Szanowni forumowicze, nadszedł czas na mnie, co robię źle:
- ziarna JAVA 001 ESPRESSO BLEND, Ariadna od Antoniego już do mnie jedzie
- sitko Bezzera 16 g, ciekawostka: mierzyłem je dla dopasowania tampera: na głębokości 11-12 mm ma średnicę 59,00 mm. Aby sitko było pełne wchodzi doza 23 g (dziś rano ważyłem) - młynek Ceado E37J ustawiony na "3" (fine), lub 18 gramów, wtedy jest spora przestrzeń,
- dystrybucja,
- tamping zrównoważony,
- Bezzera Mitica TOP PID ustawiona na 90 stopni i 9 barów,
- maszyna rozgrzana, na grupie ok. 92 stopnie (Coffee sensor),
- preflush,
- preinfuzja 2 s.,
- zapinam kolbę,
- w 27 sekund, przy dozie 18 g mam ok. 36 g uzysku,
- ciastko błotniste, widoczne kanały,
- ekstrakcja czasem nierównomierna,
- smak naparu bardzo kwaśny, nieprzyjemny.