Autor Wątek: DRIP - wysoka temperatura zaparzania  (Przeczytany 23245 razy)

Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
DRIP - wysoka temperatura zaparzania
« dnia: 09 Styczeń 2020, 17:58:04 »
Czy możecie mi przypomnieć jakie są rekomendowane temperatury wody w zależności od stopnie palenia kawy dla AP i V60? Z góry dzięki.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2020, 10:23:10 wysłana przez Fux »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2020, 18:10:25 »
Zaraz po gotowaniu. Zawsze. Jak nie smakuje zmieniasz grubość mielenia.  Dalej nie smakuje zmieniasz dozę. Dalej temperaturę.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2020, 19:22:27 »
Nie chodzi o "smakuje czy nie smakuje" tylko o punkt wyjścia, na pewno gdzieś widziałem zalecane temperatury dla jasnych i średnich wypałów tylko nie mogę sobie przypomnieć, chyba im jaśniejszy tym wyższa temperatura.?

Offline Pluto

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2020, 19:28:33 »
Czy jeśl robię ristretto czyli 15 ml to znaczy że reszta ekstrakcji idzie w kanał?
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2020, 19:34:22 wysłana przez Pluto »

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Styczeń 2020, 19:58:01 »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Styczeń 2020, 20:00:51 »
Czy jeśl robię ristretto czyli 15 ml to znaczy że reszta ekstrakcji idzie w kanał?
To znaczy ze jak masz już ristretto w filiżance zakańczasz ekstrakcję ergo nic nie idzie w kanał :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Styczeń 2020, 23:39:24 »
Nie chodzi o "smakuje czy nie smakuje" tylko o punkt wyjścia, na pewno gdzieś widziałem zalecane temperatury dla jasnych i średnich wypałów tylko nie mogę sobie przypomnieć, chyba im jaśniejszy tym wyższa temperatura.?
Punkt wyjścia to zaraz po gotowaniu. Nie utrudniaj sobie życia formułkami, ze jaśniejsze cieplej etc. Zaraz po gotowaniu to punkt wyjścia.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Styczeń 2020, 23:48:55 »
Zdaje się, że są różne szkoły. Jedna mówiła o tym, że punktem, poza który nie wychodzimy to 95 stopni, bo wtedy więcej niekorzystnych rzeczy wyciągamy z kawy. Druga, zdaje się współcześniejsza mówi, że można od razu po zagotowaniu. Dla mnie co kto lubi, osobiście wolę kawy zaparzać wodą o temperaturze do 95 stopni, bo tak mi bardziej smakują.
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2020, 00:54:13 wysłana przez krystians »

Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Styczeń 2020, 06:57:36 »
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7094.0
Może ten wątek Ci pomoże.
Dzięki, właśnie o to chodziło. Szczympek, krystians - teraz zalewam zaraz po zagotowaniu i chcę z ciekawości spróbować jakie będą różnice w smaku przy "zalecanych" temperaturach. Jak się pogorszy, to wrócę do wyższej temperatury.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Styczeń 2020, 07:47:23 »
Zdaje się, że są różne szkoły. Jedna mówiła o tym, że punktem, poza który nie wychodzimy to 95 stopni, bo wtedy więcej niekorzystnych rzeczy wyciągamy z kawy. Druga, zdaje się współcześniejsza mówi, że można od razu po zagotowaniu. Dla mnie co kto lubi, osobiście wolę kawy zaparzać wodą o temperaturze do 95 stopni, bo tak mi bardziej smakują.

Nie dwie szkoły, tylko fakty i mity. Moja mam powtarzała, żeby odczekać minute zanim zaleje się kawę, bo woda zaraz po zagotowaniu zniszczy cały smak kawy. Może tyczy się to rocznych mielonek, ale to tylko takie powiedzenie jak Np Kawa to kawa przecież nie ma różnicy. Zalewanie zaraz po zagotowaniu ma uzasadnienie „naukowe” czyli sprawdzanie poziomu ekstrakcji i długie testy doświadczonych osob.

A co kto lubi to inna sprawa. Jak chcesz wyciągnąć z kawy co najlepsze to zalewasz zaraz po zagotowaniu, a jeśli chcesz zrobić taka jaka lubisz to temperatura dowolna.
Oczywiście mowa o dripie
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Styczeń 2020, 07:56:00 »
No ale kiedyś kawy się wypalało, a teraz tylko podpieka. Jasno palone siano można zalać wrzątkiem i tylko może na tym zyskać.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Styczeń 2020, 09:35:23 »
Poprawie Twoja wypowiedź:
„Kiedyś kawy się spalało, teraz ładnie wypala.”
Nie dziękuj.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Styczeń 2020, 11:41:03 »
Nie wiem czy fakty i mity. Rojes też słyszałem jak mówi o 95 stopniach jako górnej granicy. Nie pamiętam dokładnego kontekstu niestety. Ja czytałem informację o tym, że wyższe temperatury uwalniają więcej niepożądanych substancji, a 95 stopni jest pewną granicą gdy te procesy się zdecydowanie nasilają. Z linku do wątku, który przytoczył Jeżyk, gdzie przytaczane były badania, też maximum pozytywnych rzeczy było wyciąganych z kawy wodą o temperaturze ok. 94 stopni.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Styczeń 2020, 12:24:11 »
Pytanie jaką temperaturę będzie miała woda z czajnika zaraz po zagotowaniu?
Ja gotuję wrzątek, przelewam driper, i zalewam kawę. Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby woda kontaktując się z kawą miała większa temperaturę niż 95C.
Sama ekstrakcja, przebiega jeszcze w dużo niższej temperaturze. Po pierwsze przy pre-infuzji wrzątek spotyka się z kawą w temperaturze pokojowej, w proporcji 2-3:1. Kolejne zalania, jeżeli stale nie podgrzewasz wody są w coraz niższej temperaturze, a woda będąc już w driperze cały czas stygnie.
Reasumując: używam wrzątek bo tak mi prościej.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Wysoka temperatura zaparzania
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Styczeń 2020, 12:26:36 »
Nie mówię tutaj o mierzeniu temperatury strumienia wody, czy w zaparzaczu tylko o temperaturze w czajniku. Podobnie z eksperymentami na ogół podaje się temperaturę, którą można łatwo zmierzyć i sprecyzować. Oczywiste, że w międzyczasie temperatura wody spada. Jednak mówię o temperaturze w czajniku przy rozpoczęciu zalewania kawy. Wydaje mi się że jest to ogólnie przyjęty standard podawania temperatury do parzenia kawy.

Oczywiście każdy może zaparzać tak jak mu wygodnie i jak lubi. Ja tego nie zamierzam oceniać. Niech każdy piję kawę jaką lubi.

« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2020, 12:35:21 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi