Autor Wątek: początek z HX  (Przeczytany 5962 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopad 2018, 09:45:16 »
Czytając bloga mistrza World Brewers Cup 2012, drugiego (2013) i trzeciego (2011) zawodnika World Barista Championships - Matta Pergera - można zmienić trochę podejście do laboratoryjnego mierzenia temperatury
https://baristahustle.com/blog/temperature-equilibrium-in-espresso/

i kalkulator
https://baristahustle.com/blog/temperature-equilibrium-calculator/
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Listopad 2018, 20:21:37 »
Tedi, o testach to poczytaj sobie w innym wątku. Popatrz tu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4972.msg120795#msg120795

Oprócz mnie nikt inny testów nie pokazał. Ja już testów robić nie muszę. Są zrobione metodą WBC i nie zawracaj mi już nimi głowy.


Zdenerwowałeś się Januszu   :mhh:  Mniej reklamy proponuję  ;)
Co do testu metodą WBC który jest symulacją, chcesz znane często z 100 letnim doświadczeniem firmy produkujące ekspresy,  testować ich sprzęt metodą WBC ?


A może nie bawić się w żadne pomiary temperatury, tylko zrobić flusha do momentu aż woda przestanie skwierczeć, i jeszcze chwilkę i cieszyć się z doskonałej kawy, z owocową lekko kwaskową słodyczą jak ty to określasz @Tedi w pierwszej linii?


Z tego co pamiętam powyżej 90 C woda zaczyna skwierczeć. Czyli na przykładzie zrobienia flusha i doprowadzenia wody do tem. 89-90 C ...  :taktak:   :taktak:   , oj lubię smakować sobie kawkę zaparzoną w tej temperaturze  :ok:




Czytając bloga mistrza World Brewers Cup 2012, drugiego (2013) i trzeciego (2011) zawodnika World Barista Championships - Matta Pergera - można zmienić trochę podejście do laboratoryjnego mierzenia temperaturyhttps://baristahustle.com/blog/temperature-equilibrium-in-espresso/i kalkulatorhttps://baristahustle.com/blog/temperature-equilibrium-calculator/



Trzeba przyznać, ze umie On robić kawę w ten sposób, żeby była dobrze oceniona przez sędziów. Wykazał się i za to na pudle nieraz wylądował.  :brawa:

Co do artykułu. Typowa internetowa zagrywka polegająca na tym, ze na początku wypowiedzi wspomina się np. o chemii przez co zaufanie u czytającego wzrasta.  Kolejne wypowiedzi nawiązują do tej poprzedniej czyli znowu o chemii plus odrobina matematyki i pewien szał na ulicy bo pojawiła się wartość 0,1 C.  Dzięki temu artykuł odbierany jest jako wiarygodny do samego końca.
A w rzeczywistości mija się prawie wszystko z prawdą.






 



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 431
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Listopad 2018, 21:07:42 »
Z tego co pamiętam powyżej 90 C woda zaczyna skwierczeć. Czyli na przykładzie zrobienia flusha i doprowadzenia wody do tem. 89-90 C ...  :taktak:   :taktak:   , oj lubię smakować sobie kawkę zaparzoną w tej temperaturze  :ok:

e tam, "skwierczy" blisko 100+ pod normalnym ciśnieniem
w HXie bojler ma ponad 100stopni, woda jest w punkcie równowagi para/ciecz, wg wykresu
 https://pl.wikipedia.org/wiki/Wykres_fazowy#/media/File:Phase_diagram_of_water.svg

Woda w rurce wymiennika ma taka sama temperaturę, wiec przy flushu skwierczy mocno, bo zaczyna wypływać woda "przegrzana" - ponad 100 stopni, ciśnienie atmosferyczne
Jak już wypłynie, to by design wymiennik działa tak, ze przy normalnym przepływie przez bojler podgrzewa wodę ze zbiornika do wymaganej temperatury ~93 albo ustawionej PIDem... Bez flusha leci więcej niż wrzątek!



Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopad 2018, 10:06:43 »
ustawionej PIDem.
To czym ten pid steruje żeby dać to 93 (czy co tam się ustawi) skoro nie grzałką w bojlerze (bo tam presostat i temperatura ponad 100)?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopad 2018, 10:13:23 »
Pid steruje grzałką, i zastępuje presostat. Może kontrolować albo ciśnienie albo temperaturę - w zależności od czujników i implementacji. Zadaniem PIDa jest utrzymać zadane parametry tak aby ulegały one minimalnym wahaniom podczas cyklu pracy. To że na wylocie z grupy masz 93C jest definiowane przez fabryczne pomiary. Czasem ustawiasz na PIDzie temperaturę bojlera czasem temperaturę na wylocie. W tym drugim przypadku PID ma zaimplementowany offset aby w bojlerze woda była cieplejsza.

W załączniku masz tabelkę od Rocketa.
LMWDP #469

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 431
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopad 2018, 10:47:02 »
Dokaładnie,

Temperatura w bojlerze jest powiązana z ciśnieniem, dokładniejszy wykres


Patrząc na te wykresy trzeba dodac 1 bar do wskazywanego ciśnienia, bo manometr w ekspresie pokazuje rożnice do atmosferycznego, czyli zimny pokazuje zero, a na wykresach jest jako 1 !

Np. przy 120 stopniach cisnienie wynosi 2 bary - manometr pokazuje 1

PID moze miec czujnik ciśnienia albo temperatury (i przelicza sobie wg tej krzywej jeśli potrzebuje...)


Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Listopad 2018, 12:47:33 »
Właśnie o to mi chodziło, że w HX pid nie steruje bezpośrednio temperaturą ekstrakcji a temperaturą bojlera. Ekstrakcja to wypadkowa temperatury bojlera, konstrukcji grupy/wymiennika, przepływu czy nawet temperatury wody na wejściu ekspresu.

Offline Krzychu304 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878(żarno 63mm)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Listopad 2018, 18:28:32 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,
Temat HX na tym wątku chyba został w pełni omówiony.
Zapomniałem spytać wcześniej, jak z akcesoriami pokroju filtra wody, zależy mi głównie na nim bo nie wiem jaki stosować, sitkama, prysznica, kolby bo nie wiem jakie byłyby kompatybilne, a pewnie będę coś z nich wymieniał.

Offline bino40

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Grimac MIA+ (IMS200um, kontroler temp, Ulka)
  • Młynek: Macap M2M++ (wyłącznik czasowy)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopad 2018, 09:16:35 »
Dołączę się do wątku o temp.

Myślę że Matt Perger zwraca uwagę na to, co możemy z automatu ignorować, skupiając się nad rozgrzaniem grupy i kolby z sitkiem - wszystko przecież po to, żeby zniwelować spadek temperatury w trakcie ekstrakcji.
A jednak temp kawy którą tampujemy [pytanie na ile temp podstawy tampera obniża temp kawy  ;)]  w sitku ma znaczenie (bo przez nią przechodząca początkowo woda ochładza się - zakładając że do grupy dostaje się ze stałą temperaturą) i - jeśli mu wierzyć (pozostaje wyliczyć) - może obniżyć znacząco, nawet o 4 stopnie temp parzenia... przynajmniej na początku procesu ekstrakcji, bo potem temp się normalizuje (na ile?).

Trzeba znaleźć jakiś złoty środek i nie dać się zwariować drobnym czynnikom, które w niewielkim stopniu wpływają na zmianę - tylko KTÓRE są istotne a które nie???
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2018, 09:19:43 wysłana przez bino40 »

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 431
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Listopad 2018, 09:36:10 »
Jeśli już doktoryzujemy się z temperatury parzenia w funkcji czasu, to nie można załozyć, że woda do grupy dostaje się ze stałą temperaturą. Robimy flusha, temp. się stabilizuje, ale zamykamy przepływ wody i zakładamy portafilter. Woda w wymienniku ma ~90, w bojlerze ~120 więc znów się rozgrzewa. Czas od zamknięcia przepływu do ponownego otwarcia ( ~5s ? ) pozwala "regulować" o ile początkowa temp. wzrośnie. Wtedy pi razy oko mozna zrekompensować ten spadek temp. na zimnej kawie w początkowej fazie parzenia... ;)

Offline bino40

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Grimac MIA+ (IMS200um, kontroler temp, Ulka)
  • Młynek: Macap M2M++ (wyłącznik czasowy)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Listopad 2018, 12:11:54 »
 :brawa:
Temp wody w wymienniku zmieni się początkowo o tyle o ile jej dodamy zimniejszej [bo wiadomo że będzie potem krążyć i rozgrzewać się do pewnej granicy określonej przez sprawność wymiennika względem temp w bojlerze; nie bez znaczenia jest też średnica kryzy w wymienniku - która wpływa na utrzymywanie temp] - stąd większy flush daje chłodniejszą wodę w wymienniku... która potem w ciągu kilkunastu sekund [i tu kwestia indywidualna sprzętu] rośnie by znowu zbliżyć się do temp w bojlerze :)

Może nie będę skakał z termometrem na podczerwień wokół Mii  [lepsza pewnie była by kamera termowizyjna] ale oczekuję w niedługim czasie na charakterystykę temp przy pomocy termopary w kolbie.

I jedno zapytanie - z doświadczenia posiadaczy HX (dla użytku domowego) - na ile macie ustawione presostaty?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Listopad 2018, 14:11:17 »
i zastępuje presostat.
Presostat na ten moment spełnia rolę bezpiecznika.

więc znów się rozgrzewa.
I tu zaczyna się funkcja kryzy w Hx-ie. Pamiętaj, że woda cyrkulując przez grupę studzi się nieco.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Listopad 2018, 19:21:31 »


Może nie będę skakał z termometrem na podczerwień wokół Mii  [lepsza pewnie była by kamera termowizyjna] ale oczekuję w niedługim czasie na charakterystykę temp przy pomocy termopary w kolbie.

I jedno zapytanie - z doświadczenia posiadaczy HX (dla użytku domowego) - na ile macie ustawione presostaty?

Radzę zacząć od dokonywania pomiarów temperatury, a później mówić o tym kto co gdzieś tam napisał  ;)
Dodatkowo poznasz swój ekspres co może zaowocować lepszym smakiem, a jak nie lepszym to na pewno czystszym.
Gdy ekspres nie jest używany z nastawieniem na wydajność, dobrze jest zejść z nastawą ciśnienia nawet niżej niż zaleca producent. Oby tylko pary nie brakło.  ;)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Listopad 2018, 20:27:01 »
I jedno zapytanie - z doświadczenia posiadaczy HX (dla użytku domowego) - na ile macie ustawione presostaty?

Ze względu na to co było pisane nie ma wielkiego znaczenia jak mają inni. Trochę inna konstrukcja grupy/hx'a/inny przepływ i u Ciebie mimo tej samej temperatury w bojlerze, na wyjściu będziesz miał inną temperaturę ekstrakcji.

Offline bino40

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Grimac MIA+ (IMS200um, kontroler temp, Ulka)
  • Młynek: Macap M2M++ (wyłącznik czasowy)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Listopad 2018, 20:33:27 »
Czyli nie obejdzie się bez testów temp z termoparą w sitku :)
A już idealnie było by z kamera termowizyjną - obraz nagrzewania grupy, chłodzenia itp

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi