forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: andrzej.podgorny w 23 Sierpień 2021, 14:05:13
-
Hej, obecnie piję kawę z ap, kawiarki i dripa, ale planuję zakupić kolbę. Z racji, że kuchnia jest niewielka to chciałbym aby ekspres był maleńki :)
Jedyne co mi przychodzi do głowy to Gaggia Classic, znacie coś mniejszego/podobnego wymiarami (23x24 u podstawy) do tego ekspresu? Cenowo - najlepiej max 1500.
Jeżeli chodzi o młynek to mam wilfe smart.
-
ASCASO Basic Black ma szerokość 210 i cena niewiele przekracza 1500 zł.
-
Podobne wymiary ma Lelit Anna PL41E (23x26,5) i w Konesso ostatnio kosztowała 1250 zł.
-
A ile kaw chciałbyś robić dziennie? Jakie kawy? Mleczne też?
Wilfa się nie nadaje do espresso. Więc dolicz jeszcze młynek. Minimum Lelit Fred.
-
Lub ASCASO i-2 mini. ;)
-
Dziennie 1/2 espresso, na weekend 3/4 dziennie. Rzadko piję coś innego, jak już to czasami machnę cappuccino.
-
A jak myśisz, ile czasu będzie Ci zajmowało sporządzenie poprawnego, smacznego espresso za pomocą ekspresu kolbowego w cenie do 1500zł?
Mówię tak od włączenia "power" na ekspresie.
-
Myślę, że od łącznie z nagrzaniem ekspresu - od 5 do 7 minut. Dodam, ze to byłby mój pierwszy ekspres.
-
Myślę, że od łącznie z nagrzaniem ekspresu - od 5 do 7 minut. Dodam, ze to byłby mój pierwszy ekspres.
Musisz mieć świadomość, że ekspres musi się dobrze nagrzać. Na forum zalecają 30minut od włączenia. W praktyce powiem Ci, że Lelit Anna PL41E z 3 flushami, będzie w pełni gotowa do pracy po 10-15 minutach.
Od razu Ci powiem, że przygotowanie espress które da się wypić, będzie mozliwe dopiero po nagrzaniu ekspresu. Potem robimy ostatni, 4 flush do momentu załączenia grzałek. Po nagrzaniu, co będzie sygnalizowane lampką, czekamy 3.5-4 minuty minuty, wyciągamy kolbę, kładziemy na wagę jubilerską, tarujemy, mielimy kawę do kolby, ważymy, za każdym razem musi być tyle samo +/- 0.5g, ubijamy, zapinamy, podkładamy wagę pod wylewkę kawy, kładziemy na niej filiżankę, tarujemy i uruchamiamy pompę. Po ~25 sekundach mierzonych na zegarku, w filiżance ma się znajdować napar o wadze = waga kawy jaką namieliłeś do kolby x2.5 max x3. Czyli jeśli namieliłeś do kolby 14g kawy, x 2.5 to w filiżance ma znajdować się 35g naparu.
I pamiętaj, że nawet nie możesz pomarzyć o tym by młynek Wilfa Svart zmielił kawę odpowiednio pod espresso. Jeśli jesteś zwolennikiem czystego espresso, to tylko młynek z płaskimi żarnami o średnicy minimum 50mm, i to renomowanej firmy.
-
To, że wilfa nie da rady to wiem, pewnie tutaj też bym coś kupił.
Twoja instrukcja jest dosyć jasna i w pewnej mierze mógłbym się tego trzymać... Sugerujesz aby kupić automat?
-
Sugerujesz aby kupić automat?
Nie. Ale sam miałem tani kolbowy, właśnie Lelit Anna. Na obecnym etapie życia po prostu nie mam czasu na zabawę w kolbę, celebracje, ważenie, mierzenie czasu itd. Strasznie dużo czasu się przy tym marnuje. A na sprzęty, młynki które same ważą, ekspresy które same mierzą czas mnie nie stać.
Używam niezłego automatu, czasem w weekend zrobie pyszne cappuciono z kawiarki :).
-
nie mam czasu na zabawę w kolbę, celebracje, ważenie, mierzenie czasu itd.
A czy każdy musi to robić ? Można sobie znakomicie usprawnić pracę z kolbą stosując starą włoską metodę - namielanie sitka do pełna, ubicie tak aby górna krawędź tampera pokrywała się z krawędzią sitka, ekstrakcja 25 do 30 s na 30 ml kawy. I wsio. Metoda wagowa to stosunkowo nowa moda. Często można uzyskać lepszy i bardziej powtarzalny efekt stosując metodę j.w. Poza tym nie każdy musi u siebie w domu dążyć do mistrzostwa i utrudniać sobie życie.
-
Poza tym nie każdy musi u siebie w domu dążyć do mistrzostwa i utrudniać sobie życie.
Zgadzam się na sto procent. Na początku bawiłem się i uczyłem się uzyskać "idealne" proporcje esresso stosując wszystkie wskazówki lukasz2004 i nie powiem że to było jakieś męczące, szczególnie jeżeli mamy podejście robię to z pasją. Obecnie jak już jestem bardziej doświadczony i zapoznałem się z tym jak ma smakować dobre espresso moja metoda wygląda tak: włączam wagę, odmierzam porcje kawy, miele i przesypuje do kolby, wyrównuje po czym ubijam i zapinam kolbę, włączam ekstrakcje 25-30 i wsio. Jak potrzebuje korekty to ustawiam młynek i używam wagi podczas ekstrakcji. Jakoś nie zauważyłem żeby to mi zabierało mnóstwo czasu, a ten czas co zabiera to nie traktuje jak jakiś minus tylko raczej na plus ponieważ kocham tą sztukę:)
@andrzej.podgorny jeżeli będziesz robić głównie espresso to w stronę automatów nawet nie patrz bo w życiu nie uzyskasz prawdziwego espresso i nieważne jaki to automat będzie czy za 1000 czy za 10000
-
@Psyche świat poszedł do przodu, z automatu możesz się napić baaardzo przyzwoitej kawy, można to nazwać espresso, jeżeli dobre ziarno tkwi w hooperze....
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
http://cloud.tapatalk.com/s/61249ea174d06/VID-20210728-WA0000.mp4 (http://cloud.tapatalk.com/s/61249ea174d06/VID-20210728-WA0000.mp4)
-
a ten czas co zabiera to nie traktuje jak jakiś minus tylko raczej na plus
Dla mnie to duży minus. Przynajmniej na obecnym etapie życia.
jeżeli będziesz robić głównie espresso to w stronę automatów nawet nie patrz bo w życiu nie uzyskasz prawdziwego espresso i nieważne jaki to automat będzie czy za 1000 czy za 10000
Tutaj bym się nie zgodził. Jura e6 z młynkiem (EB) jest w stanie zrobić poprawne espresso ze średnio wypalonej kawy, o którym można powiedzieć że jest smaczne. I będzie za każdym razem powtarzalne. ( Czego się nie uzyska na eskpresacvh kolbowych do 1500zł bez elektronicznej stabilizacji temperatury, bez mierzenia czasu). I będzie gotowe do wypicia po 1.5 minucie od włączenia.
-
....
Tutaj bym się nie zgodził. Jura e6 z młynkiem (EB) jest w stanie zrobić poprawne espresso ze średnio wypalonej kawy, o którym można powiedzieć że jest smaczne. I będzie za każdym razem powtarzalne. ( Czego się nie uzyska na eskpresacvh kolbowych do 1500zł bez elektronicznej stabilizacji temperatury, bez mierzenia czasu). I będzie gotowe do wypicia po 1.5 minucie od włączenia.
Akurat niedawno sprzedałem ten ekspres.... i myślę że żartujesz
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
@Psyche świat poszedł do przodu, z automatu możesz się napić baaardzo przyzwoitej kawy, można to nazwać espresso, jeżeli dobre ziarno tkwi w hooperze....
To, że można wybić przyzwoitą KAWĘ z automatu to ja wiem i nawet piłem i była pyszna;), ale to że można wypić prawdziwe epsresso to nie uwierzę dopóki nie spróbuje, a próbowałem z różnych maszyn nawet tych cenowo porównywalnych do Rocket Mozzafiato.
-
@Psyche może jak spróbujesz espresso z tego WMF to uwierzysz, krótka preinfuzji na 3 barach i ekstrakcja na ponad 8...
https://youtu.be/bMhVOScyn4k
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
WMF to uwierzysz
Coś przypominam, że chyba na orlenie z WMF kiedyś piłem, ale mogę się mylić bo było to dawno temu.
-
WMF to uwierzysz
Coś przypominam, że chyba na orlenie z WMF kiedyś piłem, ale mogę się mylić bo było to dawno temu.
Są różne WMFy i piłem już z nich różne świństwa, ale ten model jest ok. Mam w domu przyzwoity ekspres, kupuję przyzwoitą kawę, więc mam porównanie...
Pozdo z Kolbergu
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Pozdo z Kolbergu
W Colbergu na wczasach czy mieszkasz? Oczywiście jeżeli mogę spytać;)
-
Nie no mieszkam
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
:kawa:
Nie no mieszkam
To może kiedyś wypijemy smacznej kawy w gastronomii lokalnej?;) Z chęcią bym się spotkał z pasjonatem w dodatku posiadającym taki sam młynek jak ja:)
Pozdrowienia z Gościna ;)
-
Naturalnie, ale to już na priv - może we wrześniu? wcześniej będzie mi trudno.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Panowie, zdecydowałem się na gaggię classic. Jest coś co powinienem na start kupić razem z ekspresem? oprócz cafizy, bo to akurat wiem, że trzeba kupić kawka
-
Jeżeli w komplecie z ekspresem nie będzie tampera i ślepego sitka to polecam zaopatrzyć się przede wszystkim w te produkty. Też w priorytecie waga, będzie ci łatwiej w opanowaniu sztuki espresso. A takie rzeczy jak mata, dystrybutor, czyścili do grupy i tp. to z czasem zdecydujesz czy potrzebujesz ;) No i najważniejsze zapomniałem to dobra KAWA z palarni (polecam forumowe bo sam korzystam).
-
Z tego co widzę to w zestawie nie ma ślepego sitka, a tamper jest plastikowy. Ślepe sitko dobiera się pod model ekspresu czy pod pf? Czyli w tym przypadku 58mm.
-
Jest coś co powinienem na start kupić razem z ekspresem? oprócz cafizy,
Cafiza do Gaggii Classic? Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, ale z tego co wiem to nie wolno używac Cafizy w Gaggi bo sie cale obwody miedziują?
-
Też mi się wydaje, że cafiza się nie nadaje do gaggii, ale nie jestem pewien, wiem że tam materiał boilera się zmieniał i to musisz sprawdzić jaki jest w twojej Gaggii, ale z tego co kojarzę aluminium. Znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/gaggia-milano-tabletki-czyszczace-6-szt-10426394057
Co do tampera, jeżeli plastikowy w komplecie to kup sobie normalny, no i oczywiście ślepe sitko. Rozmiar 58 jest najbardziej popularnych więc nie będziesz miał problemu ze znalezieniem
-
Za pomocą tych tabletek robi się backflush?
-
Z instrukcji Gaggia Classic
-
Za pomocą tych tabletek robi się backflush?
Tak.
-
Dzięki, a oprócz tych tabletek jest coś co można użyć do backflushingu?
-
W Gaggii backflushu się nie wykonuje.
-
Dobra, to w takim razie mam trochę mętlik w głowie. Na youtube mówią, że się robi, na forum tutaj dostaje info, że za pomocą tych tabletek robi się bf. Jak to w końcu jest? Nic nie rozumiem...
EDIT: To inaczej. W takim razie oprócz odkamieniania jakoś powinienem czyścić ekspres?
EDIT 2: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6687.60 Tutaj polecali cafize..
-
Backflush to czyszczenie obwodów kawowych, zaworów metodą do tyłu ;), z olejków kawowych. Robi się to w większości ekspresów kolbowych za pomocą Cafizy. W Gaggi na 99% się tego nie robi ze względu na zastosowanie miedzianych rurek oraz aluminiowy bojler.
Chyba wszystkie pozostałe ekspresy kolbowe mają bojlery z nierdzewki lub mosiądzu i rurki też, dlatego w nich można robić backflush.
A odkamienianie to odkamienainie bojlera i rurek. Zupełnie inna czynność niż backflush.
EDIT: To inaczej. W takim razie oprócz odkamieniania jakoś powinienem czyścić ekspres?
Masz się ściśle stosować do wskazań instrukcji obsługi producenta. Jeśli instrukcja w Gaggi nie mówi o backflushu to o nim zapomnij.
U mnie w Lelit Anna wraźnie była mowa o backflush i odkamienianiu.
-
Ok, dziękuję za info! :szampan:
-
W Gaggi na 99% się tego nie robi ze względu na zastosowanie miedzianych rurek oraz aluminiowy bojler.
Podobnie jak 99% właścicieli Classic'a, regularnie robię backflush, co prawda nie Cafizą ale Pulycaff'em. Posiadam model z zaworem trójdrożnym (v2 nie miała takowego).
-
Co ma aluminiowy bojler do backflusha? W sprawnym ekspresie roztwór cafizy nigdy nie dostanie się do bojlera w trakcie bf.
W gaggi jest aluminiowy dyfuzor pod prysznicem i tu jest problem, z czasem może się uszkodzić.
Mimo to raz na jakiś czas należy odkręcić prysznic, dyfuzor i dobrze wyszorować.
W przeciwnym razie po paru latach możesz zastać coś takiego:
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Gaggia z 2006 roku, możliwe że nigdy nie czyszczona. Kupiłem niecały rok temu do zabawy (czyszczenie, PID, itd.). Dyfuzor był praktycznie sklejony z podstawą grupy.
-
Co ma aluminiowy bojler do backflusha?
Faktycznie. Nic. ;)
-
Co ma aluminiowy bojler do backflusha? W sprawnym ekspresie roztwór cafizy nigdy nie dostanie się do bojlera w trakcie bf.
W gaggi jest aluminiowy dyfuzor pod prysznicem i tu jest problem, z czasem może się uszkodzić.
Gaggia z 2006 roku, możliwe że nigdy nie czyszczona. Kupiłem niecały rok temu do zabawy (czyszczenie, PID, itd.). Dyfuzor był praktycznie sklejony z podstawą grupy.
Post apokalipsa! ;)
Ja u siebie wymieniłem dyfuzor na stalowy (nota bene stary mogę oddać jeśli chcesz).
-
Dzięki, ale na dniach odebrałem od tokarza nowy z nierdzewki ;-)
-
Czy te tabletki nadadzą się do czyszczenia ekspresu? https://www.vendshop.pl/pl/p/EILFIX-Eco-5064-Tabletki-do-czyszczenia-25-X-2g/12448
-
Te tabletki są raczej przeznaczone do ekspresów automatycznych. Do backflushu bardziej radziałbym łatwiej rozpuszczający się proszek. Może to być Cafiza, może być też ZEFIR.
-
Dużo informacji wymieszanych.
Backflush robi się w ekspresach z zaworem trójdrożnym. Nie ma znaczenia z jakiego metalu jest grupa.
Obawiam się, że nowa Gaggia Classic nie posiada takiego zaworu.
Z pewnością miała go oryginalna wersja Gaggia Classic, stąd dużo filmów na YouTube z backflush.
Do backflush używa się proszku (cafiza, puffy, itp).
Gaggii nie odkamienia się kwaskiem cytrynowym, ze względu na aluminiowy bojler i ewentualnie inne aluminiowe elementy w systemie.
Używa się tabletek do odkamieniania od producenta ekspresu.
A młynek kupiony?
-
Backflush robi się w ekspresach z zaworem trójdrożnym. Nie ma znaczenia z jakiego metalu jest grupa.
Obawiam się, że nowa Gaggia Classic nie posiada takiego zaworu.
W aktualnym modelu jest zawór trójdrożny.
O wcześniejszych niech się jakiś specjalista od GC wypowie...
-
Gaggii nie odkamienia się kwaskiem cytrynowym, ze względu na aluminiowy bojler i ewentualnie inne aluminiowe elementy w systemie.
Używa się tabletek do odkamieniania od producenta ekspresu.
Pytanie co tam producent wpycha bo odkamienianie i tak wymaga odczynu kwaśnego a to tak czy siak zareaguje z aluminium.
-
Obawiam się, że nowa Gaggia Classic nie posiada takiego zaworu.
Lepiej najpierw sprawdzić niż pisać o swoich obawach ;)
Gaggia Classic v1 i v3 (najnowsza, od 2019) posiadają zawór trójdrożny. Wersja v2 (2015-2019) nie posiada takowego.
-
V3 ma zawór trójdrożny, ale ze względu na aluminiowy uchwyt prysznica nie powinno się robić backflusha cafizzą - na to wychodzi. Wcześniej ktoś sugerował tabletki do tego, dlatego pytałem.
-
A co ma aluminium do backflusha? Jedynym ograniczeniem do nie robienia bf jest brak zaworu trójdrożnego. Jeśli jest - robi się backflush. Kontakt białego proszku o składzie podobnym do tabletek do zmywarki jest bardzo krótki - jaką krzywdę miałoby to zrobić maszynce? Większą krzywdą będzie brudny dysk dyspersyjny pokryty nagarem z tłustej kawy będący wynikiem *nie robienia* bf.
-
Obawiam się, że nowa Gaggia Classic nie posiada takiego zaworu.
Lepiej najpierw sprawdzić niż pisać o swoich obawach ;)
Gaggia Classic v1 i v3 (najnowsza, od 2019) posiadają zawór trójdrożny. Wersja v2 (2015-2019) nie posiada takowego.
Widać zawiesiłem się na V2