Autor Wątek: Vibiemme Domobar Digital 2021  (Przeczytany 17052 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #135 dnia: 29 Listopad 2023, 20:28:00 »
A wyświetlacz w ekspresie nie jest połączony z jakimś czujnikiem ciśnienia?

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 772
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #136 dnia: 29 Listopad 2023, 20:31:13 »
U mnie termometr w grupie E61 pokazywał to co wyświetlacz ekspresu. Fabryczne ustawienia ekspresu były więc dokładne. Pozostał manometr - lubię na niego zerkać w trakcie ekstrakcji.




Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #137 dnia: 29 Listopad 2023, 20:46:38 »
Ale co zatem wskazuje wyświetlacz jeśli nie ciśnienie, skoro wskazuje ciśnienie? Skąd pomysł, by dublować pomiar ciśnienia? Mój ekspres też wskazuje ciśnienie zaparzania na wyświetlaczu -- ma przetwornik ciśnienia gdzieś tam w układzie hydraulicznym ulokowany. Chyba podobnie jest w waszych ekspresach?

Miek

  • Gość
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #138 dnia: 29 Listopad 2023, 20:50:43 »
A możesz udostępnić jakiś profil? Tzn. Pokazać jakie masz ciśnienia na poszczególnych etapach?

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #139 dnia: 29 Listopad 2023, 20:52:06 »
A wyświetlacz w ekspresie nie jest połączony z jakimś czujnikiem ciśnienia?
Wydawało mi się że wyświetlacz pokazuje zadane ciśnienie pompy w trakcie profilowania i myślałem że na ciastku może się różnić ale z moich dotychczasowych obserwacji wynika że zachowuje się identycznie. W takim wypadku według mnie jest zbędny i raczej go wymontuję i wystawię na sprzedaż. Dla mnie dużo praktyczniejsze jest obserwowanie wszystkich informacji na wyświetlaczu.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2023, 20:54:23 wysłana przez Artisz »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #140 dnia: 29 Listopad 2023, 21:08:21 »
A możesz udostępnić jakiś profil? Tzn. Pokazać jakie masz ciśnienia na poszczególnych etapach?
Dopiero co zacząłem zabawę z profilowaniem do kawy średnio/ciemno palonej używam profilu
14 bar 2-3 sek
9 bar 5 sek
8 bar 5 sek
7 bar 5 sek
6 bar 5 sek
5 bar 5 sek
4 bar 3 sek
Z tym że mam ustawione zakończenie ekstrakcji objętościowo nie czasowo i w zależności od grubości przemiału może skończyć się trochę szybciej lub wolniej więc ostatnia sekcja profilu może się wydłużyć lub nawet się nie zacząć zanim ekspres skończy ekstrakcję po uzyskaniu powiedzmy ok 35 ml.

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 772
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #141 dnia: 29 Listopad 2023, 21:11:07 »
Ale co zatem wskazuje wyświetlacz jeśli nie ciśnienie, skoro wskazuje ciśnienie? Skąd pomysł, by dublować pomiar ciśnienia? Mój ekspres też wskazuje ciśnienie zaparzania na wyświetlaczu -- ma przetwornik ciśnienia gdzieś tam w układzie hydraulicznym ulokowany. Chyba podobnie jest w waszych ekspresach?
To raczej test czy deklarowane wartości z wyświetlacza odpowiadają wartościom rzeczywistym.
Dobrze wiedzieć czy mówimy, piszemy o hipotetyczny wartościach czy rzeczywistych.
Ciśnienie np. sprawdzałem jeszcze dalej, bo na sitku




Miek

  • Gość
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #142 dnia: 29 Listopad 2023, 21:25:43 »
A możesz udostępnić jakiś profil? Tzn. Pokazać jakie masz ciśnienia na poszczególnych etapach?
Dopiero co zacząłem zabawę z profilowaniem do kawy średnio/ciemno palonej używam profilu
14 bar 2-3 sek
9 bar 5 sek
8 bar 5 sek
7 bar 5 sek
6 bar 5 sek
5 bar 5 sek
4 bar 3 sek
Z tym że mam ustawione zakończenie ekstrakcji objętościowo nie czasowo i w zależności od grubości przemiału może skończyć się trochę szybciej lub wolniej więc ostatnia sekcja profilu może się wydłużyć lub nawet się nie zacząć zanim ekspres skończy ekstrakcję po uzyskaniu powiedzmy ok 35 ml.


A próbowałeś niższego ciśnienia?
https://youtu.be/muwaXyxvUBY?si=vSLAQC8Yzg6tOrh9

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #143 dnia: 29 Listopad 2023, 21:40:23 »
Ekspresem bawię się dopiero kilka dni i nie dam rady za dużo popróbować bo kto to wszystko wypije? :lol2:
Z czasem pewnie spróbuję 6 bar i jeszcze inne profile w zależności od rodzaju i wypalenia kawy. :taktak:

Offline Markoni Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: La Peppina, Aeropress, Pa Pavoni,VBM Super Digital
  • Młynek: Casadio, Zassenhaus
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #144 dnia: 30 Listopad 2023, 11:52:30 »
Artisz
Zapomniałem ci napisać, żebyś nie zastanawiałał się nad ciśnieniem grupy lecz nad temperaturą.
Ja po kilku miesiącach użytkowania wiem, że pomimo , że na wyświetlaczy wskazanie temp. już "nie miga"(czyli temp. powinna być osiągnięta) grupa ma za niską temperaturę. Czujnik temp. nie jest w grupie więc wskazania są nieadekwatne do rzeczywistości, zwykle trzeba kilka minut poczekać aż grupa nagrzeje się( można przepuścić wodę).Termometr w grupie jak najbardziej wskazany.
Cieszę się, że jesteś zadowolony z zakupu, też uważam że to doskonały sprzęt. Ja nie mam za dużo czasu z eksperymentowaniem, a jak po południu wypijam jedno espresso to nie za bardzo mam jak eksperymentować( nie mam chętnych do wypicia dodatkowych kaw).
Co do ciśnienia, wartości zbyt odbiegające od założonych 9 bar na początku ekstrakcji wymagaja zmiany stopnia przemiału bo ciastko kawowe jes bardziej lub mniej ściśnięte przez napływająca pod ciśnieniem wodę. Ja staram się zmieniać profil przy jednym przemiale bo za dużo zmiennych na raz zamaże obraz eksperymentu.
Z zaciekawieniem będę obserował twoje posty, mam nadzieję że czegoś ciekawego się nauczę.
Żeby stara przyjaźń nie rdzewiała należy ja nasączać kawą lub/i alkoholem.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #145 dnia: 30 Listopad 2023, 12:50:34 »
@Markoni, manometr pokazał mi jedną rzecz która się przydała, otóż dzisiaj po sugestiach @Miek spróbowałem profilu 6 bar i okazało się że przez chwilę, dopóki woda nie wypełni pustej przestrzeni nad ciastkiem i w grupie ciśnienie i tak idzie do ponad 12 bar i dopiero spada do zadanego. Jak to zaobserwowałem to od tego czasu w profilach nie będę już ustawiał na początku 14 barów na 2 sekundy bo wiem że tak się dzieje bez tego, nauka kosztuje ale dzięki temu człowiek mądrzejszy.  ;) Są też opcje prebrewing, czyli chyba coś w stylu preinfuzji gdzie można ustawić czas i mniejsze ciśnienie przed rozpoczęciem ekstrakcji ale przy kawach średnio i ciemniej palonych uważam że to raczej zaszkodzi niż pomoże więc nie używałem jeszcze.
Co do temperatury w Electronice nic nie miga tylko po włączeniu wyświetla trzy fazy rozruchu i później przechodzi do głównego, ja i tak czekam ok pół godziny zanim zaczynam robić kawy i wtedy grupa i kolba parzą w dotyku więc myślę że termometr w grupie sobie odpuszczę, zresztą myślę że on i tak bardziej wskazuje stabilność temperatury wody w czasie ekstracji niż samej grupy.  Na grupę widziałem naklejki ale dla mnie nie koniecznie to estetycznie wygląda więc raczej zostanę przy prostym wyglądzie samej grupy. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2023, 13:02:21 wysłana przez Artisz »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #146 dnia: 30 Listopad 2023, 12:59:43 »
A próbowałeś niższego ciśnienia?
https://youtu.be/muwaXyxvUBY?si=vSLAQC8Yzg6tOrh9
Dzisisj spróbowałem profilu 6 bar na średnio palonej Arabice z Hondurasu i wyszła mi za kwaśna jak dla mnie a miało być słodko i łatwo :wow2:, bardziej pasuje mi z ciśnieniem opadającym z czasem ekstrakcji, jakby to przeanalizować to też tylko na początku jest 9 a później cały czas opada nawet niżej w miarę kiedy ciastko się  wypłukuje i rozpada. Spróbuję jeszcze raz na innej, raczej mieszance z rubustą pod espresso zobaczymy czy będzie lepiej.😉
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2023, 13:14:29 wysłana przez Artisz »

Miek

  • Gość
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #147 dnia: 30 Listopad 2023, 14:18:11 »
Ciekawe, zmieniałeś inne parametry np. przemiał ub czas ekstrakcji?

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Eureka Zenith 75RS
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #148 dnia: 30 Listopad 2023, 15:12:51 »
Ciekawe, zmieniałeś inne parametry np. przemiał ub czas ekstrakcji?
Ekspres mam ustawiony na kończenie ekstrakcji objętościowo czyli czas ekstrakcji zależy od przemiału aby uzyskać zaprogramowaną ilość naparu, w ten sposób nie muszę podstawiać wagi pod filiżankę. Jeszcze jak dojdzie Atom W65 to już wogóle będzie git i zabawa z wagą odejdzie do lamusa. miotla
Jeżeli widzę że ekstrakcja trwa za długo to ustawiam młynek na trochę grubsze mielenie aby zmieścić się w czasie jaki mi pasuje. Z reguły nie przywiązuję dużej wagi do czasu oczywiście jeżeli nie są to jakieś ekstremalne wahania, tylko reguluje grubość przemiału bardziej pod smak, i tak standartowo jak za kwaśny to ustawiam drobniej, za gorzki grubiej.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2023, 15:26:31 wysłana przez Artisz »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2956
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Vibiemme Domobar Digital 2021
« Odpowiedź #149 dnia: 30 Listopad 2023, 16:41:21 »
Zaraz zaraz. Jak przegniesz na drobno, to przy zbliżonym przedziale czasu wyleci Ci tylec, co kot napłakał. Ja już tam byłem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi