OK, zrobimy archiwum i będziemy umieszczać tam wszystkie kawy które już nie są w ofercie. Od jutra powinna być dostępna następna kawa z Peru - Yanesha
Project Approach
The Yanesha’s prime target is to simply produce „ the best coffee of the world“. In order to
reach this noble goal, they are keen to adopt and implement best agricultural practices, but are
lacking financial resources to do so. The drying process is arguably amongst the most crucial
phases in the entire quality ensurance process. Coinca therefore donated solar dryers, where
farmers make their own contribution in form of manual labour and local materials.
Furthermore Coinca provides pre-crop and crop financing in order to ensure proper conditions
for fruit development. Technical assistance for the construction of solar dryers as well as
„good harvesting practices“ and quality management is carried out by dedicated agronomist,
sponsored by their partner USAID/Proyecto PRA.
Kawa San Martin Especial Peru grade 1
Doskonale zrównoważona kawa z dyskretną kwasowością, bogatym smakiem i słodkim, melonowym aromacie.
San Martin znajduje się w północnej części Peru, w okolicach rzeki Mayo. Ten sąsiadujący z lasem deszczowym region ( the Bosque de Protección del Alto Mayo), charakteryzuje się dużą wilgotnością i zacienieniem. Tworzy to wyśmienite warunki do powolnego dojrzewania i rozwoju owoców kawy.
San Martin Especial to kawa uprawiana wysoko w górach i w cieniu innych drzew. Przetwarzana tradycyjnymi metodami, suszona na słońcu co pozwala uzyskać jednorodny kolor i rozwinąć słodki smak.
The ICP San Martin Project: Wspieranie Rolników w trwałym przejściu od uprawy kakao do uprawy kawy.
Region San Martin jest obszarem gdzie tradycyjnie uprawiano kakao. Około 10 lat temu rząd Peru dołożył starań i środków by wesprzeć rolników w przestawieniu uprawy z kakaa na kawę. Nie było to łatwe zadanie w sytuacji gdy rolnicy byli zdezorganizowani a uprawa odbywała się w niepewnych warunkach co prowadziło do spadku jakości oraz wydajności a co za tym idzie dochodów.
By przeciwdziałać takiej sytuacji w 2010 roku utworzono projekt International Coffee Partners ( ICP). Powstał on przy współpracy lokalnego stowarzyszenia Contigo Agrandando el Circulo i Conservation International. Program finansowany przez ICP i USAID (United States Agency for International Development) wsparł 341 rodzin rolników zajmujących się uprawą kawy, przeprowadził trening uczący najlepszych praktyk w rolnictwie i zapewnił dostęp do wsparcia finansowego.
Procesowi poddawane są najlepsze ziarna kawy Arabica AB, uprzednio poddane obróbce metodą suchą. W procesie trwającym od 12 do 16 tygodni ziarna pochłaniają wilgoć etapami, zwiększają objętość prawie dwukrotnie i nabierają koloru od bladozłotego do jasnobrązowego. Końcowym i najważniejszym efektem jest wyjątkowy, niepowtarzalny smak.