Palarnia "Euro Cafe" - Kostaryka Las Lajas, Perla Negra (odm. Bourbon, Catuai, Caturra, obr. Perla Negra) [filtr]
Od kiedy poznałem tę kawę kilka lat temu, to zostałem jej fanem. Więc z przyjemnością zakupiłem ostatnio z kolejnych zbiorów i nie zawiodłem się. Mam wrażenie zestawiając z La Lajas Yellow Diamond, że na farmie Las Lajas idą w stronę elegancką i wyrafinowaną, w przeciwieństwie do popularnych ostatnio funky, anaerobowych wynalazków. Osobiście bardzo mnie to cieszy. Ta kawa jest wyjątkowo gładka, krągła i soczysta. Dla mnie ma charakter owocowo-winny. W ciepły dzień popija się ją przesympatycznie. Bardzo niska gorycz, wysoka owocowa słodycz, wyrazista kwasowość. Aromaty kojarzące mi się z słodkimi cytrusami, agrestem, winogronami i czereśniami z słodko winnym posmakiem.