Autor Wątek: Palarnia z kawiarnią dla koneserów  (Przeczytany 3022 razy)

Offline philly

  • Wiadomości: 70
Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« dnia: 27 Marzec 2019, 21:59:00 »
Chodzi mi po głowie taka szalona wizja: lokal w centrum Warszawy/Krakowa "Królestwo Kawy", gdzie będzie można:
- napić się kawy speciality/single origin wedle życzenia każdego klienta - np. Janek pije Etiopię średnio paloną, a Ewa, z którą przyszedł na randkę - mocno paloną Brazylię - sprzęt będzie to umożliwiał - będą odpowiednie młynki z zerową retencją i odpowiednie wagi automatyczne odmierzające pojedyncze shoty
- wybrać metodę przyrządzania - espresso jako podstawa, ale też np. kawiarka, metody przelewowe

- palarnia i jej praca widoczna dla klientów

- żywe krzewy kawowe jako element wystroju :)

- sprzedaż kawy, której właśnie klient spróbował lub dowolnej innej, prosto z palarni (a raczej te 2-3 dni po wypaleniu)
- zapisać się na wycieczkę z zaprzyjaźnionym biurem podróży na plantację kawy w Ameryce Płd./Środkowej
- brak ciast/kanapek i tego typu bzdetów.

Czy takie coś ma sens z biznesowego punktu widzenia? Podobno nawet 50% przychodów kawiarni to właśnie jedzenie, a nie kawa, więc mam obawy, że to nie wypali.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2019, 22:27:28 »
Zacznij od sprawdzenia kosztów wynajmu lokalu w centrum. Potem dodaj koszty stałe, pracowników, itp. Dodaj amortyzację inwestycji. Jakiś tam dochód też pewnie zakładasz. Masz już wiec bazę do tego, żeby wiedzieć ile musi być dziennie klientów, zakładając że każdy z nich zostawi X pln. Zobacz ile wynosi to ile, i na ile to się przekłada w skali dnia.


LMWDP #469

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2019, 22:36:02 »
Coś takiego?




Offline philly

  • Wiadomości: 70
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marzec 2019, 23:04:47 »
No dokładnie coś takiego. Chyba jednak bez produktów "żywieniowych" by się nie obyło.


Czy tu na forum jest jakiś wątek o opłacalności zwykłej kawiarni? Jakiś przykładowy biznesplan?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2019, 23:54:56 »
Bez ciast zapomnij. Ciasto + kawa to częsty zestaw. Poza tym... policz najpierw koszty sprzętu uwzględniając to, że na przykład młynki mogą być tylko i wyłącznie gastronomiczne - czyli sprzęty typu Niche odpadają, to ma być sprzęt do pracy a nie do domu. Do tego ekspres przelewowy typu Fetco, bo też się przyda(a kawa z niego może wyjść bardzo smaczna), czajniczki, drippery, obowiązkowy dobry system filtrowania wody... Plus oczywiście piec i kupa czasu na naukę palenia i dojścia do dobrych wyników. To taka podstawa, bez której nie masz nawet co próbować otwierać takiego biznesu ;) Pomijam etapy typu przejście kontroli Sanepidu czy lokal z odpowiednio dużym magazynem, bo zieloną kawę to się na worki kupuje...

A co do biznesplanu... Nikt Ci tego nie da, bo zawsze wygląda to inaczej. Wspólne są ogólniki - lokalizacja i koszt wynajmu lokalu, szacowana ilość potencjalnych klientów(czyli np. ile ludzi się przewija przy lokalu), koszt wyposażenia(nawet pierdoły typu stoliki i filiżanki to kupa kasy) i przede wszystkim pracownicy. Nikt nie będzie tyrać od rana do nocy i to jest warunek podstawowy - jak duża ma być ekipa. I jak ma być wyszkolona... Jeśli znajdziesz kogoś z kawiarni speciality - będziesz musiał zapłacić odpowiednio dużo. Jeśli nie - najlepiej kogoś z doświadczeniem z sieciówki i szkolenie z zakresu kaw speciality etc. Dlaczego? Tacy ludzie wiedzą jak wygląda praca w kawiarni gdzie jest duży ruch, więc będą przygotowani na natłok klientów. Branie ludzi bez doświadczenia w gastronomii i opornych na wiedzę nie ma sensu z jednej przyczyny - często się zniechęcają. Dlaczego? Bo praca baristy nie polega na parzeniu dripów i robieniu kawy, tylko to ciężka praca fizyczna. Zrobienie kawy - ok. Zaraz przychodzi następny klient - trzeba obsłużyć. Kolejka - trzeba nią zarządzać, jak jest za duża to wiadomo, że alternatywy odpadają i zostaje coś ze wspomnianego Fetco, oczywiście speciality. Sprzątanie na bieżąco lokalu - stoliki etc. Utrzymanie czystości miejsca pracy na bieżąco, bieganie, pilnowanie zapasów filiżanek/kubków, bieganie do zmywarki itd itp, praca w gastronomii nie jest prosta. Podejdź do którejś kawiarni i pogadaj, może naświetlą Ci temat jak to wygląda z drugiej strony baru - ale moim zdaniem trochę porywasz się z motyką na słońce. Przy takiej inwestycji koszty wyposażenia będą ogromne, koszty opłat stałych wcale nie będą mniejsze a lokal nie dość, że musi zarobić to jeszcze przynosić zyski(jeśli nie masz innego źródła utrzymania to bez tego nie przeżyjesz). Niesamowicie ciężka sprawa, rozważałem kiedyś lokal i jak zacząłem liczyć nawet drobne koszty to kwoty szybciutko robią się ogromne... Albo idąc gotówkowo wykładasz ogromne pieniądze z kieszeni i czekasz na amortyzację z przychodu albo bierzesz wyposażenie w leasing i liczysz się z bardzo wysokimi kosztami stałymi.
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2019, 00:04:01 wysłana przez siewcu »

Offline philly

  • Wiadomości: 70
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marzec 2019, 00:13:32 »
Dzięki za otrzeźwiający post. Sam nie wiem - chciałbym mieć biznes związany z kawą, ale od strony "technicznej" oraz masowej. Coś wytwarzać, przetwarzać, mieć wielkie magazyny, logistykę. Pewnie jakbym mieszkał w Brazylii, to już bym miał plantację. Czy import kawy i dystrybucja to coś, gdzie da się wejść jako nowy gracz?

Bo o sklepie z kawą online to pewnie też lepiej zap[omnieć przy obecnej konkurencji.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marzec 2019, 01:00:15 »
Bez ciast zapomnij. Ciasto + kawa to częsty zestaw.
A tymczasem na świecie:



"Some people have been asking again recently why we only sell coffee in our coffee shop. And there are many reasons for this. First and foremost, we are a coffee importer and roaster. We made the espresso bar because we wanted to show people what we can do with coffee, and also in order to push oursevles to develop better coffee more rapidly. By only serving coffee in the shop, and with as few added ingredients as possible, we force ourselves to be more creative with coffee, and it also makes us strive to source better green coffee with more diverse flavours."

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marzec 2019, 08:16:00 »
A tymczasem na świecie:

Ale w Krakowie czy Warszawie? Nawet ja bym nie poszedł do takiej kawiarni ;-)
Chociaż Bless Coffee Roasters też nic nie ma, ale to w sumie sklep z ekspresem, a nie kawiarnia.

Offline philly

  • Wiadomości: 70
Odp: Palarnia z kawiarnią dla koneserów
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marzec 2019, 17:25:39 »
Natrafiłem na historię Etno Cafe i ich prób pozyskania kapitału, a że niejako zajmuję się tym zawodowo (finanse itp.), to była to intersująca lektura. Czy ktoś może rzucić więcej światła na to, czy ich biznes się rozwija, czy może wręcz przeciwnie? Liczby ze sprawozdania finansowego dają mocno opóźniony obraz.


Swoją drogą - chyba mogłoby powstać sub-forum "Biznes kawowy"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi