forum.wszystkookawie.pl
Kupię, sprzedam, podaruję lub wymienię => Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) => Wątek zaczęty przez: coffea_tk w 03 Grudzień 2014, 14:55:24
-
Witajcie :)
Serdecznie zapraszam do odwiedzin na http://sklep.natur-kaffe.pl/ (http://sklep.natur-kaffe.pl/) i sprawdzania aktualnych promocji!
Kawy wysokogatunkowe w przystępnych cenach. Zbierane ręcznie, z małych upraw, wysokiej jakości ziarno (dostępna też wersja mielona) pozyskiwane na mokro, palenie tradycyjne w niskiej temperaturze i małym piecu.
Zapytaj o zestaw na prezent!
Wkrótce specjalna promocja tylko dla Forumowiczów!!!
@Spinacz - poprawiłem link :)
-
Co to znaczy kawa wysokogatunkowa ?
-
Ceny też nie niskie....
-
A jakieś daty zdatności do spożycia tych wysokogatunkowych kaw? Dziś jest jakiś wysyp dostawców. Żeby chociaż strony www były dopracowane wraz z opisami a to takie badziewne w odbiorze.
-
Coś Wam powłaziło, na stronie też się pojawiają bezeceństwa ;)
-
Miło, że jest kolejny sklep. Natomiast denerwuje mnie Wasza opakowaniowa "kreatywność" czyli pakowanie kawy po 200g. Jedynie utrudnia to porównanie ceny i przywodzi na myśl "promocję" masła w kostkach o 50g. mniejszych niż reszta na tym samym regale w markecie ale tak było 10 lat temu. Moim zdaniem to wyświechtany chwyt pseudomarketingowy i trzeba o tym wprost napisać. Standard to 250g. czyli ćwieć kilo. Brak informacji o tym kiedy kawa wyszła z pieca to błąd. Nie będę pisał, że kawa u Was jest droga bo nie wiem jak smakuje ale za około 150zł/kg powinna być bardzo dobra. Hasło "wysokogatunkowa" w połączeniu z wysokimi cenami powinno skutkować rzetelnym opisem a tego totalnie brakuje.
-
Witam Was wszystkich i serdecznie dziękuję za odzew! Nie spodziewałam się takiej dyskusji w niespełna dobę od zamieszczenia wątku :-)
Po kolei:
1. kwestia informacji o dacie przydatności kawy: jest wyraźnie zamieszczona w regulaminie, proszę zwrócić uwagę w pkt. 6: "Czas realizacji zamówienia wynosi do 5 dni roboczych z uwagi na świeże palenie..." http://sklep.natur-kaffe.pl/content/3-natur-kaffe-regulamin-sklepu/ (http://sklep.natur-kaffe.pl/content/3-natur-kaffe-regulamin-sklepu/)
Czyli nie leżakujemy kaw na magazynie - palimy małe partie regularnie i kawa schodzi na pniu. I kolejne palenie itd. Kawa zawsze jest świeża, max. 2 tygodnie od wypalenia. Naprawdę są to małe partie i z małego pieca. Przerabiałam palenie większych i to się nie sprawdza przy 9 plantacjach. Nigdy nie sprzedaje się po równo z każdej.
2. Myślę, że nazwa wysokogatunkowa nie wymaga dokładniejszych wyjaśnień - jest to po prostu kawa wysokiej jakości. Jedni nazywają to w taki, a drudzy w inny sposób. Wysokiej jakości kawa spełnia określone wymogi, których średniej jakości kawa spełniać nie musi. Nie chcę pisać tu teoretyzujących elaboratów, ani z nikim się spierać. Chcę zaprosić do przetestowania w praktyce i podzielenia się wrażeniami :-)
3. Cena. To zrozumiałe, że kawa wysokiej jakości MUSI być droższa niż standard, chyba że ktoś dopłaca do interesu bądź ściemnia z jakością zielonej kawy. Uważam, że nie jest wygórowana. Wystarczy porównać ceny za kilogram tu i ówdzie, są zbliżone. Oczywiście nie mówię o kawach typu Koppi - tu nikt się nie buntuje, że są takie drogie. Bo warto i już.
4. Wreszcie gramatura - przykro mi, że niektórych denerwuje fakt pakowania po 200g. Tak się składa, że u nas to już nieco dłuższa tradycja. Początkowo kawy były wypalane w Niemczech i tam akurat tak to działało. Metoda się sklonowała na gruncie polskim i tak już zostało. Tym niemniej dzięki za motywację - może już czas na jakieś zmiany - czemu nie. Porównanie cen natomiast łatwo przeprowadzić na bazie kilograma. Akurat w sklepie jest taka opcja, wystarczy kliknąć.
5. Bezeceństwa straszliwe, nie wiedziałam (!), tym bardziej cieszę się, że to teraz wyszło. Sklep ma nową oprawę i pewnie nie wszystko dopięte na ostatni guzik. Sprawę już zgłosiłam do hosta, bo jeszcze ktoś pomyśli, że kawa ma drugie dno i zamówi nie to co trzeba ;) DZIĘKI!
Czy wszystko wyjaśniłam? Myślę, że najwyższy czas na obiecaną promocję :)
-
Owszem czas na promocję :) ale jeszcze małe pytanko - w jakim piecu palicie?
-
Może nie mam wyobraźni, ale nie znalazłem nic o pochodzeniu ziaren... Tylko o Gwatemali coś więcej jest napisane, ślad prowadzi do Sandalj? Konkretnym ziarnom nadano jakieś własne, fantazyjne przydomki? Hmm... Może też powinienem tak zrobić? Np. Indonesia Orange Dragon Eye dotarłaby do ludzkiego mózgu lepiej niż Indonezja Sulawesi Toraja. Czy coffea_tk to Pani Sara Woźny? ;) Witamy na pokładzie :kwiat:.
-
Owszem czas na promocję :) ale jeszcze małe pytanko - w jakim piecu palicie?
piec jest od Giesen (model W6 A) - wsad przeważnie 5 kg
-
Może nie mam wyobraźni, ale nie znalazłem nic o pochodzeniu ziaren... Tylko o Gwatemali coś więcej jest napisane, ślad prowadzi do Sandalj? Konkretnym ziarnom nadano jakieś własne, fantazyjne przydomki? Hmm... Może też powinienem tak zrobić? Np. Indonesia Orange Dragon Eye dotarłaby do ludzkiego mózgu lepiej niż Indonezja Sulawesi Toraja. Czy coffea_tk to Pani Sara Woźny? ;) Witamy na pokładzie :kwiat:.
Romantyczne nazwy zaczerpnięte jeszcze ze starego sklepu - w przygotowaniu lekka modyfikacja asortymentu, ale i nowe opisy. Wszystko powoli ;) tak Maestro, to ja. Dzień dobry :)
-
Od razu trzeba się było przedstawić :szampan:. Marzenie Pani się spełniło, gratuluję :). Ale palarnia kawy w Polsce to niewdzięczna często praca...
-
UWAGA konkurs z Natur-Kaffe „Kawa na Święta” tylko dla Forumowiczów! Wygraj kawę pod choinkę :)
Wystarczy poprawnie odpowiedzieć na 3 pytania konkursowe:
1. Która znana postać jest bohaterem artykułu „Szczęśliwi ludzie piją dobrą kawę”? Odpowiedź znajdziesz na blogu: http://tajemnicekawy.com (http://tajemnicekawy.com)
2. Od jakiej kwoty zakupu sklep internetowy Natur-Kaffe oferuje przesyłkę gratis?
Odpowiedź znajdziesz na http://sklep.natur-kaffe.pl (http://sklep.natur-kaffe.pl)
3. Jaką nazwę nosi tradycyjne brazylijskie ciasto pomarańczowe?
Odpowiedź znajdziesz na blogu: http://tajemnicekawy.com (http://tajemnicekawy.com)
Odpowiedzi należy przesłać mailowo na adres [email protected] , w tytule maila wpisując: „Konkurs WoK”.
Na zgłoszenia czekamy do 17 grudnia. Spośród poprawnych odpowiedzi wylosujemy Zwycięzcę, który otrzyma kawowy upominek od Natur-Kaffe – opakowanie kawy Costa Rica „El Sol”. Losowanie odbędzie się 18 grudnia.
Udział w konkursie oznacza akceptację Regulaminu (załącznik).
ZAPRASZAMY!!! :-)
-
"El Sol" to dokładnie skąd pochodzi? ;)
-
"El Sol" to dokładnie skąd pochodzi? ;)
Tarrazu, San Marco :) słońce świeci cały dzień ;)
-
Słuchajcie, słuchajcie! Ja już znam odpowiedzi na pytania konkursowe. :)
Czy ktoś jeszcze podejmie wyzwanie i prześle dobre odpowiedzi do coffea_tk? Zobaczymy kto ma szczęście i pokona mnie w losowaniu :evil:
-
Przekonałeś mnie ;) Wysłałem odpowiedzi.
-
Tak naprawdę to boję się tylko Poe i Szachowca - ci dwa zgarniają zwykle wszystko >:( :)
-
Będzie śmiesznie jak bez wzięcia udziału wygram :-D
-
Weź udział i się przekonajmy ;)
-
@Spinacz - no to żeś sobie namielił teraz. Wysłałem e-maila.
-
:)
-
To i ja spróbuję swoich sił 8)
-
Każdy powinien próbować bo to dziecinnie proste. Jak toś nie wie to ja podpowiem :ogien: Bruce Dickinson, 666, szarlotka :ups:
-
Bruce Dickinson, 666, szarlotka
Dzięki za podpowiedź własnie wysłałem i liczę że wygram.
-
:smiech:
-
No to pięknie! Śmiało, śmiało! :)
-
Raz już wygrałem (Mikołajki), to spróbuję jeszcze raz.
-
Pieron nie wali dwa razy w to samo miejsce ;-)
-
I ja spróbuję szczęścia :)
-
Sporo zgłoszeń spływa, więc losowanie będzie emocjonujące ;-)
-
Jeszcze tylko przez 2 dni będą przyjmowane zgłoszenia konkursowe. Nie odkładajcie wysyłki odpowiedzi "na później" bo nie zdążycie :evil:
-
@Poe - wysłałeś? bo jak nie to jeszcze mamy szansę :lol2:
-
:-D jeszcze nie
-
Jesli takie tuzy tego forum biją sie o ten konkurs to i ja muszę sprawdzić co to za nagrody są fundowane.
-
Witajcie! Mamy Zwycięzcę naszego konkursu :-)
To Artur Boniecki z Radomia - GRATULUJEMY i pozdrawiamy!
Nagroda zostanie wysłana jutro :-)
Wszystkim Uczestnikom dziękujemy za udział i życzymy radosnych Świąt!
-
Artur Boniecki z Radomia
Was i das ?
-
Ale jaja, na brzytwie nie biorę udziału w takich konkursach, żeby mi nikt nie zarzucał jakiegoś uprzywilejowania, a tutaj mój pierwszy raz i od razu pudło.
Dziękuję bardzo za nagrodę.
Manfred, w gwoli ścisłości należało chyba napisać: Wer ist das? ;)
-
No to gratulacje!!!
Ja niestety tylko raz coś wygrałem :'( ale próbuję. Może się uda :)
-
Ja niestety tylko raz coś wygrałem
Mówisz o tym ekspresie na 19 tys euro ?
-
Tego nie liczyłem :) to w sumie 2 razy :smiech:
-
Gratulacje Archi!
Podziel się z nami wrażeniami z rozkoszowania się fajną kawą :)
-
PS. Archi ma fajny podpis ;))
-
Archi - :brawa:
-
Spinacz coś postaram się coś napisać ale na pewno nie będzie to poziom kolegi WS, którego opisy bardzo przyjemnie się czyta.
-
Napisz po swojemu. Czy Ci smakuje jak ją przygotowałeś. Ja też się nie znam jakie nuty są w kawie i co to znaczy szerokie body czy jakoś tak ;-) Kawa albo smakuje albo jest do d.. tzn nie smakuje ;D
-
Na początku chciałbym jeszcze raz podziękować palarni kawy za fajny konkurs. Wiem było to tak dawno temu ale nie miałem ostatnio czasu, żeby sklecić te kilka zdań na forum.
Do moich rąk trafiła kawa Costa Rica "El Sol". Z tego co zdążyłem zauważyć na forum, osoby mocno zainteresowane kawą przed zakupem lubią mieć kilka informacji na temat pochodzenia czy choćby daty palenia. W przypadku tej próbki brak jest dokładnych informacji odnośnie pochodzenia ziaren. Na opakowaniu nie znajdziemy również daty palenia, a jedynie informację o przydatności kawy. Dla mnie nie był to duży minus tym bardziej, że kawę wygrałem w konkursie ale domyślam się, że część osób może być mniej zadowolona z takiego obrotu sprawy.
Nie mam niestety żadnego zdjęcia ziaren ale były dość mocno palone. W moim przypadku trafiały one najpierw do młynka porlex (dość drobne mielenie), a następnie całość szła do aeropressa. Zaparzanie metodą odwrotną, z wodą o temperaturze 95-84 stopnie dawało posmak czekoladowy z mocną nutą skórek chlebowych. Jakbym się nie gimnastykował z tą kawą to ten dość mocny posmak skórek chlebowych zawsze był wyczuwalny. Była to jedna z pierwszych moich lepszych kaw i początki zabawy z aeropressem, więc może dałoby się z tego wycisnąć coś więcej. W moim przypadku sytuację ratowało mleko, natomiast reszta domowników i przyjezdnych bardzo chwaliła sobie taką kawę i zdecydowanie ją wybierała z pośród odmian Afrykańskich ocenianych bardzo krótko jako kwaśne kawy.