@DrUsagi
Różnica w wielkości jest spora, zdjęcie jest pomniejszone do 500k i być może nie widać tego dobrze, uwierz mi na słowo
Niemniej dzięki za chęć doradzenia, to miłe.
1.Woda z filtra Brita,po sugestii Krystiana odnośnie wychłodzenia przy przelewaniu z czajnika wrzatek wlewam do dzbanka do spełniania, do za gotowania na gazie, oczekuję 30s lub 60s (próbuje na zmianę)
2.polewam dzbankiem do spełniania, od środka okreznym ruchem na 2 lub 3 razy (zależy czy 200 czy 300ml). Przelew 2.30-4min zależy czy przesieje, jak długo robię preinfuzje i ile wody akurat używam. Czekam aż woda odsłoni fusy i wtedy dolewam.
3.Preinfuzja 30s, 50ml przebiega różnie intensywnie, mam wrażenie że temp. Wody ma największy wpływ.
4.Kawa na której robię wszystkie testy jest ta sama - coffeprofiniency Nicaragua LA Picona. Pierwsza polecona w kawiarni we Wrocławiu.
Myślę że na 14 kaw 4 wyszły mi bardzo dobre, 4 słabe (za słabo zaparzone lub przeparzone) i 6 całkiem ok.
@GrizzzLee
Ech, ciężkie jest życie nowicjusza na forum. Nie, nie mam ambicji zostać Wbc. Bawię się tym i wydawało mi się, że też fajnie prowadzić dyskusje. Z resztą szukałem informacji nawet w tym wątku o tym jak mieli młynek budżetowy jak Nivona i choćby dla przyszłych użytkowników forum wrzuciłem to zdjęcie. w
W niektórych tematach zupełnie serio są prowadzone debaty na temat różnic w na parze po zmianie kraju produkcji filtrów hario, czy marki wody zrodlanej, natomiast moje pytanie o przemiał i przesiew to już wydziwianie mam wrażenie, widocznie duże znaczenie powagi pytania ma to kto pyta
?