Dzień dobry,
Od jakiegoś miesiąca szukam pierwszego młynka do kawy. Po przeglądnięciu internetu stwierdziłem, że pijąc jedno ,,cappuccino'' i 1-2 czarnej/,,espresso'' dziennie na ten moment, nie ma sensu kupować młynka elektrycznego.
Obecnie posiadam zmodyfikowaną (dysza do spieniania i sitka bezciśnieniowe) DeLonghi Dedica EC685.BK, ale za jakieś 6 miesięcy planuję nabyć coś lepszego, a po nabyciu młynka testować różne rodzaje kaw.
Jeśli chodzi o młynek zależy mi głównie na trzech rzeczach: szybkości mielenia, jakości i cenie (chciałbym uniknąć cła, więc cena młynka powinna być <150 EUR).
Również jeśli stwierdzę w trakcie użytkowania, że jednak nie chce mi się kręcić korbą i np. pitych kaw będzie więcej to, żeby była możliwość w miarę bezproblemowej jego sprzedaży.
Oto lista modeli jakie rozważałem wraz z zaletami i wadami jakie udało mi się zebrać:
1) 1zpresso X-PRO: +cena, zewnętrzna kalibracja, all round; -40mm żarna (wolny),
2) 1zpresso JX-PRO: +kalibracja na górze, żarna 48mm, większy pojemnik, all round; -gumowy uchwyt luzujący się po krótkim użytkowaniu (gdyby nie ta wada wziąłbym ten),
3) 1zpresso J-MAX: +zewnętrzna kalibracja, większy pojemnik, 48mm żarna; -cena,
4) 1zpresso JE-PLUS: +47mm żarna, kalibracja na górze, większy pojemnik; -wolny, cena,
z racji, że dla poniższych (tańszych) młynków jest dużo mniej informacji: czy ktoś z Was miał, któryś z nich i może go polecić/odradzić także porównując je do 1zpresso (w kontekście moich wymagań)?
5) Timemore Chestnut X: +dwustopniowa regulacja; -mało informacji w sieci,
6) Timemore Chestnut X Lite: +cena ; -mało informacji w sieci,
7) KINGrinder K4: +cena ; -mało informacji w sieci,
8) KINGrinder K6: +cena ; -mało informacji w sieci.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc