forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Zegzii w 11 Marzec 2023, 11:03:04

Tytuł: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 11 Marzec 2023, 11:03:04
Cześć wszystkim,

Trafiła mi się okazja, aby rozwinąć mocniej moje zamiłowanie kawą(wcześniej automat, kawiarka, frenchpress) i kupiłem w świetnej cenie nową Gaggie Classic 2019 lecz potrzebuję małej pomocy i porad.

Do ekspresu dokupiłem akcesoria: tamper, pędzel, waga, wdt tool, młynek kupię dopiero w przyszłym tygodniu( najprawdopodobniej będzie to Eureka Mignon Specialita) na tą chwilę musi mi wystarczyć moja Melitta Molino( teraz 45g kawy robię w 14s :(

-Przeczytałem większość postów na temat ekspresu i wiem gdzie ma słabsze strony. Wiem o małym bojlerze przez co potrzebuję pomocy doświadczonych użytkowników jak krok po kroku robicie: a) jedno espresso, b) dwa razy espresso, c) jedno espresso, jedno latte, d) dwa razy latte. Chcę się upewnić czy wszystko robię w porządku i chcę robić maksymalnie dobrze na tyle ile pozwala ekspres.

-Mam bardzo dobry dostęp do sklepu Shades of Coffee, kupilem i wymienie niedlugo sprężynę na 9 bar. Myślę też o naked portafiltr od nich, myślicie, że warto w tej cenie od nich wziąć czy polecicie coś innego?

-Co ile robić backflush i odkamienianie ekspresu przy używaniu 2-3 kawy dziennie (woda twarda lecz uzywana tylko przefiltrowana przez dzbanek Brita)?

-Co polecacie jeszcze dokupić do zestawu tak aby wygodniej i smaczniej przygotowywać kawę?  (PID na ta chwilę narazie nie wchodzi w grę)

Z góry wielkie dzięki za pomoc,
Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 11 Marzec 2023, 17:56:50
Skoro młynek w drodze to dokup npf i tyle. Jak robisz espresso i kawy mleczne to jedyna metoda to najpierw zrobić wszystkie espresso, a potem spieniać.  Jak chcesz po spienianiu zrobić espresso to chyba z 5 minut trzeba odczekać, więc trochę bez sensu.  No i oczywiście temperature surfing, bo bez PID to temperatura lata po kilka stopni.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 12 Marzec 2023, 00:38:10
Polecasz może NPF jakis konkretny czy ten od shades of coffee bedzie ok?
A jak podpowiesz moze najlepszy sposob np na dwa espresso ? Ja robilem tak: 1. Grzałem ekspres 20min, 2. Lekki flush, 3. Kawa do PF, ubijanie, 3s flush i zapiecie kolby. 4. Kawa, po kawie oproznienie kolby, flush ze 100ml. 5. Zmielenie kawy, ubicie zapiecie PF. 6. Kawa, po kawie oproznienie PF, flush i wylaczenie ekspresu.

Cos do poprawy?:)
Dzieki!
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 12 Marzec 2023, 12:47:02
W punkcie 4 po co przelewasz tyle wody? Podczas ekstrakcji pompa dopompowuje zimną wodę do boilera więc jest zawsze pełny i musi się z minutę dogrzać - dolewanie zimnej wody w tym nie pomaga ;-)
A NPF jak pasuje i dobrze trzyma sitko to musi być dobry. Ja swój pierwszy zrobiłem po prostu obcinając dno zwykłego, który kupiłem gdzieś tanio. Używasz go tylko do nauczenia się dystrybucji i jak już wszystko działa, to możesz znowu używać standardowego z wylewkami.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 16 Marzec 2023, 14:39:41
Hej,
Dziś mi się przytrafiło, że byłem zmuszony zrobić: espresso i po tym odrazu cappuccino.
Chciałbym żebyście skontrolowali czy dobrze zrobiłem ( cały czas się uczę, czytam i oglądam YT :) ) względem studzenia itd. Piana nie wyszła zbyt dobra więc może coś nie tak w obsłudze. Napiszę krok po kroku co zrobiłem i ewentualnie proszę o wskazówki.
1. Nagrzanie ekspresu, 2. Nasypanie kawy do kolby, 3. Temperature surfing (tak jak pokazują na YT- spuszczenie wody aż zgaśnie lampka, włączenie na 5s przycisku pary), 4. Zapięcie kolby i napar, 5. Wyjęcie kolby i usunięcie ciastka, 6. Nasypanie kawy do kolby, 7. Temperature surfing, 8. Zapięcie kolby i napar, 9. Włączenie przycisku pary, 10. Spuszczenie wody przez dysze od pary, 11. Chwilę przed zapaleniem lampki start spieniania, 12. Po spienianiu czyszczenie kolby z ostatniego espresso, puszczenie wody przez dysze, flush itd

Coś mi nie pasuję pomiędzy skończeniem drugiego espresso i spienianiem ale nie wiem jeszcze co :)
Z góry wielkie dzięki !
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 16 Marzec 2023, 15:54:37
10 - dysza pary jest na górze co oznacza że napełniasz bojler do oporu i dopiero grzejesz - to gdzie się ma ta para zrobić i zebrać? Jak odkręcisz zawór to dopiero zacznie się gotować i pluć gorącą wodą i to pod mniejszym ciśnieniem bo temperatura wody spadnie. Jeśli od razu włożysz dyszę do mleka to zanim zacznie lecieć suchsza para to mleko już będzie gorące ale nadal nie spienione.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 16 Marzec 2023, 16:55:37
Na początku warto wstawić regulowany zawór OPV, nominalnie Gaggia ma około 12-14bar - nie zrobisz dobrego espresso na tym ciśnieniu. Powinno być 9bar.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 16 Marzec 2023, 17:01:40
Henry, własnie tak miałem jak napisales, mleko bylo gorace ale nie spienione. Moglbys mi napisac jak to trzeba poprawnie zrobic, jakie kroki gdy juz zrobie kawe? Bardzo Ci dziękuję.

Robert, za 10 dni bede miec u siebie komplet sprezynek od Shades of coffee i sie zabiore za wymiane:)
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 16 Marzec 2023, 17:03:36
Lepszym rozwiązaniem jest wstawienie regulowanego zaworu
https://ebarista.pl/1720034-expansion-valve-%c3%b8-1-8m-6-12-bar.html
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 16 Marzec 2023, 17:19:47
Robert, szczerze powiem, że nie brałem tego pod uwagę, wiekszosc ludzi z tego co widzialem zmienia ta sprezyne na 9 barow. Duzo zachodu z wymiana tego zaworu? Jest to lepsze rozwiazanie?
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 16 Marzec 2023, 20:17:26
Henry, własnie tak miałem jak napisales, mleko bylo gorace ale nie spienione. Moglbys mi napisac jak to trzeba poprawnie zrobic, jakie kroki gdy juz zrobie kawe? Bardzo Ci dziękuję.

Naciskam guzik na sterowniku i robi się tak:
- ekstrakcja kawy
- od razu po niej zaczyna się grzać bojler na parę
- idę powoli do kuchni po mleko
- jak na liczniku mam 140 stopni (co trwa grubo ponad pół minuty) to odkręcam parę, wypuszczam wodę z rurki, zamykam, wkładam do dzbanka, odkręcam i spieniam
- odpinam kolbę i naciskam jeszcze raz guzik - włącza się pompa na 15 sekund i wraca do trybu kawy

Poza tym jak to przy spienianiu z małego bojlera - trzeba poćwiczyć.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 16 Marzec 2023, 23:42:37
Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz! Musze sie upewnic:- naciskasz guzik pary i z wcisnietym robisz kawe? Czy moze po skonczonej kawie od razu naciskasz przycisk pary na ekspresie i odkrecasz pare i wypuszczasz wode z rurki jak lampka sie zaswieci (co filmik to inne pomysly, zaczynaja  spieniac kilka sekund przed zaswieceniem lampki); -ostatni punkt: odpinasz kolbe i naciskasz guzik od kawy? Flush przez 15 sekund czyli wtedy boiler sie studzi i po tym ewentualnie ekspres jest w gotowosci do pracy tak?

Dzieki, duzo pracy przede mna:))
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 17 Marzec 2023, 08:28:07
Nie, ja mam sterownik który robi wszystko za mnie ;-) Ale generalnie tak, tylko u mnie nie ma lampek - patrzę na odczyt temperatury - bo termostat wyłącza grzanie pary szybciej, ale woda jeszcze się nie nagrzewa - więc po włączeniu lampki to bym odczekał jeszcze z pół minuty.
Jak już napełniłem bojler po spienianiu to daję mu kilka minut na stabilizację przed kolejnym espresso albo od nowa muszę grzać pod spienianie - dlatego teraz GC robi u mnie za backup, a od dwóch lat mam dwubojlerowca i w końcu goście nie muszą czekać ;-)
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 20 Marzec 2023, 20:37:21
Hej,
Wracam po kilku dniach testowania. Pooglądałem filmiki na youtubie, poczytałem i chcę się Was doradzić odnośnie temperaturę surfing. Dwa najpopularniejsze filmy w tym temacie i dwie różne metody.
Metoda 1:
1.Rozgrzać ekspres
2. Wszystko przygotować
3. Gdy lampka od przycisku kawy się świeci, spuścić wodę do czasu aż zgaśnie. Poczekać aż się zapali z powrotem, po tym odczekać 20 sekund, nacisnąć przycisk pary na 8 sekund, wyłączyć przycisk pary i natychmiast nacisnąć przycisk kawy.

Metoda 2:
1.Rozgrzać ekspres
2. Wszystko przygotować
3. Nacisnąć przycisk pary na równe 20 sekund, wyłączyć przycisk pary i natychmiast nacisnąć przycisk kawy.

Który sposób wydaję się być lepszy aby osiągnąć najlepszą temperaturę? Wypróbowałem obie metody i mam jakieś tam swoje przemyślenia:)
Dzięki!
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 20 Marzec 2023, 21:22:50
Po pierwsze dobra jest ta która jest powtarzalna. Pod tym względem słabe jest spuszczanie wody w pierwszej metodzie bo to destabilizuje bojler. Po drugie temperatura ma być odpowiednia do kawy - zazwyczaj wyższa dla jaśniej, niższa dla ciemniej palonych - ale wg tego co kto lubi. Wziąłbym drugą metodę, ale ustalił kiedy włączać przycisk pary - np 10 sekund po zgaśnięciu lampki. 20s to dużo, ale może masz jasno palone kawy i akurat jest ok. Ja włączałem na 5 sekund bo piję ciemno palone kawy.
No i ważny jest punkt 1 - musi się rozgrzać bojler i wnętrze żeby cykle były powtarzalne. - czyli przynajmniej 20-30 minut od włączenia ekspresu trzeba odczekać.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 20 Marzec 2023, 22:20:23
Właśnie w deugiej metodzie nic nie ma odnośnie kiedy nacisnac przycisk pary. Tutaj jest opis tekstowy:
Brewing workflow
1. Turn on machine.  Let it heat up 15-30m. 
2. Wait for BREW BUTTON to light up
3. Remove Portafilter
4. Run some water through group head then wipe with towel and use brush to clean
5. 18g coffee into basket and tamp
6. Flip on STEAM BUTTON for 20s then flip off
7. Put filled Portafilter into place
8. Brew espresso
***Longer than 20s will cause boiling water/steam to spill into group head

Cos bys polecil zmienic jeszcze do tego?
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 21 Marzec 2023, 08:06:33
5½ Wait for BREW BUTTON light to turn off
ewentualnie jeszcze
5¾ and wait X seconds
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 21 Marzec 2023, 14:54:13
Właśnie zrobilem tak jak tu wyzej piszemy, 17g in 42g out w 26 sekund, ale kawa kwasna. Kwasnosc oznacza zbyt niska temperature?:) czy moze zbyt szybki czas uzysku byl?
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 21 Marzec 2023, 20:01:28
25-30s powinno być ok. Zrób dwa espresso po kolei i porównaj czy są podobne. Trzeba się pobawić temperaturą mieleniem. Sprężynę wymieniłeś?
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 21 Marzec 2023, 20:30:24
Na sprężyne muszę poczekać jeszcze 9 dni. Młynek też daje do życzenia, trafił mi się w ręce Normcore v2, teoretycznie niezle ratio wychodzi. Bede cos kombinowac jeszcze z tym temp surfingiem tylko nie wiem juz w ktora strone isc jesli wychodzi kwasna, na ktorym etapie tego surfingu cos jeszcze zmienic
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 22 Marzec 2023, 11:28:58
Dzis wyprobowalem ten 1 sposób czyli:
- Gdy wszystko gotowe, spuszczam wode az zgasnie lampka od brew button, czekam az znow sie zaswieci, czekam 10 sekund, naciskam przycisk pary na 5 sekund, wylaczam przycisk pary i natychmiast klikam brew button.
17g in 43 out w 25s, kawa wyraznie mniej kwasna ale jeszcze troszke jest. Moze sprobuje przedluzyc czas wcisnietego przycisku pary do 8-10s?
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 22 Marzec 2023, 13:25:49
Może się powtórzę, ale jedynym rozwiązaniem by espresso wyszło smaczne z Gaggi, to ciśnienie 9bar (regulowany zawór) i PID, który będzie nadzorował temperaturę...
O młynku nawet nie wspominam, bo ten który masz to... sam rozumiesz
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 22 Marzec 2023, 22:10:40
Jasne w pełni rozumiem, jak tylko kupiłem ekspres to tego samego dnia zamowilem sprezyne wiec czekam jeszcze kilka dni i wymieniam. Mlynek lada dzien bedzie na pewno lepszy. Co do PID to chyba bym zmienil predzej ekspres niz dolozyl sam bo az takim majsterkowiczem nie jestem. Dlatego pytam tu o rady bo chcę wyciagnac ile sie da z tego ekspresu a nawet bez PID przy dobrym temp surfingu z tego co wiem moga wychodzic niezle kawki:)
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 02 Kwiecień 2023, 14:05:38
Hej, dostalem juz swoja sprezyne i naked portafiltr. Sprezyna wymieniona, do portafiltra z SoC wlozylem podwojne sitko z oryginalnego zestawu Gaggi. Mam pytania co do pierwszego espresso po "modach" :)
Z temp surfingiem jeszcze kombinuje aby znalesc najlepsze rozwiazanie, co do ratio: 17g in 34 out w 30 sekund. Co zauwazylem to baaaardzo duzo piany wylatujacej zamiast kawy, moze byc to efekt zbyt swiezej kawy? Kawa Hayb tydzien temu palona. Brak jakiegos rozpryskiwania itd wszystko ladnie wyglada ale wlasnie meega duzo piany ktora w miare szybko opadla.
Dzieki za porady!;) dodam filmik jak mi sie uda zgrac
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Tomo w 02 Kwiecień 2023, 16:44:52
Obstawiam świeżość kawy.
Sam nigdy nie robiłem szotów do przezroczystej szklaneczki, ale jak obczaisz nagrywki z YouTube to tam często jak robią espresso, to leci dużo creamy i dość szybko ona opada :)
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Henry w 03 Kwiecień 2023, 08:24:44
Byle nie paczać na amerykańskie filmy - tam mają jakąś obsesję z używaniem kawy kilkudniowej.
Daj jej odpocząć kilka albo kilkanaście minut po zmieleniu i zobacz czy się ustabilizuje.
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Zegzii w 03 Kwiecień 2023, 12:26:24
Zmienilem o 1 klik mlynek, chwile odczekalem po zmieleniu i zdecydowanie lepiej, ratio 1:2.5 , 17.5g in 43 out w 27 sekund. Lecialo ekstra, kawa smaczna moze minimalnie gorzka ale jedno z lepszych espresso. Nadal sie bawie w temp serfing, teraz probuje metode: spusczczam wode az przycisk brew gasnie; przycisk brew sie zapala, odliczam 10s, po uplywie 10s zalaczam przycisk pary na 5s, wylaczam i natychmiast parze kawe. zobaczymy dalej jak bedzie, dzis przychodzi do mnie eureka specialita i moze byc tylko lepiej:)
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: deem w 13 Kwiecień 2023, 20:37:24
Jak długo czekałeś na sprężynkę?
Tytuł: Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
Wiadomość wysłana przez: Hyoah w 20 Kwiecień 2023, 00:16:40
i skąd zamawiałeś? :)