forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: kawuś w 11 Marzec 2017, 16:43:55
-
Jestem początkującym kawoszem. ECC220W mam od kilku tygodni. Pewnie wiele rzeczy robię źle więc stopniowo staram się korygować.
Pierwszym problemem jest mokka a raczej jej brak. Do tego kawa ma cierpki smak i dosyć szybko się przelewa przez portafilter.
Jak poprawić tą sytuacje? Które parametry są tutaj istotne (najważniejsze) dla uzyskania odpowiedniej konsystencji? Regulacja ilości kawy i nacisku przy ubijaniu nie wiele pomaga.
-
Rzeczywiście problemem może być mokka a raczej jej brak, bo jak by była, to mógłbyś w niej zaparzyć pyszną kawę, a delonghi schować do piwnicy :-).
Myślę jednak, że chodzi Ci o cremę. Myślę, że jeśli nawet udało by Ci się uzyskać tą cremę, to nadal kawa z tego ekspresu będzie bardzo odbiegać od poprawnego espresso.
Marek.
-
Oczywiście że crema. To z pośpiechu. :)
No dobrze, zdaję sobie sprawę że nie jest to ekspres przemysłowy. Niemniej chciałbym wykorzystać to urządzenie do zrobienia kawy, która niekoniecznie będzie godna zawodów ale przynajmniej zdatna do picia. Nie oczekuje fajerwerków.
-
Myślisz, że espresso z delongi powinno się jakoś specjalnie różnić od espresso? ;)
A zatem zapraszam do tematu: Pomóż mi robię espresso (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0), z które dowiesz się, że potrzebujesz kawy nie byle jakiej, młynka i mnóstwo szczęście (przy tym sprzęcie), albo innego, niekoniecznie droższego sposobu zaparzania.