Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1066292 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3540 dnia: 12 Styczeń 2020, 18:56:01 »
A no ma, ja widzę.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3541 dnia: 12 Styczeń 2020, 20:32:05 »
Ma tylko takie znacznie, że zimną łatwiej trzymać. Temperatura espresso miedzy filiżanka mocno rozgrzana, a wyjęta z zamrażarki (30 minut w zamrażarce) to jeden stopień.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3542 dnia: 12 Styczeń 2020, 20:49:58 »
Mało to prawdopodobne moim zdaniem, robiłeś pomiary?
Pamiętam, że sprawdzałem szklanki termiczne i różnica była ok 3-4 stopni.

edit
Woda wlana do nienagrzanej porcelany, traci 7 stopni w porównaniu do tej wlanej do szklanki termicznej, więc...
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2020, 22:06:29 wysłana przez mlopus »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3543 dnia: 12 Styczeń 2020, 20:57:41 »
Temperatura espresso miedzy filiżanka mocno rozgrzana, a wyjęta z zamrażarki (30 minut w zamrażarce) to jeden stopień.

A po jakim czasie od ekstrakcji były robione pomiary temperatury? Kiedyś porównywałem różnicę w temperaturze espresso parzonego w grubo- i cienkościennej filiżance. Różnice po krótkim czasie były spore, teraz ich dokładnie nie pamiętam, nie chcę strzelać. Filiżanki były gorące, rozgrzane do tej samej temperatury.

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3544 dnia: 13 Styczeń 2020, 10:21:22 »
Ma tylko takie znacznie, że zimną łatwiej trzymać. Temperatura espresso miedzy filiżanka mocno rozgrzana, a wyjęta z zamrażarki (30 minut w zamrażarce) to jeden stopień.
Nie jest to możliwe.
Ciecz traci temperaturę tym szybciej im większa jest różnica temperatury cieczy i otoczenia (w tym przypadku filiżanki).

Offline Areck Mężczyzna

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3545 dnia: 21 Styczeń 2020, 22:03:50 »
Cześć, jako, że pierwszy post witam wszystkich ;)

Początkującym jestem, pomocy potrzeba bo za sprawą tego forum podniosłem sobie poprzeczkę do kolby kosztem automatu. A człowiek chciał tylko dobre espresso w domu...  :lol2:

Poczytałem trochę,,, dużo,,, ale teoria a praktyczne wyciąganie wniosków to dwie różne kwestie. Młyn Eureka Mignon + Rancilio Silvia kupione na początek z domowym espresso niedawno...

Próby "na oko" lepsze i gorsze, dzisiaj dwa konkrety, byście podpowiedzieli w którą stronę iść:
1 próba:
upchane 19 g kawy -> 55 mm w 23 s. - za dużo naparu, czuć kwasek i gorycz
mój wniosek - drobniejszy przemiał, ciut mniej przemiału
2 próba:
17 g kawy-> 35 ml naparu w 31 s.  - za długo, nadekstracja, okrutny kwasek, zniknęła gorycz
mój wniosek - trochę grubiej zmielić, a może lżej ubijać?

przestawiłem śrubę na młynku o 1/4 obrotu - zobaczymy rano.

Ekspres nagrzany około 0,5 h razem z kolbą,  kawa? z palarni, nie wiem co to dostałem od znajomego, zleżała kilka miesięcy, wiem tylko że ciemno palona pod espresso. Chciałem na niej chociaż ogarnąć +/- ustawienia młynka, ubijanie, itp podstawy.

Dacie jakieś wskazówki konkrety?

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3546 dnia: 23 Styczeń 2020, 12:59:59 »
Czy zauważyłiście różnice w espresso przygotowanym z suchych ziaren i zwilżonych (RDT), poza oczywiście aspektem zbrylania?

Moje obserwacje są takie:

- espresso na zwilżonych ziarnach ma pełniejsze, gęstsze body (mimo podobnych czasów ekstrakcji, ratio i gramatury uzysku)

- przy zwilżonych ziarnach zawsze muszę użyć tamper po dystrybutorze Motta bo inaczej wyskakuje jakiś dziwny kanał który pryska prawie czystą wodą, nawet nie kawą, mimo że poza nim na sitku widać budującą się normalną ekstrakcję

Jakie są wasze doświadczenie w tej kwestii?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3547 dnia: 23 Styczeń 2020, 13:18:34 »
Jak dużo wody używasz do RDT?
Kiedy jest to tylko zwilżony koniec łyżeczki, lub jedno naciśniecie małego atomizera, nie zauważyłem opisywanych przez Ciebie efektów.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3548 dnia: 23 Styczeń 2020, 14:47:01 »
Witam , chciałem opisać swoje doświadczenia z espresso,
robię espresso z dozą 16 gram, wcześniej cały czas męczyłem się z 18-19 jak wszędzie sugerowano.
Miałem trudności ze zrobieniem dobrego shota wszystkie wychodziły kwaśne :) Próbowałem drobniej mielić, podnieść temperaturę, niestety nic nie pomagało.
Ostatecznie zmniejszając dozę i przestawiłem się z uciskania kawy daną siłą, tylko do danego poziomu, żeby zrównać tamper z portafilterem - te 2 elementy sprawiły, że czyste espresso stało się pijalne.

Aktualnie robię espresso na bazie 16g/60ml i zastanawiam się czy jest sens jeszcze coś próbować z drobniejszym przemiałem i powiększaniem dozy czy dać sobie z tym spokój?
Naprawdę jestem w szoku, że te 2g tyle zmieniły, z początku utknąłem i robiłem 20 różnych prób z przemiałem, siłą docisku ale nic nie pomagało... aż wreszcie :)
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2020, 14:51:05 wysłana przez pawel890 »
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3549 dnia: 23 Styczeń 2020, 14:52:17 »
Moje doświadczenia są takie że do różnych kaw stosuję różną dozę...Czasem sporo gramów upłynie zanim wstrzelę się w punkt

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3550 dnia: 23 Styczeń 2020, 14:57:33 »
cały czas męczyłem się z 18-19 jak wszędzie sugerowano.
Czytasz złe sugestie. W danym sitku, i dla danej kawy, szukasz najmniejszej dozy, która pozwala Ci uzyskać poprawną ekstrakcję bez kanałowania.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3551 dnia: 23 Styczeń 2020, 14:59:27 »
Gdzie można dowiedzieć się coś więcej o sitkach? Mam standardowe w Rancilio Silvia i nie kombinowałem nic z innymi, nawet nie wiem na co one mogą mieć wpływ.
A jaka jest taka najmniejsza doza na podwójne espresso od której powinno się zaczynać kalibrację?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3552 dnia: 23 Styczeń 2020, 15:18:15 »
Skoro teraz robisz przy 16 gramach, możesz spróbować zejść do 14-15.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2020, 15:24:19 wysłana przez pj.w »

Online Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3553 dnia: 23 Styczeń 2020, 15:18:58 »
Aktualnie robię espresso na bazie 16g/60ml

To już lungo. Z takim uzyskiem o kwasowość bardzo łatwo.

Standardowe sitko w Silvii to 14g. 15g wchodzi bez problemu, 16g już raczej maks. Jak wcisnąłeś tam 18-19 nie wiem. Może jasne palenie dałoby radę, takie pod dripa.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3554 dnia: 23 Styczeń 2020, 15:19:15 »
Jak dużo wody używasz do RDT?
Kiedy jest to tylko zwilżony koniec łyżeczki, lub jedno naciśniecie małego atomizera, nie zauważyłem opisywanych przez Ciebie efektów.

Dwa naciśnięcia atomizera. Za dużo?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi