Autor Wątek: La Cimbali Junior  (Przeczytany 7762 razy)

Offline KiT

  • Wiadomości: 586
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipiec 2017, 07:34:29 »
Och wyglada na problem spowodowany najprostsza usterka z możliwych uszczelka grupy do wymiany. Koszt jakieś 9 złotych.
Wiec świetny zakup gratulacje.

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipiec 2017, 11:43:41 »
Uszczelka lub:
- sklepane sitko
- wytarty PF
- uszkodzona grupa (najmniej prawdopodobne)
Najprościej jaki KiT napisał: zacząć od uszczelki.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lipiec 2017, 22:55:16 »


Zrobiłem więc espresso, potem cremę, potem late

Tak z ciekawości, możesz napisać jak robisz cremę?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipiec 2017, 23:28:21 »
jak robisz cremę?
Może ma przystawkę cremacyjną?

Offline lian Mężczyzna

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: La Cimbali Junior D/1
  • Młynek: La Cimbali Cadet
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lipiec 2017, 10:37:41 »
A propo cieknięcia - za dużo kawy ładowałem. I tak trochę cieknie, ale nie tak. Nawet nie mam jeszcze tampera, żeby dobrze kawę ubić.

Jeśli chodzi o cremę. Ekspres ma cztery nastawy. Espresso, podwójne espresso, cremę i "podwójną cremę". Tak mi wyjaśnił sprzedający, chociaż mam wątpliwości co do jego wiedzy o kawach. "Podwójna crema" uparzona na pojedynczej kolbie przypomina w smaku i mocy kawę z mokki. To ciekawe, bo ta kawa z mokki wydawała mi się mega mocna. A jest to jakby najbardziej rozwodnione espresso w tym Juniorze.

Podłączyłem wczoraj maszynę do wodociągów. Ale i tak zawezwę speca od filtrów i to się przebuduje na porządnie. Coś mi mówi, że kwestia "specyficznego" smaku kawy, o czym pisałem w pierwszym wpisie, to rzecz miękkiej wody i kawy z szlachetnie podkreśloną goryczką.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lipiec 2017, 11:03:02 »
Te przyciski możesz ustawić jak chcesz. Włosi raczej myśleli o lungo projektując te przyciski.

Cafe crema, to paskudna forma wypłukania kawy do cna. Zdecydowanie smacznej da się podziałać z americano.

Offline lian Mężczyzna

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: La Cimbali Junior D/1
  • Młynek: La Cimbali Cadet
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lipiec 2017, 12:01:39 »
Wiem, że w środku ustawia się te parametry. Ale jeszcze nie czas na to. Na razie potrzebuję wagi itp. Potem zacznę ustawiać parametry parzenia pod siebie. To "podwójna cream też mi się nie podoba. Bo widać od pewnego momentu jak leci już żółty płyn i jakoś nie buduje to dobrych wrażeń. Pewnie jest to korzystne z pkt.  widzenia ilości kofeiny, ale ja nie piję kawy dla kofeiny gdyż ona już na mnie zupełnie nie działa (chyba musiałbym wiadro kawy wypić). Instynkt wiedzie mnie do bardziej eleganckiego rozwiązania: dolanie dobrej wody do espresso, to jest chyba wtedy americana?
Dziś idę w miasto do kilku kawiarni na degustacje espresso, zabiorę trochę mojej zmielonej kawy. Ależ fajna zabawa.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lipiec 2017, 12:18:27 »
Tak, to americano ;)

Offline lian Mężczyzna

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: La Cimbali Junior D/1
  • Młynek: La Cimbali Cadet
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lipiec 2017, 23:02:50 »
Pewnie już powinienem zakończyć ten wątek, żeby nie zamienić go w bloga. Więc z wpisów "nietechnicznych" ten już będzie ostatni.

Byłem dzisiaj w czterech kawiarniach. Dwie pod względem espresso wyszły średnio, w tym jedna nawet słabo. Było gorzkie i bez aromatu. Dwie kawiarnie zaserwowały espresso bardzo dobre, jedna z nich: cholernie dobre - było czuć wręcz słodycz napoju, moc, aromat i zrównoważenie. Kupiłem tam kawę Audun coffe kello espresso etiopia, z której robiono espresso. Zrobiłem z niej w domu. Nie wyszło tak dobre, ale na pewno lepsze niż w pierwszych dwóch kawiarniach.

A teraz chwila prawdy i tak apropo normalności. Byłem u znajomych. Podano lody i kawę. Zwykła zalewajka z czajnika. Bardzo mi smakowała!

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lipiec 2017, 13:56:22 »
A teraz chwila prawdy i tak apropo normalności. Byłem u znajomych. Podano lody i kawę. Zwykła zalewajka z czajnika. Bardzo mi smakowała!
"Polska parzocha" wielu Polakom smakuje. Ale czy to jeszcze kawa ?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lipiec 2017, 14:02:29 »
Oczywiście, że tak. Czemu nie i czym to się różni od cuppingu?

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lipiec 2017, 14:27:30 »
Bo w każdnym zaparzaniu woda ma przelecieć przez kawę, a w polskiej kawa jest zalana wrzątkiem i cały czas ma kontakt z wodą. To wypłukuje później z kawy także substancje szkodliwe dla żołądka i smaku. Nawet w cuppingu nie ma wrzątku i kawę otwiera się w ok. 4 minucie i ją próbuje. Późniejsze jej próbowanie wg mnie tylko ją zamaże.
A swoją drogą cupping nie jest formą picia kawy, ale jej "próbowaniem". Przynajmniej dla mnie cupping nie jest formą picia kawy. Jest dla mnie ordynarny wobec kawy.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2017, 14:40:19 wysłana przez hlary »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lipiec 2017, 14:40:48 »


Zrobiłem więc espresso, potem cremę, potem late

Tak z ciekawości, możesz napisać jak robisz cremę?

Kapitan "Czepialstwo z Braku Wyobraźni" strikes again!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Caffè_crema
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lipiec 2017, 18:41:33 »
wypłukuje później z kawy także substancje szkodliwe dla żołądka i smaku.
Dobra kawa jest dobra i nic złego z niej w ten sposób nie wypłuczesz.

W polskiej zalewajce jest tylko jeden błąd -- marna kawa. Sama metoda jest równie dobra jak każda inna.

Osobiście po stokroć wolę zakewajkę niż 6s. espressopodobny napar, czy ręczny przeparzony nieumiejętnie przelew.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2017, 18:44:31 wysłana przez donkiszot »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: La Cimbali Junior
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lipiec 2017, 19:39:55 »
W polskiej zalewajce jest tylko jeden błąd -- marna kawa. Sama metoda jest równie dobra jak każda inna.

Masz rację.  Można zmielić całe ziarna w młynku gastro pod tą metodę.
Wydawało by się, że te osoby co piją zalewajkę nie maja smaku. :nienie: No bo ją piją.  Dla przykładu, moja sąsiadka gdy mielonkę zastąpiła ta samą kawą zmieloną w moim młynku gastro, była w pozytywnym szoku.  :)
Inna sprawa. Spotkałem się nieraz w sklepie, że ta sama kawa w wersji mielonej była tańsza od ziarnistej. Dodatkowa usługa, czyli mielenie kawy, a cena mielonki niższa.  :lol2: Dziwny jest ten świat. :lol2:
Coś mi się wydaje, że ta mielonka pochodzi z sobotniego sprzątania hali produkcyjnej, w wersji super crema dodatkowo sprzątanie magazynu i placu wjazdowego. :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi