tymczasem na WBC wydarzyły się dość interesujące, intrygujące rzeczy. Jeden z finalistów zastosował szalenie interesującą metodę wstępnej obróbki ziaren przeznaczonych do przygotowania espresso. Zawodnik z Hong Kongu ogrzewał genialne ziarna z Kolumbii metodą Sous Vide, by współczynnik rozpuszczalności jego kawy w wodzie wzrósł o 1%. Tutaj jego występ:

http://livestream.com/worldcoffee/events/3952875/videos/83609529 (http://livestream.com/worldcoffee/events/3952875/videos/83609529)

Znany mi z FaceBooka i Home-Barista Tom Chips powtórzył ten eksperyment, ogrzewając w wodzie szczelnie zamknięte w folii zmielone ziarna. Wyniki eksperymentu skwitował krótko: "niebo a ziemia" w stosunku do espresso przygotowanego z ziaren o temperaturze pokojowej.

Tutaj dyskusja na HB: Sous Vide espresso... (http://www.home-barista.com/tips/sous-vide-espresso-extraction-wbc-finalist-dawn-chan-kwun-ho-t35328.html)
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: WS w 12 Kwiecień 2015, 17:07:02
Tom Chips powtórzył ten eksperyment, ogrzewając w wodzie szczelnie zamknięte w folii zmielone ziarna. Wyniki eksperymentu skwitował krótko: "niebo a ziemia" w stosunku do espresso przygotowanego z ziaren o temperaturze pokojowej.
Zdarzyło mi się podgrzać przemiał w zapiętym portafiltrze i było odwrotnie "ziemia, a niebo". Może dlatego, że nie powtórzyłem ubicia przed ekstrakcją.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Kwiecień 2015, 17:08:53
W zapiętym pf-ie mamy zupełnie inną sytuację, bo jest w nim mokro i ciemno ;).
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Fux w 12 Kwiecień 2015, 20:30:47
Ja kiedyś zostawiłem zapięta kolbę z kawa, jakiś telefon, może z 5-10 min zwłoki i przeleciało jak z kranu.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Kwiecień 2015, 20:40:28
Ale to jest zupełnie co innego. Chińczyk ogrzewał w wodzie o określonej temperaturze zamknięte próżniowo worki foliowe z ziarnami. Wyjęte z worków ziarna zmielił młynkiem EK43.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: maro w 12 Kwiecień 2015, 21:03:56
I czym się tu podniecać ? Za rok ktoś potraktuje ziarna ciekłym azotem a za dwa zmieli w atmosferze nadtlenku azotu  :lol2:
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 12 Kwiecień 2015, 21:15:14
Podoba mi się ten występ. Dla mnie ekstrakcja za szybka, ciekawe jak smakowało ?!
Po minach sędziów trudno się zorientować  :mhh:
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Kwiecień 2015, 21:18:26
Maro, możesz się nie podniecać ;). Tom Chips w cytowanej przeze mnie dyskusji twierdzi, że smakuje espresso z podgrzanych ziaren lepiej, inaczej.
Może ktoś z nas też się skusi na przeprowadzenie podobnego eksperymentu...
Nawet abstrahując od tego Sous Vide, ten występ też mi się spodobał :).
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 12 Kwiecień 2015, 21:38:26
Kontakt mi się podobał, jak prowadził rozmowę-monolog prezentację.
I tył kamizelki nie mówiąc o skarpetkach ;) A strużki z ekstrakcji bardziej mi się podobały u Agnieszki.
Taki smakowity kolor, od razu pobiegłem do maszyny  kawka
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: piomic w 12 Kwiecień 2015, 22:31:06
W zapiętym pf-ie mamy zupełnie inną sytuację, bo jest w nim mokro i ciemno ;).
No chyba że masz pf-a z podświetleniem.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: manfred w 13 Kwiecień 2015, 06:39:47
Czyli najlepsi spece od espresso są w Australii ;-)
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 13 Kwiecień 2015, 10:31:51
Może i tak, ale "nasi" też są na podium ;). Wspomniany Chińczyk od Sous Vide jest czwarty.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 14 Kwiecień 2015, 16:49:56
Mnie zastanowiło coś innego - ile waży pucha WBC :)

Na głównej mamy zdjęcie finalistów, panowie trzymają puchar oburącz a drobna dziewczyna z Francji dzielnie chwyta jedną ręką :D Czyżby dźwignia w pracy?
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: zamek w 21 Kwiecień 2015, 12:04:22
dziewczyna z Francji dzielnie chwyta jedną ręką  Czyżby dźwignia w pracy?
Najbardziej wnerwiona, że tylko 6 miejsce...hihi.

Wczoraj wrzuciłem ziarka do pierkarnika nastawionego na rozmrażanie na 45 stopni na 40 minut - i zaparzyłem w Technivormie...jak dla mnie to bez zmian w naparze.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 21 Kwiecień 2015, 12:09:21
Bo to chyba trzeba zapakować próżniowo w foliowe worki... ;)
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 21 Kwiecień 2015, 12:39:32
akurat w sous vide proznia jest najmniej wazna*

Podstawa to kontrola temperatury do 0.1C.
Powietrze w worku wydluzy czas gotowania tylko, bo jest izolatorem plus bedzie utleniac produkt.

Mython one podobno podgrzewa zarna by kawa byla cieplejsza. Zapiecie kolby tez powinno byc OK, ale trzeba
przerwac dosc szybko.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 21 Kwiecień 2015, 12:45:46
Zapięcie kolby?
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 21 Kwiecień 2015, 15:36:14
Kolba ma te 90 stopni w HX, tu zdaje sie chcemy 40 stopni ogrzania, czyli nie za dlugo raczej, ale to tez ma wady bo zmielona kawa szybciej sie starzeje.
Wiec moze max minuta czy dwie i zaparzanie, ja sie nie podejme eksperymentu ;)
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 21 Kwiecień 2015, 17:37:00
Środowisko kolby nijak się ma do tego ogrzewania z WBC...
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: zamek w 22 Kwiecień 2015, 22:02:07
Dzisiaj kolej na espresso...padło na Mastro Antonio.
Poprzednio ogrzewałem w hermetycznie zamkniętym plastikowym pojemniku ale jak ma być próżnia to proszę:

(https://farm8.staticflickr.com/7612/17049710928_77697ef90b_c.jpg)

Odessane w FoodSaver, ogrzane przez 40 minut w temp 45 stopnii w piekarniku, funkcja odmrażanie.
Ziarenka cieplutkie wrzucone do Mazzera Super Jolly i zaparzone na Bezzera Mitica Top. Sitko VST pojedyncze LaMa, 8g na espresso ok 20 ml. Pięć minut wcześniej zrobiłem takie samo espresso z "normalnych" ziaren tej samej mieszanki.

Wynik: no nie wiem...może jednak jest minimalna różnica, espresso jakby pełniejsze, słodsze. Trudno jednoznacznie potwierdzić.
Mam jeszcze w planach powtórzenie testu z dripem - jednocześnie zaparzane obok siebie w kantan dripach. Ale to jutro.
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Kwiecień 2015, 22:55:07
Czas obu ekstrakcji był taki sam?
Tytuł: Odp: WBC 2015 interesujące...
Wiadomość wysłana przez: zamek w 23 Kwiecień 2015, 09:16:37
Na oko tak ;) - robiłem jak zawsze.