forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: kawuś w 11 Marzec 2017, 16:43:55

Tytuł: Espresso z DeLonghi ECC220W
Wiadomość wysłana przez: kawuś w 11 Marzec 2017, 16:43:55
Jestem początkującym kawoszem. ECC220W mam od kilku tygodni. Pewnie wiele rzeczy robię źle więc stopniowo staram się korygować.
Pierwszym problemem jest mokka a raczej jej brak. Do tego kawa ma cierpki smak i dosyć szybko się przelewa przez portafilter.
Jak poprawić tą sytuacje? Które parametry są tutaj istotne (najważniejsze) dla uzyskania odpowiedniej konsystencji? Regulacja ilości kawy i nacisku przy ubijaniu nie wiele pomaga.
Tytuł: Odp: Espresso z DeLonghi ECC220W
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 11 Marzec 2017, 16:57:57
Rzeczywiście problemem może być mokka a raczej jej brak, bo jak by była, to mógłbyś w niej zaparzyć pyszną kawę, a delonghi schować do piwnicy :-).

Myślę jednak, że chodzi Ci o cremę. Myślę, że jeśli nawet udało by Ci się uzyskać tą cremę, to nadal kawa z tego ekspresu będzie bardzo odbiegać od poprawnego espresso.

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso z DeLonghi ECC220W
Wiadomość wysłana przez: kawuś w 11 Marzec 2017, 17:01:27
Oczywiście że crema. To z pośpiechu. :)
No dobrze, zdaję sobie sprawę że nie jest to ekspres przemysłowy. Niemniej chciałbym wykorzystać to urządzenie do zrobienia kawy, która niekoniecznie będzie godna zawodów ale przynajmniej zdatna do picia. Nie oczekuje fajerwerków.
Tytuł: Odp: Espresso z DeLonghi ECC220W
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 11 Marzec 2017, 17:11:01
Myślisz, że espresso z delongi powinno się jakoś specjalnie różnić od espresso? ;)

A zatem zapraszam do tematu: Pomóż mi robię espresso (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0), z które dowiesz się, że potrzebujesz kawy nie byle jakiej, młynka i mnóstwo szczęście (przy tym sprzęcie), albo innego, niekoniecznie droższego sposobu zaparzania.