Od czasu moich poprzednich postów przetestowałem jeszcze 4 kawy oraz zmieniłem parametry parzenia i jestem zadowolony z wyników.
Moje błędy to przede wszystkim: lanie za dużo wody, zbyt drobne mielenie i lanie wody gorącej.
W niektórych tutorialach w internecie polecają 60g wody (kawiarka na 2 espresso), ale z moich prób wynika, że lepiej nalać 70-75, a do niektórych kaw nawet 80. Mielę na grubość 7/9, jak potrzeba głębszego smaku to 6/9. Ilość kawy to zawsze 17g ziaren (wychodzi 16g miału, bo zawsze coś ucieknie).
Próbowałem następujące kawy: illy czerwona ziarna, Kofi Brand Kofi Brasil, Eurocafe Arabica 9 Mix, Eurocafe Peru San Martin Especial. Wszystkie były bardzo smaczne, a najlepsza z nich moim zdaniem to ta z Kofi. Niedługo kolejne.
Robiłem też próby z miękką wodą, co prawda Żywiec Zdrój a nie z filtra, ale nie odczuwam żadnej różnicy. Muszę jeszcze spróbować z sitkiem do AP, zaopatrzę się w nie przy najbliższej okazji.
Dodam jeszcze, że kawa którą robię w domu w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso z kawiarni. W Polsce piłem tylko w sieciówkach, a we Włoszech w losowych kawiarniach na rogu. Czy to normalne?
Jeśli możecie polecić jakieś inne kawy, które powinny pasować do kawiarki lub macie innego rodzaju porady to oczywiście jestem zainteresowany.