Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054523 razy)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3570 dnia: 10 Luty 2020, 09:07:04 »
Skoro kanały to popracuj nad dystrybucją. Jak to obecnie wykonujesz?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3571 dnia: 10 Luty 2020, 10:29:37 »
Jeżeli wrzucasz do sitka 16 gramowego, 23 gramy ciemno palonej Javy 001, to jest błąd. Zwiększ grubość mielenia, zmniejsz dozę (16-18), podbij temperaturę do 94 C. Pamiętaj aby hopper w młynku był zasypany, testuj zmiany przepływu, smaku dopier na drugim espresso w serii (retencja). Nie zaszkodzi zrobić WDT już w PF. Powodzenia.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3572 dnia: 10 Luty 2020, 17:55:46 »
Skoro kanały to popracuj nad dystrybucją. Jak to obecnie wykonujesz?
Po mieleniu, wsadzam Motta leveling tool, parę obrotów i tamper, później odbicie w rant filtra i znowu tamping.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3573 dnia: 10 Luty 2020, 17:57:33 »
Jeżeli wrzucasz do sitka 16 gramowego, 23 gramy ciemno palonej Javy 001, to jest błąd. Zwiększ grubość mielenia, zmniejsz dozę (16-18), podbij temperaturę do 94 C. Pamiętaj aby hopper w młynku był zasypany, testuj zmiany przepływu, smaku dopier na drugim espresso w serii (retencja). Nie zaszkodzi zrobić WDT już w PF. Powodzenia.
Napisałem, że tyle wchodzi, ale doza to 18 gramów.

Teraz mam Ariadnę, 18 gramów doza, 27 sekund, uzysk 40 gramów. Kwaśna z wyczuwalną goryczką, zero słodyczy...

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3574 dnia: 10 Luty 2020, 20:28:23 »
Skoro kanały to popracuj nad dystrybucją. Jak to obecnie wykonujesz?
Po mieleniu, wsadzam Motta leveling tool, parę obrotów i tamper, później odbicie w rant filtra i znowu tamping.
Spróbuj może przed levelingiem WDT, a przede wszystkim po tamperze nic nie odbijaj!
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2020, 21:18:32 wysłana przez jancewicz »

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3575 dnia: 11 Luty 2020, 10:18:42 »
Moim zdaniem uzysk/czas/doza wychodzi raczej w normie. Problemu szukałbym w temperaturze - proponuję podnieść - tak jak napisał wcześniej @pj.w - do 94 stopni

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3576 dnia: 11 Luty 2020, 10:28:25 »
Temperatura na pewno w górę.
Sugerowanie się tylko czasem i uzyskiem, bywa czasami złudne.
Jeżeli mamy za drobny przemiał to mamy sporą szansę na kanał, teoretycznie poprawny czas i uzysk, ale fatalną w smaku kawę.
Zacząć warto od temperatury, aby manipulować jedną zmienną na raz.
Oczywiście najwięcej powiedziałby nam film dokumentujący cały proces: przemiał, dystrybucja, parzenie.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3577 dnia: 11 Luty 2020, 11:10:48 »
preinfuzja 2 s.,
- zapinam kolbę,
- w 27 sekund, przy dozie 18 g mam ok. 36 g uzysku,
Zaraz, zaraz. Jak to możliwe najpierw robić preinfuzje, a dopiero później zapiać kolbe?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3578 dnia: 11 Luty 2020, 11:15:48 »
Wg mnie najpierw trzeba zacząć od poprawnej dystrybucji i kontroli na NPF - tak jak już wcześniej koledzy pisali. Co przyjdzie ze zmiany temperatury jak dalej będą kanały i nierówna ektracja.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3579 dnia: 11 Luty 2020, 16:54:20 »
preinfuzja 2 s.,
- zapinam kolbę,
- w 27 sekund, przy dozie 18 g mam ok. 36 g uzysku,
Zaraz, zaraz. Jak to możliwe najpierw robić preinfuzje, a dopiero później zapiać kolbe?
Omyłka podczas pisania... :)

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3580 dnia: 11 Luty 2020, 17:16:57 »
Temperatura na pewno w górę.
Sugerowanie się tylko czasem i uzyskiem, bywa czasami złudne.
Jeżeli mamy za drobny przemiał to mamy sporą szansę na kanał, teoretycznie poprawny czas i uzysk, ale fatalną w smaku kawę.
Zacząć warto od temperatury, aby manipulować jedną zmienną na raz.
Oczywiście najwięcej powiedziałby nam film dokumentujący cały proces: przemiał, dystrybucja, parzenie.
Dziękuję, „powalczę” jeszcze i dam znać - ew. nagram film całego procesu.

Offline Biela

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP PID
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3581 dnia: 11 Luty 2020, 17:17:47 »
Wg mnie najpierw trzeba zacząć od poprawnej dystrybucji i kontroli na NPF - tak jak już wcześniej koledzy pisali. Co przyjdzie ze zmiany temperatury jak dalej będą kanały i nierówna ektracja.
Tak zrobię, już wyciągam NPF i działam :)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3582 dnia: 23 Luty 2020, 17:42:42 »
Witam kolegów, moje kolejne boje i próbowanie nowych sposobów dobierania dozy. :)
Po obejrzeniu tego filmiku
Zmieniłem dotychczasowe podejście z mierzenia czasu od włączenia pompy, na czas od rozpoczęcia ekstrakcji.

Wcześniej przy dość drobniejszym stopniu mielenia starałem się uzyskać 30-35 g espresso przy 25 s - espresso było stosunkowo kwaśne, ale pijalne bardzo intensywne mimo zastosowania podręcznikowych wyników
Aktualnie przy dozie 16 g (grubszy przemiał) przy 25 s uzyskuje 50-60 g espresso - i to espresso smakuje mi zdecydowanie lepiej, kwas zniknął.
Starałem się porównywać jakość z innymi kawiarniami i w końcu udało mi się dojść do lepszego poziomu niż w kawiarniach, przynajmniej subiektywnego gustu, podejrzewam, że wiele zależy też od ziaren, ale jednak udało się dojść
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2020, 17:49:30 wysłana przez pawel890 »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3583 dnia: 23 Luty 2020, 17:54:18 »
Nie do końca wyszło na odwrót, bo większy uzysk daje Ci wyższą ekstrakcję, a dodatkowo więcej wody, łagodzi smak.
W szczególności przy młynku entry - level, grubszy przemiał i większy uzysk często ratują  sytuację. Co jeszcze możesz zrobić to przestać trzymać się kurczowo 25 sekund. Spróbuj ustawić przemiał drobniej, zostaw dozę i uzysk bez zmian i zaakceptuj trochę dłuższy czas. Być może będzie kolejna zmiana na korzyść, jeżeli tylko młynek podoła.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3584 dnia: 23 Luty 2020, 18:30:20 »
Rozumiem, że zmiana na drobniejszy przemiał i ewentualnie słabszy docisk tamperem. Jakiego czasu maksymalnie się trzymać?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi