Autor Wątek: Kawa w moim wykonaniu.  (Przeczytany 12986 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Luty 2017, 13:34:17 »
Mój pierwszy post w tym temacie był tylko po to aby wyjaśnić skąd ten ogólny negatywny wydźwięk komentarzy, ale widzę, że niepotrzebnie, zatem: :szampan:
Tak go odebrałem jak mówisz. :szampan:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Luty 2017, 13:43:01 »
To teraz zrób jedną kawę po swojemu, a drugą jak radził @donkiszot i posmakuj różnicę

Offline fiks Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Itop Sk40, Wilfa Svart, ręczny Rhinowares
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Luty 2017, 13:54:38 »
Niech każdy pije jak lubi... Większość polaków pije żółte tchibo i jest pyszota...
Chyba wszystko w tym wątku zostało napisane, proponuję   kawka i eot coby dalszego rozlewu krwi uniknąć  ;-)
P.S. no chyba że Tedi spróbuje zrobić nieprzeciągnięte espresso i podzieli się zdjęciami  :diabelek:
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Luty 2017, 13:55:48 »
Po co kupować maszynę do espresso żeby robić 130 ml naparu z 10g kawy?
25 ml trochę za mało. Ekspres wytwarza cisnienie , a ono jest potrzebne.

Niby można dolewac coli do 50 letniego whisky. Ale dlaczego..
Nie wiem . Piję czystą.

Może inaczej, można, ale chwalić się tym na specjalistycznym forum gdzie wszyscy dążą do perfekcji i o zepsuciu kawy mogą zaważyć dodatkowe 4ml naparu ociera się wg mnie o prowokacje.
Czyli pasuje "Espresso TOP reszta BEE"


Między innymi dlatego nie wchodzę na specjalistyczne forum chodowcow drobiu i nie chwale się zdjęciami chodowli kur w szafie i nie opisuje genialnosci tego rozwiązania.
Też , tam nie wchodzę.
Ps. No i spanie cukru do kawy..  Zbrodnia
Do czarnej nigdy. :ok:
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 14:00:35 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Luty 2017, 14:05:24 »
Od tego jest doppio zamiast 25ml jest 50ml z 20g kawy

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Luty 2017, 14:16:23 »
To teraz zrób jedną kawę po swojemu, a drugą jak radził @donkiszot i posmakuj różnicę
Pisałem o tym wcześniej .
P.S. no chyba że Tedi spróbuje zrobić nieprzeciągnięte espresso i podzieli się zdjęciami 
Nawet film z włączonym stoperem , szklanka z miarką ,kawa na wadze , ,nie pomoże.
Bo ktoś czyli ja zapomniał podać , pokazać temperaturę wody.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Luty 2017, 14:20:41 »
Od tego jest doppio zamiast 25ml jest 50ml z 20g kawy
A to jest temat , "Kawa w moim wykonaniu"
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Luty 2017, 14:33:43 »
A tu jest jeszcze napisane co to jest ESPRESSO.
Warto przeczytać.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Espresso

Jak nie wyjdzie , to robi się podwójne .
I wszystko jest OK. :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Luty 2017, 15:29:06 »
Wiem co to jest espresso... Jak 99% forum.  Jest takie powodzenie : nie ucz ojca dzieci robić :-)

Jak byś przeczytał forum, to bys wiedział dlaczego odchodzi się od espresso na rzecz doppio.

Offline bigmaciek

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Luty 2017, 16:04:48 »
Przypomniało mi się inne powiedzenie: nie bądź świętszy od papieża.  :)

Wyluzujcie. Tedi założył wątek półżartem a teraz sobie jaja robi, bo odbieracie to tak poważnie.  8)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Luty 2017, 16:13:47 »
Wiem co to jest espresso... Jak 99% forum.  Jest takie powodzenie : nie ucz ojca dzieci robić :-)
Nie uczę Ciebie ani nikogo na tym forum robić espresso w taki czy inny sposób.
Nie twierdzę też , że nie umiesz espresso zrobić.
Przeszkadza mi tylko Twoje podejście do metody zrobienia kawy w tym temacie.
Ja wszystkich rozumów nie pozjadałem , wszystkich kaw nie piłem , a Ty ?
Napisałeś wcześniej:
Skoro robisz wszystko wbrew regułom i kawa wychodzi dobra, to nic tylko sie cieszyć
A później wspominasz i krytykujesz np.słodzenie kawy.
To tak jakby espresso nie można było posłodzić.
To jest Twój punk widzenia . PROSZĘ  , uszanuj innych lubiących pić kawę w taki czy inny sposób.
To tak bez urazy. Chyba na kłótni  nam nie zależy.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Luty 2017, 17:08:27 »

Nie uczę Ciebie ani nikogo na tym forum robić espresso w taki czy inny sposób.
Espresso robi się tylko w jeden, sprawdzony, określony normami sposób. Wszystko inne nim już nie jest.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Luty 2017, 17:15:24 »

Nie uczę Ciebie ani nikogo na tym forum robić espresso w taki czy inny sposób.
Espresso robi się tylko w jeden, sprawdzony, określony normami sposób. Wszystko inne nim już nie jest.

Masz rację . Źle powiedziałem. :redface:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Luty 2017, 12:07:50 »
Trochę inne wykonanie kawy. Na szczęście, nie moje.  :hihihi:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3813.0
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Luty 2017, 22:14:05 »
Yyy, teraz to nie rozumiem. Twoje jest cacy, a to jest be?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi