forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: GostRado w 28 Marzec 2023, 19:56:59

Tytuł: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Marzec 2023, 19:56:59
Cześć Smakosze... oliwy z oliwek :)

Od wielu lat kupuję oliwę od znajomego, który sprowadza je z Włoch. Wybierałem u niego różne, zbytnio się nie przejmując konkretnymi parametrami, aż któregoś razu niespodzianie oliwa w domu się skończyła i żona kupiła jakąś w sklepie, w cenie nawet wyższej niż kupowałem u znajomego i przeżyłem szok: kompletnie mi nie smakowała, wręcz odrzucała. Jak najszybciej się wybrałem do wiadomego źródła i zauważyłem, że oliwy różnią się parametrami, a najbardziej smakowała mi oliwa o 100g wartości grassi, tj tłuszczu. Na zdjęciu pierwsza butelka z lewej, a pozostałe trzy mają 91÷92g.

Szperałem w necie, ale nic nie znalazłem, co oznaczają te różnice w też innych  parametrach (drugie zdjęcie), więc może jest na WoK-u ekspert od oliwy z oliwek, to by niezawile wytłumaczył, co i jak z tą oliwą
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: korea83 w 28 Marzec 2023, 20:06:45
Miło, że tak chwalisz tą z lewej bo właśnie taką kupiłem  :-D
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 28 Marzec 2023, 20:24:09
Ale suma składników tłuszczowych na tej etykiecie daje 94,5g:):) chyba wloska niedoróbka na etykiecie :):O
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Marzec 2023, 20:41:20
Miło, że tak chwalisz tą z lewej bo właśnie taką kupiłem  :-D
Próbowałeś może tą i zaraz inną? Czuć różnicę na plus, jak dla mnie.
Ale suma składników tłuszczowych na tej etykiecie daje 94,5g:):) chyba wloska niedoróbka na etykiecie :):O
Racja, się walnęli. Na innych etykietach jest dokładna suma.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: popcorn w 28 Marzec 2023, 21:18:01
Najlepsza oliwa nie ma żadnych etykiet, a kupuje się ją w Chorwacji, u kobiety na straganie przy drodze. Wspomnienie jej smaku powoduje, że chce się  pojechać do Chorwacji na wakacje, co by zrobić zapasy... :)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Marzec 2023, 21:29:36
Najlepsza oliwa nie ma żadnych etykiet, a kupuje się ją w Chorwacji, u kobiety na straganie przy drodze. Wspomnienie jej smaku powoduje, że chce się  pojechać do Chorwacji na wakacje, co by zrobić zapasy... :)
To samo żona mówiła, jak kiedyś przywiozła z Włoch od znajomych z ich własnego wyrobu.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 28 Marzec 2023, 23:45:04
Na chorwackim straganie przy drodze nie kupiłbym, bo to różnie może być z jakością. Jeśli już, to gdzieś na bazarze, a najlepiej bezpośrednio  od rolnika.
Od lat używam wyłącznie greckiej oliwy. Oliwa z Krety i Peloponez podobno najlepsza. Najważniejsze, aby była świeża, czyli obecnie  grudzień 2022. Kupuję w bańkach 5l. Obecnie  leci u mnie Sitia z Krety. Domownicy nie przepadają za oliwą, ja uwielbiam. Grecy również smażą na oliwie, ale wybierają tańszą. Porównania do włoskiej nie mam, bo zapomniałem jak ona smakuje.
Oliwki też tylko greckie, bo to co u nas w sklepach, to porażka. Uwielbiam słone w zalewie, lub suszone.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 29 Marzec 2023, 05:58:25
Grecy
Znajomemu Grek powiedział, że jeśli chcesz kupić najlepszą oliwę, to w greckim sklepie kup tę najdroższą. Oczywiście, jeśli po drodze wszyscy będą uczciwi.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Belo w 29 Marzec 2023, 07:05:38
Gromog, a gdzie kupujesz tą grecką oliwę?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 29 Marzec 2023, 07:27:47
tę 😉


W PL kupuję w internetowym sklepie u Szalonego Greka w Kołobrzegu.
W restauracji jest zdecydowanie drożej.

Zielony Kyklopas. 👍
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: korea83 w 29 Marzec 2023, 08:59:01
Próbowałeś może tą i zaraz inną? Czuć różnicę na plus, jak dla mnie.

Jeszcze jej nie próbowałem bo nie skończyłem jeszcze poprzedniej, ale z ciekawości otworzę butelkę i porównam sobie jeden do jeden.

Oliwy czasami potrafią drastycznie różnić się smakiem, nawet jeśli porównać dwie pochodzące z tego samego kraju. Oliwka w końcu oliwce nie równa ;) Jedna będzie łagodna i wręcz aksamitna, a druga ostra i będzie mocno drapać w gardło, ot taki urok.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: trez w 29 Marzec 2023, 09:23:11
ciężkie musicie mieć życie jak wszystko kupujecie ze straganu czy spod lady :lol2:

Ja robię podobnie jak gromog i też polecam kupowanie greckich oliw w większych pojemnościach, są u nas dość dostępne i mają bardzo dobrą jakość do ceny. Grecy są tak dużym producentem, że rzadko bawią się w import, mieszanie innych oliw, co jest niestety baaaardzo powszechne dla Włoskich, marka Włoska Oliwa jest tak silna, że sprzedają pod nią znacznie więcej, ale to znacznie więcej, niż sami produkują, w markecie cieżko kupić Włoską nie będąca mieszanką głównie Hiszpańskich. Oczywiście dalej mają wiele wspaniałych oliw, ale zazwyczaj jest drogo i trza uważać.
Pamiętajcie największymi producentami i zżeraczami oliw są Grecy, a za nimi Hiszpanie i ja w tych kierunkach patrzę. W internetowych sklepach, czy chodźby na allegro można kupić puszki 1-3-5 litrowe, lekkie i łatwe w transporcie, mają wygodny wyciągany nalewak/gwincik i w domu po trochu przelewam do dozownika, sam używam gastronomicznego wyciskacza jak do sosów.

Kluczowy jest sezon zbioru, oliwki zbieramy na przełomie roku, zbiory zaczynają się w listopadzie ale te oliwy są trudno dostępne więc przez nowym rokiem nie ma po co się spinać na "nowalijki", bo to grudzień i styczeń to szczyt, zazwyczaj do lutego, wyciska się ją od razu i przechowuje w zbiornikach przez resztę roku. Czyli dziś są już w sklepach z zbioru 2022/2023 ale te z 2021/2022 są dalej dobre i warte kupienia. Te starsze nie są od razu złe ale najcenniejsze trawiaste i ostrawe smaki przemijają więc i niech cena przemija ;)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 29 Marzec 2023, 09:30:44
Ja podobnie, kupuje w necie 5 litrowe (na allegro ostatnio podrożało i taniej w niezależnym sklepie...), przelewam do butelki po oliwie. Butelkowane tylko w czasie wakacji, jak jestem samochodem np. w Chorwacji ;)

ostatnio taką: https://zoliwek.pl/pl/p/ZERO.2-Oliwa-z-oliwek-5L/37

(używam "do wszystkiego" poza naleśnikami, które smażę na klarowanym maśle, żona do ciast nawet dodaje jako główny tłuszcz)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 29 Marzec 2023, 11:22:11
Kupowałem w sklepie greckieprzysmaki. Mają nawet oliwę "Ze wsi" która ma opakowania po polsku. Sklepów internetowych jest trochę na rynku.
Ostatnio znajomi (którzy dużo spożywają) zaopatrujący się w hurtowni obsługującej restauracje dostarczyli mi oliwy  w dobrej  cenie przed podwyżką. Mam więc w zapasie  5l oliwy Agro Creta.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 29 Marzec 2023, 13:06:12
Chłopaki, wiem, że jedne oliwy nam smakują, a inne nie, ale pytanie było, jaki związek mają parametry z etykiet na jakość oliwy? Czym się sugerować, którym parametrem?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 29 Marzec 2023, 15:23:06
Chłopaki, wiem, że jedne oliwy nam smakują, a inne nie, ale pytanie było, jaki związek mają parametry z etykiet na jakość oliwy? Czym się sugerować, którym parametrem?
Zdefiniuj jakość: smak, walory prozdrowotne, ...? Od strony zdrowia to wybierałbym te z największą ilością monoinsaturi i polinsaturi, a z najmniejszą saturi i tłuszczy trans (w tej co pokazywałeś akurat tych ostatnich nie ma). Na smak to te tłuszcze za bardzo nie wpływają, bardzie odmiana drzewa oliwkowego, nasłonecznienie ;). Na kwasowość wpływa ilość wolnych kwasów tłuszczowych, ale raczej rzadko ta informacja jest dostępna. Z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że im droższa oliwa tego samego producenta, tym ostrość i kwasowość jest niższa.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 29 Marzec 2023, 16:14:12
Najlepsze oliwy maja ńiska kwasowość około 0,5% ,zawsze na początku roku kupować zbiór z listopada poprzedniego roku , greckie pewniejsze bo włoskie można brać tylko od sprawdzonego dostawcy .
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 29 Marzec 2023, 18:30:17
Od strony zdrowia to wybierałbym te z największą ilością monoinsaturi i polinsaturi, a z najmniejszą saturi
No to jest konkret.
Najlepsze oliwy maja ńiska kwasowość około 0,5%
A gdzie jest ten wskaźnik?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 29 Marzec 2023, 19:46:23
A gdzie jest ten wskaźnik?
Te o niskiej kwasowości po prostu się nią chwalą, jak choćby grecka oliwa "ZeroTwo" Cretan Mill.
Osobiście kupuję kreteńską oliwę tłoczoną z odmiany Kolimbari, najlepiej mi leży. (na allegro keyword - Anoskeli)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: fill w 29 Marzec 2023, 20:04:42
Też polecam Kolymbari / Kolymvari z Krety.
Odkryłem ją będąc na urlopie na zachodniej Krecie. Oliwy Kolymvarii oczywiście nieco się różnią smakowo, ale słabej jakościowo jeszcze nie trafiłem.


Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 29 Marzec 2023, 20:22:58
Najlepsze oliwy maja ńiska kwasowość około 0,5% ,zawsze na początku roku kupować zbiór z listopada poprzedniego roku , greckie pewniejsze bo włoskie można brać tylko od sprawdzonego dostawcy .

Niektórzy oliwy określaja jeszcze mianem Premium Extra Virgin i te ponoć schodzą poniżej
0,2%.

Choć przyznam, że tak jak @pafcio0 od wakacyjnej wizyty bardzo nam posmakowały te z Krety i nie szukaliśmy innych.


Może warto popróbować tych Andaluzyjskich "Premium" ?
Jakoś na wyjazdach nie trafiliśmy jakiś wybitnych w smaku, ani Włoskich, ani Hiszpańskich, czy Chorwackich, ale też specjalnie ich nie szukaliśmy.
Może ktoś poleci jakieś łatwo dostępne marki Hiszpańskie (tylko błagam nie w bańkach 3 litrowych, choć te Premium to chyba w większości 0,5l).
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 29 Marzec 2023, 21:53:13
Niektórzy oliwy określaja jeszcze mianem Premium Extra Virgin i te ponoć schodzą poniżej
0,2%.

Bardzo niska kwasowość ≤ 0,14%:
https://advancedfood.pl/almazaras-de-la-subbetica/almazaras-de-la-subbetica-parqueoliva-serie-oro-oliwa-z-oliwek-extra-virgin-500ml.html
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 29 Marzec 2023, 22:03:53
Przyda się:

Jak wybrać dobrą oliwę extra virgin i uniknąć oszustwa?

Kraj pochodzenia, miejsce. Temat jest trudny. Duża część oliw, dostępnych na rynku ma na etykiecie napis „Made in Italy”. Włosi produkują fantastyczną oliwę extra virgin, ale niekoniecznie można ją znaleźć na półkach sklepowych. Z oliwą jest jak z winem. O jakości i walorach smakowych decydują region, warunki klimatyczne, nasłonecznienie, opady, gleba, odmiany drzew oliwnych. Najlepszym rozwiązaniem jest poznanie swojego producenta i wybór ograniczonej produkcji. Oznakowanie na butelkach certyfikatami DOP/PDO, PGI wskazuje na konkretne miejsce zbiorów. W rankingach światowych przodują producenci z Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Włoch.

Data zbiorów, która jest podana na etykiecie. Dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest świeżym produktem, który należy spożyć w ciągu około roku od butelkowania. Jeśli nie widzisz daty zbiorów, przejdź dalej.

Cena. Jeżeli nie jesteś wielbicielem masowej produkcji, ale szukasz wysokiej jakości oliwy extra virgin z farm o długiej tradycji, to przy obecnych kosztach produkcji cena będzie wyższa w porównaniu z najbardziej popularnymi markami.

3 cechy charakterystyczne dobrej oliwy:
¹ Owocowość – smak pochodzi z dojrzałych lub niedojrzałych oliwek i musi być świeży, a nie ciężki z posmakiem tłuszczu.
² Gorycz to cecha świeżej oliwy i jego stopień zależy od tego, jak dojrzałe są owoce oliwek.
³ Ostrość – poczujesz z tyłu gardła, gdy testujesz. Może wywołać kaszel. Oznacza to także obecność przeciwutleniaczy. I pamiętaj o tym, że wrażenie pieprzności powinno zniknąć dość szybko.

5 cech smakowych charakterystycznych dla złej jakości oliwy:
¹ Stęchły - powszechna wada, która pojawia się, gdy oliwki są zbierane w stosy i może powodować zaawansowaną fermentację. Pachnie lub smakuje jak… przepocone skarpety lub bagnista roślinność.
² Smak pleśni, który pojawia się, gdy oliwki były przechowywane przez kilka dni w wilgotnym środowisku i rozwijały się drożdże i grzyby.
³ Posmak winno - octowy. Żadna oliwa nie powinna smakować ani pachnieć winem. Ponownie wynika to z procesu fermentacji oliwek.
⁴ Smak przypominający metal. Zwykle jest to wynikiem długotrwałego kontaktu z metaliczną powierzchnią podczas produkcji, ale także podczas przechowywania.
⁵ Zjełczały - to najczęstsza wada. W praktyce jest to zepsuta oliwa z oliwek. Możesz spotkać ten smak, kiedy jesz stare orzechy lub nieświeże krakersy zrobione na tłuszczu.

I na koniec jeszcze jedna ważna informacja: kolor oliwy extra virgin nie ma żadnego znaczenia dla oceny jakości.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 30 Marzec 2023, 08:29:21
Jak z przechowywaniem/ w jakim czasie najlepiej zużyć po otworzeniu takiej bańki 5L ?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 30 Marzec 2023, 08:48:42
U mnie jeszcze nigdy nie zepsuła się.
Nie przechowuję jej w specjalnych warunkach. Ważne aby nie stała na słońcu, dlatego te bańki są dobre do przechowywania. I nie chowam do lodówki, bo wtedy gęstnieje, zastyga. To jeden ze sposobów aby sprawdzić czy nie była podrabiana.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 30 Marzec 2023, 08:55:50
Jak z przechowywaniem/ w jakim czasie najlepiej zużyć po otworzeniu takiej bańki 5L ?
Kupiłem rok temu dwie. Otwieram za chwilę drugą.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 31 Marzec 2023, 20:33:50
Kupiłem na alledrogo bańkę 4L z 2022 roku za 145 złociszy (tej kreteńskiej). Kapelusza z głowy nie zrywa, ale chyba za tę cenę jest niezła.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: szarud w 01 Kwiecień 2023, 11:01:58
Czy polecacie też oliwki z miejsc gdzie kupujecie oliwę?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Piskoor w 01 Kwiecień 2023, 22:54:06
Polecam stronkę oilala.com
Kupuje tam od dłuższego czasu i absolutnie zawsze zachwyca.

A italianifob ze mnie okrutny. Ostatnio policzyłem że byłem już coś koło 70 razy :-). Co prawda 52 na nartach ale sztuka to sztuka .
Przestałem jednak przywozić bo ta z oilala przebija to co w sklepach.


Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 02 Kwiecień 2023, 08:27:18
Kiedyś kupowałem oliwki w takich pojemnikach https://greckieprzysmaki.pl/greckie-oliwki/424-oliwki-bez-pestek-kalamata-10-kg-5205572001638.html ale źródło dostaw urwało się.
Obecnie kupuję w takich wiadrach https://oliwazesparty.pl/101,oliwki-ciemne-kalamata-z-pestka-3-kg.html. Moje ulubione to z pestką. Często też mam w takich opakowaniach https://oliwazesparty.pl/181,oliwki-ciemne-naturalne-z-pestka-1-kg.html

Linki poglądowe.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Kwiecień 2023, 08:52:09
Obecnie kupuję w takich wiadrach https://oliwazesparty.pl/101,oliwki-ciemne-kalamata-z-pestka-3-kg.html.
Jak otworzysz takie wiaderko z 3kg oliwek, to nie zaczną się psuć? Bo takiej ilość od razu nie dam rady zjeść.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 02 Kwiecień 2023, 11:05:00
Ja używam tureckich czarnych oliwek w puszkach po 0,75 kg i rzeczywiście, czasem się zepsują. 3kg może być ciężkie do ogarnięcia.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Kwiecień 2023, 11:51:12
Ja używam tureckich czarnych oliwek w puszkach po 0,75 kg i rzeczywiście, czasem się zepsują. 3kg może być ciężkie do ogarnięcia.
Też tak myślę, ale może te Gromoga jakieś spowalniacze mają?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 02 Kwiecień 2023, 13:34:04
Zależy od tempa konsumpcji ;) Ja mam problem z litrowym słoikiem, ale jem sam i więcej niż kilka dziennie nie ma szans... Więc otwieram nowe jak np. brat z dzieckiem (fanem oliwek) przyjedzie i robimy pizzę...
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 02 Kwiecień 2023, 18:07:44
Jeszcze mi się nie zepsuły nigdy. Kiedyś 20-kilogramowe puszki trzymałem w ciepłej piwnicy w bloku i było ok.
Takie wiaderko jest w słonej zalewie. W środku okrągły plastik przytrzymujący oliwki aby nie wypływały. Znajomy z zalewaniem oliwą kombinował, ja trzymam normalnie i nie w lodówce. Coś tam na powierzchni zalewy potrafi się pokazać, ale nie ma to wpływu na smak oliwek i  przemywam to zawsze wodą. Fajne są też suszone.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: pietro w 04 Kwiecień 2023, 13:21:36
Jeśli chodzi o oliwki, to te https://www.amazon.de/-/pl/dp/B01ANZXRJM?pd_rd_w=cFRmW&content-id=amzn1.sym.995b3ade-87fd-4685-9950-c7995e7b483c&pf_rd_p=995b3ade-87fd-4685-9950-c7995e7b483c&pf_rd_r=AHNS64GJ4WC4587V6ZC6&pd_rd_wg=CMXmZ&pd_rd_r=38b7a8bc-d831-4e96-b2b7-23a68598683e&pd_rd_i=B01ANZXRJM&ref_=pd_bap_d_grid_rp_0_1_t&th=1 (https://www.amazon.de/-/pl/dp/B01ANZXRJM?pd_rd_w=cFRmW&content-id=amzn1.sym.995b3ade-87fd-4685-9950-c7995e7b483c&pf_rd_p=995b3ade-87fd-4685-9950-c7995e7b483c&pf_rd_r=AHNS64GJ4WC4587V6ZC6&pd_rd_wg=CMXmZ&pd_rd_r=38b7a8bc-d831-4e96-b2b7-23a68598683e&pd_rd_i=B01ANZXRJM&ref_=pd_bap_d_grid_rp_0_1_t&th=1)  smakują tak samo jak smakowały przed laty gdy próbowałem pierwszy raz oliwek w Grecji, są słone to fakt, ale tak też smakowały kiedyś :) a oliwę ostatnio kupuję z Hiszpanii, na temat smaku nie będę się wypowiadał, wiadomo każdy ma inne upodobania, ale pod względem walorów prozdrowotnych ta mi przypasowała https://www.suertealta.es/comprar-aceite/es/aceite-picual/picual-botella-500ml.html (https://www.suertealta.es/comprar-aceite/es/aceite-picual/picual-botella-500ml.html) ponad 1000mg  polifenoli /kg
Z greckich ta jest niezła :) https://www.die-amphore.de/epages/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287/Products/110 (https://www.die-amphore.de/epages/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287/Products/110)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: krystians w 04 Kwiecień 2023, 13:56:09
https://www.die-amphore.de/epages/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287/Products/110
A to nie jest przypadkiem ocet?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: pietro w 04 Kwiecień 2023, 14:05:08
Nie, to oliwa, tylko "nieodstana" od razu po tłoczeniu nalewana do butelek.
Octy mają tu https://www.die-amphore.de/epages/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287.sf/sececbf258331/?ObjectPath=/Shops/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287/Categories/Aceto_Botanico_Essig (https://www.die-amphore.de/epages/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287.sf/sececbf258331/?ObjectPath=/Shops/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287/Categories/Aceto_Botanico_Essig)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: krystians w 04 Kwiecień 2023, 14:08:07
Dobra, nie ważne coś mi się pochrzaniło z zakładkami ;)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 14 Kwiecień 2023, 21:44:18
Wziąłem na próbę, nie mam dużego doświadczenia z oliwami.
Co prawda nie czuję migdałow i pomidorów chyba że "szypułki" , wyczuwalny aromat skoszonej trawy i liści :)
Kolor zielonkawy.

Brak nieprzyjemnej goryczki.
Na pewno ciekawy smak i zapach.
Zdecydowanie bardziej wolę niż maszynowo metaliczny posmak.
 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 17 Październik 2023, 14:40:55
Temat przycichł, ledwo się dogrzebałem. Właśnie PŻona wykończyła chorwackie zapasy i dostałem misję zakupu dobrej oliwy. Gdzie i na co patrzeć przy zakupie?
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 17 Październik 2023, 14:56:33
U mnie teraz oliwa Agro Creta.  Nazbierało się kilka puszek 5l. Znajomi ją chwalą.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 17 Październik 2023, 15:11:07
u mnie aktualnie https://greecefood.pl/oliwa-z-oliwek/319-oliwa-grecka-premium-extra-virgin-sitia-5l-kreta.html
z alledrogo bodajże...
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 17 Październik 2023, 15:15:57
Sklep szalonego greka polecam. Któraś bańka 5l kupiona.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Październik 2023, 17:12:44
U mnie z kolei bańka 5l Anoskeli z kreta24.pl.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 17 Październik 2023, 17:15:36
A ja po wielu "oliwnych eksperymentach" wróciłem do korzeni. Kiedyś płaciłem za nią 22zł.:

https://kawa365.pl/product-pol-6925-Oliwa-z-oliwek-Dante-Extra-Virgin-Olive-1000-ml.html
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 17 Październik 2023, 17:35:37
Biorę oliwę bezpośrednio na Istrii w miejscowości Vodnjan (HR)_podobno najstarsze miejsce w rejonie gdzie uprawiają oliwę z oliwek  jak wielokrotnie tłumaczyli mi właściciele tamtejszych upraw oliwek nie ma opcji żeby dobrej jakości oliwa kosztowała w sklepie w butelce 50-80  złoty za litr  to niewykonalne i to są po prostu kiepskie oliwy .
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 17 Październik 2023, 17:45:51
Ok. 5 dych/litr w metalu pięciolitrowym uważam za granicę absurdu w sklepie internetowym.

Przypuszczam, że to stwierdzenie tak się z tą oliwą ma, jak degustacje wina w winnicach.

Sami Włosi pukają się po głowie, jak rozmowa schodziła na taki temat.

W PL także są rewiry winorodne i zjawisko ma podobny aspekt.

Dlaczego mam płacić za czyjeś fanaberie.
Kilka razy byłem w takich miejscach w Polsce i IMHO nic nie dawało mandatu do oczekiwania przez właścicieli niespotykanych cen za te produkty.
Sorry, litości!

O kilku "dystrybutorach" typu Piiiiiiiiiiiii, piiiiiiiiiii, piiiiiiii, nawet nie warto pisać.

W Lidlu, Biedrze, można kupić pijalne wino za 20-40 zł.
W tzw. winotece czy jak byśmy tam taki przybytek nazwali, sikacze za 2-3 razy tyle.

Aplikacje vivino polecam.

Można się zdziwić.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 17 Październik 2023, 17:49:22
Może być tak jak piszesz i uległem tym historią:):)ale jakoś smakowo uzależniłem się od tamtych oliw i nijak nic innego mi nie podchodzi .
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 17 Październik 2023, 17:52:21
Inaczej, jeżeli nie ochrzczą jakimś syfem, to każda, prawie, oliwa z oliwek się broni. Jak ze wszystkim. Z kawą, mięsem, rybami.
Przetworzone rzeczy typu szynka czy kiełbasa to już inna bajka.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 17 Październik 2023, 19:13:22
Wracając do tematu ... :) Rozumiem, że szkoda wypasionej oliwy używać do smażenia. Zatem znalazłem już oliwę do "na zimno", a teraz potrzebuję takiej na patelnię :)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 17 Październik 2023, 19:23:26
Oliwy z oliwek nie stosuje się do smażenia. Zbyt niska temperatura dymienia.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 17 Październik 2023, 19:49:47
Koleżanka żony Włoszka powiedziała, że we Włoszech używają do smażenia oliwy z oliwek, np cienko pokrojoną wołowinę, ziemniaki. Jak delikatnie obtaczam oliwą świeżo zrobione frytki do pieczenia w piekarniku, to super smakują.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 17 Październik 2023, 20:00:00
To może źle zrozumiałem wpis powyżej. Odebrałem bardziej w kontekście schabowego lub mielonego lub innych długo smażonych potraw.
Cienkie paski mięsa, warzywa, szpinak, etc. jak najbardziej ale trzeba pilnować temperatury.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: MSL w 17 Październik 2023, 20:12:55
Oliwy z oliwek nie stosuje się do smażenia. Zbyt niska temperatura dymienia.

To jest mit, który wielu powtarza nie mając pojęcia o zagadnieniu. Tak oliwa(extra virgin jak i inne obrabiane na zimno) ma relatywnie niską temperaturę dymienia, ale nie ma to nic wspólnego z jej stabilnością. Ta ostatnia właściwość jest w przypadku smażenia najważniejsza. Oliwa jest dużo bardziej stabilna niż wiele olejów rafinowanych, o wysokiej temperaturze dymienia. Doskonale nadaje się do smażenia, chyba, że ktoś ma coś przeciwko jej smakowi.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Październik 2023, 20:14:28
Otóż, jak mi powiedziała zaprzyjaźniona magister dietetyki, smaży się na smalcu, maśle klarowanym, oleju kokosowym oraz oleju rzepakowym albo oliwie z oliwek - ale te dwie ostatnie pozycje rafinowane, nigdy extra vergine.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: MSL w 17 Październik 2023, 20:17:43
Badania były na ten temat przeprowadzone wielokrotnie już, przykładowe: https://actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf

Nie powtarzajmy bredni, oliwa z oliwek extra virgin jak najbardziej nadaje się z smażenia, jest wręcz zdecydowanie lepsza do tego celu niż większość rafinowanych chemicznie olejów.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Październik 2023, 20:49:27
Dzięki za linka.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: trez w 17 Październik 2023, 21:47:24
Jak MSL napisał, to jest duża nieprawda, często brana chyba z zwykłych niedomówień, np evoo ma w sobie trochę wody w przeciwieństwie do rafinowanych, więc szybko pojawiają się jakieś opary i odstraszają. Często też ludzie powtarzają rady restauratorów czy znajomych z gastronomii i oni mają swoje racje, w każdym biznesie liczy się ekonomia a smażenie w tym schabowych czy frytek w frytkownicy było by gorzej niż bezsensowne.

Nie umiem teraz znaleźć bo miałem gdzieś zapisany link do badań sięgających jeszcze lat '90 ale za to można zacząć od youtubera, wiem jak na forum cenimy ich ;)
https://www.youtube.com/watch?v=l_aFHrzSBrM

W opisie ma kilka linków do samych badań.

ps
I coś kontrowersyjnego, ja najbardziej lubię jajecznicę ma evoo a nie na maśle, wiem, wiem, ale nie będę tego leczył ;)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 17 Październik 2023, 22:05:53
Sorry, schabowy na oliwie z oliwek to porażka.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: MaciejF w 17 Październik 2023, 22:21:34
Schabowego na oliwie też bym nie smażył, natomiast z doświadczenia wiem, że trzeba się przestawić do smaku produktów smażonych na oliwie - mi to przyszło bardzo szybko.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: MSL w 17 Październik 2023, 23:31:25
Sorry, schabowy na oliwie z oliwek to porażka.


Nikt Cię przecież nie zmusza. Chodzi o sam fakt, oliwa(extra virgin) z punktu zdrowotnego jest najlepsza do smażenia.

U mnie wszyscy bardzo lubią smak oliwy, więc nie ma problemu, a schabowych(ogólnie czerwonego mięsa) to już od ponad dekady nie jemy. Jak zawsze, każdemu wedle potrzeb i upodobań.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: gromog w 18 Październik 2023, 00:33:48
Znajomy Grek, mówił że smażą normalnie na oliwie, tylko do tego wybierają tańszą.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 18 Październik 2023, 07:40:43
Mimo że smażę sporadycznie, to zawsze na EVOO, nawet schabowe. Nam smakuje.
Jedyny wyjątek to jaja/jajecznica - masełko.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 18 Październik 2023, 07:57:56
Jedyny wyjątek to jaja/jajecznica - masełko.

Poeksperymentuj.
Oliwa/olej/masło, szpinak, czosnek, jajka.
Mniam.

Zaraz idę zrobić.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 18 Październik 2023, 08:30:20
Już ktoś chyba wspominał, oliwa z oliwek rafinowana ma wyższą temperaturę dymienia niż chociażby tak "uwielbiany" smalec, a nierafinowana zbliżoną do smalcu.
Nie dajmy się zwariować, babcia całe życie smażyla w głebokim tłuszczu (smalcu) i dożyła sedziwych lat.

Kwestia smaku to już inna sprawa, sa rzeczy (smaki z dzieciństwa), które muszą być na smalcu i koniec ;)

W domu też zmażymy na tańszej oliwie, żadne tam sojowe, kokosowe, masła klarowane...
Sporadycznie na dżemie ze świnki i zwykłym maśle, albo mixie masło + oliwa ;)

Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 18 Październik 2023, 09:34:22
Mimo że smażę sporadycznie, to zawsze na EVOO, nawet schabowe. Nam smakuje.
Jedyny wyjątek to jaja/jajecznica - masełko.

To podobnie jak ja, praktycznie wszystko na EVOO, w tym mielone, klopsiki, bitki wołowe...
Schabowych nie robię, bo żona nie lubi, no i wieprzowego staram się unikać w miarę możliwości...
Jajecznica też, wolę na boczku/słoninie, ale te sklepowe to czasem nawet topić się nie chcą :( wtedy dolewam odrobinę oliwy...
Tylko naleśniki na maśle klarowanym.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 18 Październik 2023, 10:32:07
Ja z kolei EVOO na surowo, częściej do smażenia wybieram rzepakowy lub masło, bardzo rzadko smalec. Niektóre tłuszcze za bardzo zmieniają dla mnie smak (np schabowe na oliwie, jajecznica na smalcu), ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jajecznica - masło, naleśniki - olej, schabowe - olej, wołowina - masło, mielone i wątróbka - tłuszcz wytopiony z gęsi, ryby - masło.

Zaś w temacie, mnie najbardziej smakuje włoska oliwa. Z tymże jak cena takiej sprawdzonej jakościowo to przepaść w stosunku do greckiej.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 24 Listopad 2023, 20:06:51
Smakowita, hiszpańska, z wyjątkowych oliwek ;)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 25 Listopad 2023, 14:33:49
Mignęla mi kiedyś chyba w SELGROSIE, jak bedzie to wezme z ciekawosci.
Patrzyłem na stronie dytrybutora? że w Oszołomie powinna być któraś z tych Y.

Na testy wziąlem teraz Alma i Caixero.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Paolo w 25 Listopad 2023, 21:43:30
Ja zamawiam na olico.it
Mają moją ulubioną Laudemio (taniej nigdzie nie znalazłem).
Generalnie sklepik włoski specjalizuje się głównie w oliwach.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: trez w 25 Listopad 2023, 23:20:12
Smakowita, hiszpańska, z wyjątkowych oliwek ;)

Absolutnie nie chcę podważać jej, czemu miał bym, ale zastanawia mnie w czym te oliwki miały by być "wyjątkowe"? Spojrzałem na fotę i arbequina to najpopularniejsza odmiana w Hiszpanii, taka ich podstawa masowych zbiorów, hojiblanka za to jest typową da Andaluzji, czyli tłocznia z Sewilli jak najbardziej pasuje, można powiedzieć typowy blend czegoś regionalnego z powszechnym wypełnieniem, taka klasyka nie wyjątkowość. Swoją drogą Hiszpania ma dużo takich endemicznych odmian, jak pamiętam to z 200 z czego szacują, nie mniej niż połowa w faktycznych uprawach komercyjnych, to jest ten fajny smaczek ich lokalnych oliw, w kraju jednocześnie dominującym w globalnej produkcji :)
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 25 Listopad 2023, 23:46:02
wyjątkowych oliwek ;)
;) => 😉

Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 26 Listopad 2023, 10:00:32
to najlepsza jaka piłem w życiu , kupuje 10-15 butelek jak jestem na Istrii
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 26 Listopad 2023, 11:23:15
Istria i sama Chorwacja słynie z najlepszych oliw.
Ponoć Terra Rossa jest hiper uber eko super i zdobyła ileś tam nagród..

https://www.terra-rossa.hr/

Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: rollo45 w 26 Listopad 2023, 11:27:47
Vodjan tam maja pole , podobno najstarsze udokumentowane miejsce zbioru oliwek , powiem szczerze ze najdroższe włoskie itp nawet nie maja startu do tego co przywożę , koszt 18EU za butelkę 1L przy ilości powyżej 10 L
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 26 Listopad 2023, 13:31:18
Kurcze dobra cena, ta co podałem to z franków byłoby prawie 127 zeta za 0,5l.

Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 26 Styczeń 2024, 18:37:47
Może być:
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Marzec 2024, 18:29:01
Dobra, z tych delikatniejszych, jak ktoś lubi.

https://shop.rivoldrink.it/frantoio-nicolo-polla-olio-extra-vergine-di-oliva-100-italiano/
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 14 Kwiecień 2024, 11:41:15
Trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby zamawiać oliwę z... Krety :picardpalm: ale jest wyśmienita!
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: korea83 w 14 Kwiecień 2024, 11:45:19
Nie wiem czy to źle, że z Krety, ale mogę polecić też taką 😜
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 14 Kwiecień 2024, 13:35:04
Chyba ta sama wysoka jakość 0.2.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 14 Kwiecień 2024, 14:56:52
Mamy po 20 kg to może coś przytargamy za 3 tygodnie.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 14 Kwiecień 2024, 15:00:31
W Polsce są już wyspecjalizowany importerzy produktów prosto z Grecji. Można zamówić lokalnie. Ja mam to szczęście , że na lokalnym ryneczku mam takiego importera. Cenowo wychodzi około 80zl za litr za oryginalna oliwę ciekaw jestem jak to się ma do takiego sporowadzania z zagranicy.
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Karsin w 14 Kwiecień 2024, 15:21:00
Jak pachnie i smakuje świeżą trawą to biorę - to moje kryterium
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 14 Kwiecień 2024, 15:31:14
Mój dostawca niestety nie prowadzi sprzedaży online, ale próbowałeś takich miejsc? https://smaki-grecji.pl/sklep/kategoria/oliwy-z-oliwek-octy/
Te baniaki na oliwę wyglądają jak z Grecji. :D
Tytuł: Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
Wiadomość wysłana przez: Oldfox w 14 Kwiecień 2024, 20:35:08
Nie wiem czy to źle, że z Krety, ale mogę polecić też taką 😜
Bardzo smaczna 😊