Autor Wątek: Kawa w moim wykonaniu.  (Przeczytany 12986 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Kawa w moim wykonaniu.
« dnia: 06 Luty 2017, 20:46:15 »
Kilka zdjęć :






















w 35 sek. jest 130 ml.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2017, 21:46:22 »
Przed chwilą zrobiłem kawę łagodną dla podniebienia z piękną cremą.



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2017, 21:58:00 »
Po obejrzeniu zdjęcia 1,7,8,9 nie będę mógł zasnąć- będą mi się śniły koszmary. Co to ma być ? Niemowlęciu się ulało ?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2017, 22:06:35 »
Po obejrzeniu zdjęcia 1,7,8,9 nie będę mógł zasnąć- będą mi się śniły koszmary. Co to ma być ? Niemowlęciu się ulało ?

Ulało się, tylko nie z tej dziurki ;) :lol2:


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2017, 22:13:58 »
Bo to Kopi luwak,  tylko przed wydłubaniem ziaren  ;-)

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka


Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Luty 2017, 22:20:26 »
Piankę kawową można sklepać . :lol2:
A na poważnie.
Smak się liczy , i ten szczęśliwy wyraz twarzy jak się ja konsumuje. :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Luty 2017, 22:54:53 »
Wszystko paskudne i wygląd tego czegoś i same zdjęcia.

essewissa

  • Gość
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Luty 2017, 23:10:33 »
Łojtam, łojtam. Ważne, że Tediemu smakuje :lol2:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Luty 2017, 23:41:49 »
Ja myślę że do wszystkiego potrzebny jest dystans.
Tedi uśmiałem się, szczególnie na 7 i 8 zdjęciu, dzięki :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Luty 2017, 07:49:53 »
Wszystko paskudne i wygląd tego czegoś i same zdjęcia.
Nie dziw się. Kawa robiona jest w garażu. :lol2:
Łojtam, łojtam. Ważne, że Tediemu smakuje
Ja za kawami z mlekiem nie przepadam. A smak to mi osobiście najmniej smakuje. Czego nie można powiedzieć o tych co ją piją.
Wolę ten typ na ostatnich zdjęciach.

Ja myślę że do wszystkiego potrzebny jest dystans.
Tedi uśmiałem się, szczególnie na 7 i 8 zdjęciu, dzięki

Wszelkie chwyty dozwolone. :lol2: To co przypomina kopiec kreta  :lol2:, jest najlepsze w smaku. :)
Crema kawowa z dodatkiem cukru trzcinowego jest rewelacyjna w smaku.
Radzę spróbować.To nie żart.  :)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Luty 2017, 10:31:56 »
Samo błoto fujjj


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Luty 2017, 17:47:30 »
Samo błoto fujjj

Gdzie widzisz te błoto. >:(
Może wystarczyło by ściągnąć , zmyć maseczkę błotną z oczu. :ohyda:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Luty 2017, 18:30:45 »
Tedi, chłopaki sobie dworują, bo Twoje pieczołowite kawy są dalekie od przyjętych standardów. Rozumiem, że tak Wam smakuje, że chciałeś się pochwalić, ale porównując do poprawie przyrządzonych kaw Twoje nie wyglądają ani apetycznie, anie smakowicie. Dużo sztywnej, niepijalnej piany, którą trzeba zjeść łyżeczką. Duże blond oczy w czarnej też nie zachęcają. Jedynie espresso wygląda jako tako, ale i ono przeciągnięte.

Dobre (wizualnie i smakowo) mleko powinno być płynne, mieć konsystencje ciekłego jogurtu -- wtedy jest najsłodsze, miękkie i aksamitne w smaku. Sztywna piana jest o wiele bardziej ostra w odczuciu na języku.

Przedłużanie dużej czarnej powoduje wypłukiwanie wszystkiego co gorzkie, taka brudna woda. Znacznie smaczniej zaparzyć poprawne espresso i dolać nieco ciepłej (nie wrzącej) wody.


Oczywiście, że może Wam tak smakować. Często wynika to jednak z przyzwyczajeń, z sentymentu, z niewiedzy.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Luty 2017, 20:13:05 »


Tedi, chłopaki sobie dworują, bo Twoje pieczołowite kawy są dalekie od przyjętych standardów. Rozumiem, że tak Wam smakuje, że chciałeś się pochwalić, ale porównując do poprawie przyrządzonych kaw Twoje nie wyglądają ani apetycznie, anie smakowicie. Dużo sztywnej, niepijalnej piany, którą trzeba zjeść łyżeczką.
To jest Twoje zdanie . Nie krytykuję , ani nie pochwalam.




Duże blond oczy w czarnej też nie zachęcają. Jedynie espresso wygląda jako tako, ale i ono przeciągnięte.
Espresso 25-30 sek.


Dobre (wizualnie i smakowo) mleko powinno być płynne, mieć konsystencje ciekłego jogurtu -- wtedy jest najsłodsze, miękkie i aksamitne w smaku. Sztywna piana jest o wiele bardziej ostra w odczuciu na języku.

Mleko nie jest spieniane parą z ekspresu .Nie jest przegrzane i na pewno jest słodkie.
Sztywna piana jak jest , to zrobione jest celowo.
Gdy będę robił late art , to zacznę od spieniania mleka ekspresem.

Przedłużanie dużej czarnej powoduje wypłukiwanie wszystkiego co gorzkie, taka brudna woda.

Nieprawda.
Gorzką kawę najłatwiej uzyskać przez zbyt wysoką temperaturę wody.
Dla przykładu temperatura 92 st.. w 90 % tą kawę zmarnuje.
Zmniejszenie temperatury i zwiększenie grubości przemiału kawy powoduje że kawa "otwiera się"
Puszcza swoje aromaty . Czarna bez cukru jest słodka.
Ekstrakcja trwa 45 sek.

Znacznie smaczniej zaparzyć poprawne espresso i dolać nieco ciepłej (nie wrzącej) wody
Robiłem tak nie raz .
Nie będę stosował tej metody ze względu na smak kawy.


Oczywiście, że może Wam tak smakować. Często wynika to jednak z przyzwyczajeń, z sentymentu, z niewiedzy.

Jak komuś robię kawę czarną , często tej osoby nie znając , pytam się jaką kawę lubi , ile słodzi , co od niej oczekuje itp.
Nie biorę za kawę pieniędzy ,  ale zapłatę bardzo często otrzymuję w formie pochwały za smak kawy.
A to mi w zupełności wystarczy.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

essewissa

  • Gość
Odp: Kawa w moim wykonaniu.
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Luty 2017, 20:35:05 »
Fajnie, że szklanki podpisane, coffee , latte, wiadomo co i jak. Widziałem kilka wersji "czapka z piany". Kto pamięta Panią Jadwigę? :hihihi:
http://monkeysee.com/coffee-how-to-make-a-cappucino/
Smacznego :lol2:
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 20:40:07 wysłana przez essewissa »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi