Autor Wątek: Kawa w moim wykonaniu.  (Przeczytany 12986 razy)

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Luty 2017, 20:56:53 »
Skoro robisz wszystko wbrew regułom i kawa wychodzi dobra, to nic tylko sie cieszyć
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 21:01:54 wysłana przez Expel »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Luty 2017, 21:04:09 »
Ja myślę że do wszystkiego potrzebny jest dystans.
Tedi uśmiałem się, szczególnie na 7 i 8 zdjęciu, dzięki :)

podobnie myśle,  jeszcze 1 bym dorzucił  ;)

Tedi ,Ty "jajcarzu"  :ok: ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 21:23:22 wysłana przez PiotrekBM »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Luty 2017, 21:09:42 »
Mnie też niesamowicie poprawił się humor, a przecież nie to ładne co piękne tylko co się komu podoba ;-)  [emoji12]

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Luty 2017, 21:20:24 »
Kawę możemy ocenić tylko na oko. :( Smaku nie wyczujemy.  Szkoda. :(
Za to jest wesoło.  :lol2:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline bigmaciek

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Luty 2017, 22:35:11 »
Od razu paskudnie, błoto itp.  :( Bo się nie mieści w "standardzie".   :lol2:

Tedi, mnie się podoba pomysł i szkoda, że nie mogę zasmakować. Lubię takie wynalazki.  :) Trochę luzu też jest potrzebne.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Luty 2017, 22:56:59 »
Nieprawda
:mhh:


Bo się nie mieści w "standardzie".   :lol2:
A jak myślisz z czego te standardy wynikają?

Offline fiks Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Itop Sk40, Wilfa Svart, ręczny Rhinowares
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Luty 2017, 08:09:12 »
Gdyby wszyscy myśleli "standardowo" to jako cywilizacja tkwilibyśmy w miejscu   ;-)
Mimo wszystko jednak donkiszot bardzo merytorycznie te kawki podsumował, ciężko tu coś dodać.
Chciałeś Tedi podzielić się zdjęciami, a one niestety nie zachwycają, być może smak jest fenomenalny...
P.S. jakiej kawy używasz do przyrządzania "espresso"?
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Luty 2017, 09:20:07 »
A jak myślisz z czego te standardy wynikają?

Z tego co ludzie piją.
Na forum -espresso z kolby , drip, aeropress itp.
Za to producenci ekspresów są bardzo elastyczni.
Przykład :
1/
Faema Emblema
Żeby zrobić espresso trzeba wyciągnąć tackę.
https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fspplthumb.blob.core.windows.net%2F1000x901c%2Fbe%2F0c%2F7e%2Fprofesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-faema-warszawa-402022497.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fsprzedajemy.pl%2Fprofesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-faema-emblema-2gr-nr47845132&docid=9qFKNJWcFS89JM&tbnid=A0ynfKL8IagmZM%3A&vet=1&w=933&h=700&itg=1&bih=1048&biw=2048&q=Faema%20Emblema&ved=0ahUKEwjMuqqx_f_RAhWjBZoKHU3yDAsQMwhaKDQwNA&iact=mrc&uact=8#h=700&imgrc=A0ynfKL8IagmZM:&vet=1&w=933

2/
San Marco Practical 100E
Ile wody można wlać w jedną porcję kawy.

Uwaga , wyłącz głośnik . Lub zrób głośniej i gwiżdż na to wszystko. :lol2:

3/ Przykład od siebie.
Jak mam zrobić pełną filiżankę kawy ok. 130ml +crema .
Zakładam 1 espresso =7,5 gr
Ja w tą metodę pakuję 10,5 gr.kawy grubiej mielonej niż do espresso.
1, 5 dawki , chyba nie jest standardem.

Jak dla mnie , to nie ma standardów.
Ma smakować i kropka. :)
Idę na  kawka  :taniec:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Luty 2017, 09:42:24 »
Taka mała dygresja. Moim zdaniem nowe standardy powinny wyznaczać osoby, które zdobyły mistrzostwo w stosowaniu standardów aktualnych.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Luty 2017, 09:55:04 »
P.S. jakiej kawy używasz do przyrządzania "espresso"?
Fanem espresso nie jestem.
Gdybym miał pić same espresso do końca życia bez cukru wybrał bym .
L'Antico
Z cukrem , to prawie wszystko nada się. ;) :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Luty 2017, 10:19:32 »
Taka mała dygresja. Moim zdaniem nowe standardy powinny wyznaczać osoby, które zdobyły mistrzostwo w stosowaniu standardów aktualnych.

Marek.


Marku , tak na prawdę standardów nie ma . Zobacz wyżej , producenci markowych ekspresów ich nie stosują.
My je mamy stosować.Ja na to mówię NIE. :nienie:
Co do mistrzów baristów .
Gdy starują w zawodach ,to chyba to to żeby je wygrać.
Jak ja bym starował , robił bym wszystko żeby sędziom kawa smakowała . Mi to już nie koniecznie. :lol2:
Oni za nas kawę pić nie będą.
Jak pójdzie tym tropem , to wypadało by zmienić nazwę forum.
Np.
"Forum tylko o espresso"
"Espresso GÓRĄ"
"Espresso TOP reszta BEE"
Na moje szczęście jestem i piszę na "
http://forum.wszystkookawie.pl


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Luty 2017, 10:23:54 »
Właśnie takie osoby, które mogą powiedzieć, "przygotowana przeze mnie kawa była najlepiej oceniona przez sędziów na prestiżowych konkursach, a ja mogę zrobić jeszcze lepszą na moich standardach" są wiarygodne, my możemy jedynie ocenić Twoje zdjęcia :-).

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Luty 2017, 11:44:29 »
my możemy jedynie ocenić Twoje zdjęcia :-).
Tak to prawda.
Można się śmiać do woli , ale tylko za wygląd.
Akceptuję i popieram to w 100%.
A smak , mogę tylko zaprosić na kawę.Zapraszam.
Można zrobić też samemu.

Każda kawa znajdzie swoich zwolenników , jak i przeciwników .A metoda przyrządzania tym bardziej.
Pytanie, co zrobić z  osobami co piją tylko kawę zaparzaną po turecki.
Espresso nie wypiją.

Robię taką:


Ta "śmieszna" kawa w bardzo dużym stopniu jest przez te osoby akceptowana.
 
A czy jest łatwa do zrobienia , teraz tak. :lol2:

A bywało różnie:



Sam nie wiem czy to kawa czy piwo. :lol2:
Kufel wskazuje na piwo :lol2:








Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Luty 2017, 12:59:35 »
Jak dla mnie , to nie ma standardów.
Ma smakować i kropka.
Nie mam pojęcia co ma wysuwana tacka do sztywnej piany, ale ok. :)


Tak jak napisałem wcześniej, może Ci smakować co tylko chcesz i po to jest kawa aby się nią cieszyć. Mój pierwszy post w tym temacie był tylko po to aby wyjaśnić skąd ten ogólny negatywny wydźwięk komentarzy, ale widzę, że niepotrzebnie, zatem: :szampan:

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Luty 2017, 13:31:22 »
Po co kupować maszynę do espresso żeby robić 130 ml naparu z 10g kawy? Niby można dolewac coli do 50 letniego whisky. Ale dlaczego.. 

Może inaczej, można, ale chwalić się tym na specjalistycznym forum gdzie wszyscy dążą do perfekcji i o zepsuciu kawy mogą zaważyć dodatkowe 4ml naparu ociera się wg mnie o prowokacje i draznienie obecnych tutaj perfekcjonistów bo nie ma się co oszukiwać, są tu "kawowi zboczeńcy"

Między innymi dlatego nie wchodzę na specjalistyczne forum chodowcow drobiu i nie chwale się zdjęciami chodowli kur w szafie i nie opisuje genialnosci tego rozwiązania.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Ps. No i spanie cukru do kawy..  Zbrodnia
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 13:35:03 wysłana przez Expel »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi