Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?  (Przeczytany 142393 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #405 dnia: 05 Kwiecień 2017, 12:03:55 »
Kupiłem kiedyś aeropress
Sprzęt, czy napar w kawiarni?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #406 dnia: 05 Kwiecień 2017, 12:16:28 »
Sprzęt.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Adam_1234

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #407 dnia: 05 Kwiecień 2017, 21:07:43 »
Tedu, dopiero teraz zrozumiałem jak napisałeś o niższym ciśnieniu. Ciekawa metoda. Niestety ja nie spróbuję, bo nie mam PID i mistrzowie inżynierowie w słonecznej Italii chyba byli pijani, bo ustawili fabrycznie ciśnienie na 12 bar. Kompletnie tego nie rozumiem...
Tylko jednego nie rozumiem - co ma do tego sitko z podwójnym dnem? Przecież to tylko produkcja sztucznej cremy. A próbowałeś zrobić to samo (nższe ciśnienie, grubszy przemiał) na normalnym sitku?

Mi aeropress kompletnie nie podchodzi. Próbowałem w Forum i mi nie smakuje taka kawa. Już wolę z kawiarki jeśli nie mam dostępu do ekspresu.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #408 dnia: 06 Kwiecień 2017, 08:31:05 »
Tedu, dopiero teraz zrozumiałem jak napisałeś o niższym ciśnieniu. Ciekawa metoda. Niestety ja nie spróbuję, bo nie mam PID i mistrzowie inżynierowie w słonecznej Italii chyba byli pijani, bo ustawili fabrycznie ciśnienie na 12 bar. Kompletnie tego nie rozumiem...
Tylko jednego nie rozumiem - co ma do tego sitko z podwójnym dnem? Przecież to tylko produkcja sztucznej cremy. A próbowałeś zrobić to samo (nższe ciśnienie, grubszy przemiał) na normalnym sitku?

Na normalnym sitku nic nie zrobisz. Nie tylko o sztuczną cremę chodzi. Główna zaleta jest taka, że sitko typu crema wytwarza ciśnienie przez swój opór, nawet bez kawy w sitku.
Czy jak masz 12 Bar na wylocie z pompy to Ci w niczym  nie przeszkadza. Bo ciśnienie ekstrakcji i tak zrobi sitko z podwójnym dnem. Do tego potrzebny  jest tylko manometr żeby odczytać wartość ciśnienia.
Brak regulacji temperatury, będzie tylko wpływał na smak kawy. Można trochę to oszukać. Ekstrakcja na zimnej kolbie też ma swoje zalety.
Ja mam jedno sitko ustawione na 6 bar drugie na 8 bar.
Wygląda to tak, że przemiałem kawy można podnieść ciśnienie ekstrakcji przez zastosowanie drobniejszego przemiału. Można mieć ciśnienie stałe które powoduje sitko z podwójnym dnem. W tym przypadku stosujemy grubszy przemiał.
Jaka metoda jest dobra, decyduje o tym smak kawy.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #409 dnia: 06 Kwiecień 2017, 23:37:58 »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #410 dnia: 07 Kwiecień 2017, 11:52:19 »
@Donkiszot. Sama metoda może nie wystarczyć.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #411 dnia: 08 Kwiecień 2017, 00:34:09 »
Chodzi mi tylko o to, że często aero jest sprowadzany do kolejnej postaci dripowej, a tymczasem jest to bardzo uniwersalne urządzenie, w którym można sporo wyczarować. Oczywiście, jeśli tym co lubisz jest specyficzna ostrość smaku kawy przelewanej ciśnieniowo, to nic tego nie zastąpi, ale jeśli chodzi tylko o intensywność doznań, to metoda może sprawić wiele.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #412 dnia: 08 Kwiecień 2017, 09:28:10 »
Przyjdzie czas na aero. Ciekawi mnie ten sposób robienia kawy.  Na tą chwilę toczę bitwę  ;) z espresso.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #413 dnia: 08 Kwiecień 2017, 10:37:37 »
Pamiętaj wtedy aby utrzymać przynajmniej taki stosunek kawy do wody jak teraz. Przynajmniej, bo może się okazać, że trzeba więcej kawy.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #414 dnia: 08 Kwiecień 2017, 11:22:33 »
Na tą chwilę przestawiłem pompę z 10,5 na 8,5 bar. Ilością wody zachowana {automat }, kawa też- timer z MXD. Temperatura stała 87 stopni.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #415 dnia: 08 Kwiecień 2017, 11:46:39 »
Temperatura stała 87 stopni.
Nie za niska? Moja ulubiona kawa w takiej temperaturze jest wściekle kwaśna.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #416 dnia: 08 Kwiecień 2017, 12:04:30 »
Temperatura stała 87 stopni.
Nie za niska? Moja ulubiona kawa w takiej temperaturze jest wściekle kwaśna.
Zapomniałem dodać. :redface: Kawa jest ciemno palona. Jak kawa jest poprawnie wypalona, to kwas w większości przypadków jest eliminowany przez ciemne palenie kawy.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #417 dnia: 08 Kwiecień 2017, 13:14:42 »
No to teraz się narobiło. :wow2: Zmiana ciśnienia na pompie i inny czas ekstrakcji nie wpłynął na smak kawy.  :wow2:
Kawa to espresso doppio . Temperatura  testowanej kawy, wychłodzona do temperatury pokojowej.
Kawę piłem zimną. Nie wiem czy to jest dobre testowanie smaku, ale jakie miałem inne wyjście. Nie byłem w stanie zrobić szybko drugie doppio , bo musiałem pompę przestawić na 8,5 bar.
Za to espresso było zimne tak samo w 2 filiżankach.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #418 dnia: 08 Kwiecień 2017, 13:24:47 »
No to teraz się narobiło.
Czy ja dobrze rozumiem, że masz sitko z podwójnym dnem do E61 ?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #419 dnia: 08 Kwiecień 2017, 14:18:14 »
No to teraz się narobiło.
Czy ja dobrze rozumiem, że masz sitko z podwójnym dnem do E61 ?

Espresso robię z sitka tradycyjnego. Jest ono najlepsze do tego celu.

Zrobiłem nowy temat bo mnie bardzo zaciekawił.
Pomoc kolegów jest potrzebna.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4053.0
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2017, 14:25:39 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi