Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516872 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6045 dnia: 11 Październik 2019, 17:14:30 »
La Cristalina Natural to od początku moja ulubiona kawa tego sezonu. Nie mogłem tylko wyartykułować, cóż mnie w niej pociąga? Rzeczywiście jej "fermentacyjny", lekko "alkoholowy" charakter jest podobny do pamiętnej Kostaryki Finca Licho Natural. Wyjąłeś mi to z ust  :poklon:.

Przy okazji: mała, specjalna przecena na fajne ostatki: Chocolate, E #1, Cristalina Natural.

Offline Aretzky

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019, V60, Aeropress + Fellow Prismo, Bialetti Moka
  • Młynek: C40 Nitro Blade (Red Clix)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6046 dnia: 14 Październik 2019, 12:43:11 »
Te paczuszki z kawą od MA rzeczywiście jakieś dziwne, nie dość że wskakują do transportu i ruszają w drogę do zanim komputer zdąży odświeżyć ekran po potwierdzeniu zamówienia, to jeszcze lubią się mnożyć w transporcie i zabierają gapowiczów:)

Niestety źle oszacowałem moce przerobowe. Niecałe dwa tygodnie temu przyszło łącznie kilo ziaren do przelewu i 500 g A+ do nauki z kolbą, jako "kontynuacja" Ariadny, a już trzeba kolejne zamówienie składać na kawę do espresso. Tym razem Stormy Weather, choć kusiło Chocolate Wave. Połasiłem się na promocyjną cenę.

Palenia od Synestezji wyborne. Arichę Natural już znałem. Honduras Miriam Elizabeth Perez i Kenia Nyakabugi AB okazały się bardzo słodkie, zwłaszcza Honduras. (wszystko parzone w V-60). Etiopia Kercha Keloo Honey czeka jeszcze w kolejce.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6047 dnia: 16 Październik 2019, 13:14:43 »
Single Synestezji są wyjątkowe -- ze względu na to, jak wygląda proces palenia. Ale to tajemnica Eli. Ostatnio jakoś po dłuższym czasie zaparzyłem sobie Kostarykę El Papal White Honey. Jak na początku trochę sceptycznie tę kawę oceniłem, tak teraz "opadła mi szczęka" z zadowolenia. "Je to krásné" jak mawiają Czesi ;).

Offline hospodar Mężczyzna

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Rota, AeroPress, V60, Hourglass, Smart Dripper
  • Młynek: C40 MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6048 dnia: 16 Październik 2019, 15:38:09 »
Ktoś kiedyś podjął temat sprzedaży na allegro (przesyłka Smart). Będzie można liczyć na takie udogodnienie w przyszłości?  :poklon:

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6049 dnia: 16 Październik 2019, 16:39:19 »
Andrzej tylko nie mów, że sekret Eli to wolno palona kawa jak w reklamie tv  :picardpalm: Czego to ludzie nie wymyślą  :picardpalm:

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6050 dnia: 16 Październik 2019, 16:48:49 »
Bo ten El Papal White honey jest bardzo fajny, tylko bardzo subtelny i konteplacyjny, co jest nieoczywiste, ze względu na rześkość tej kawy.  W tym aspekcie, taka La Claudia Honey, jest na drugim końcu spektrum.
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2019, 17:38:43 wysłana przez SMaN »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6051 dnia: 16 Październik 2019, 17:42:52 »
Ostatnie wcielenie Espresso #1 a w nim trójka: Brazylia Cerrado Natural, Honduras Lempira FW i Etiopia Sidamo Gr.2 FW to bardzo porządna mieszanka.
Antonio umie wypalić kawę tak, że jest czekoladowo i wyraziście, bez śladu owoców ale i bez goryczy. Jak ktoś szuka dobrej klasyki, to znalazł. Nie ma żadnych wymówek dla kupowania starych kaw palonych we Włoszech, skoro taki blend jest dostępny nad polskim morzem.

Offline kubus5150 Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: v60, Kalita
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6052 dnia: 16 Październik 2019, 22:12:26 »
Przeglądałem forum trochę pod kątem archiwalnych postów (swoją drogą bardzo ciekawe wątki). Przeszedłem przez temat kaw z hacienda la esmeralda ich geishy czy Kolumbii z cafe granja. Czy tego typu kawy kiedyś powrócą do Synestezji? Czy temat został ucięty totalnie i raczej nie będzie takich ciekawostek w sklepie już ? Pytanie z tych raczej czysto teoretycznych ale wypowiedzi Doroty w tym temacie były bardzo ciekawe.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6053 dnia: 16 Październik 2019, 22:24:26 »
Widziałem sample w Bless Coffee roasters tych odmian z tych plantacji.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline kubus5150 Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: v60, Kalita
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6054 dnia: 16 Październik 2019, 22:34:55 »
Też widziałem właśnie :) ale wydaje mi się, że Natalia bardziej pod zawody te sample ściągnęła niż pod wypał w bless i sprzedaż ewentualną, ale może, kto wie :)


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6055 dnia: 16 Październik 2019, 22:39:35 »
To są po prostu bardzo kosztowne kawy. Hacienda Esmeralda to taki absolut pozytywnych wrażeń...

Czy pojawią się jeszcze? W sumie zaspokoiliśmy już ciekawość.
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2019, 22:47:29 wysłana przez Antonio »

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6056 dnia: 17 Październik 2019, 05:43:29 »
Właśnie u mie Kainamui i próbkę Arichy zmiotło dosłownie  :kawa:  :jezyk:  Miriam Elizabeth Perez Natural dobijam ale smakuje dopiero przy 90-88 st.
Już leci następna paczuszka z Cristaliną, Sonorą i espresjami  :taniec:

 :kwiat:
powoli się nawracam!! :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6057 dnia: 17 Październik 2019, 21:50:23 »
Honduras prawie zawsze był nieco bardziej do espresso, a dla tej metody pewnie najlepszy jest dla 95 stopni. To po prostu zupełnie inna, nieco cięższa aromatycznie kawa ze względu na obróbkę, miodowa, śliwkowa, rodzynkowa itp. ;) Kolumbie są bardziej wysokogórskie, bardziej bywają wyrafinowane. Kenie i Etiopie to stary piękny świat kawy, kawowa Arkadia.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2019, 21:53:56 wysłana przez Antonio »

Offline spokutycki

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Kazak Rota, V60, AeroPress + Prismo
  • Młynek: Kazak Tura 3, Aergrind
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6058 dnia: 18 Październik 2019, 06:44:16 »
Antonio - jesteście trollami. Szanuje.

Otwieram wczoraj od was paczuszkę (przy żonie), a tam dwie Arichy.
I rozmowa:
  • Zamówiłeś dwie takie same, wtf ?!
  • Nie-e. Jedna jest z obróbki FW, druga naturalna
  • Ciebie naprawdę po***ło...

Mina żony bezcenna  :evil:

Offline Jester

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6059 dnia: 18 Październik 2019, 20:35:49 »
Ariadna jest świetna. Mój syn stwierdził, że jest to najlepsza kawa, jaką pił w życiu  :)
Kontakt z Antoniem i budowanie relacji biznesowych są również rewelacyjne!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi