forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: sobociak w 09 Grudzień 2016, 17:10:14
-
Witam,
Chciałbym zapytać o to czy ktoś pracował na tym sprzęcie ? zna go ? może coś powiedzieć ? Widziałem że jego cena oscyluje w granicy 56 tyś. A ja mam możliwość kupić używany 3-msc (faktura zakupu) za ponad połowę mniej więc bardzo mnie to kusi. Liczę na odpowiedzi
Ps szukałem ale na forum nie znalazłem wątku o tym konkretnym modelu
I czy Eureka Olumpus 75 E byłby dla niego dobrym kompanem ?
Sprzęt ma pracować w mojej przyszłej kawiarni liczę na sprzedaż 50-100 kaw dziennie.
-
Ja bym brał w ciemno, praktycznie nowa Lama za połowę ceny. Jak będziesz dbał, to masz niezawodny sprzęt na kilkanaście lat. Młynki eureka, nie wiem jak ten model, w każdym razie spory rozrzut i troszkę zbryla
-
nie wiem jak ten model, w każdym razie spory rozrzut i troszkę zbryla
Jak nie wiesz to nie pisz bo bzdury piszesz...
-
LaMarzocco to ekspresy o ktorych kazdy marzy, a nie kazdego niestety stać.
Na GB nie pracowałem, ale LaMe brałbym w ciemno.
Rezerwuj ekspres, jedz pod Wawe(Michałowice) tam maja przewaznie wszystkie LaMy na stanie, przetestuj i zadecyduj czy Ci odpowiada.
Młynek nie jest zły ale przydałby sie lepszy, bo odstaje troche od klasy ekspresu.Jakiś Mahlkonig/Ditting albo duzy Mazer bedzie bardziej odpowiedni.
-
@Zyniek, pracuje ponad rok na zenith 65e club, trochę na nim mielę i dla mnie rozrzut 1 gram lub więcej co któryś szot to jest sporo. To samo ze zbrylaniem. Zależy od kawy, ale zdarza się brylić. Porównując do f64 evo jest słabszy i tyle. Jezeli dla Ciebie duże doświadczenie w pracy z tym młynkiem to bzdura, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
-
Między 65, a 75 jest różnica, na forach zagramanicznych piszą, że duża. W 75 zbrylanie jeżeli występuje to jest minimalne. Pewnie jak wiecej kaw przerobię i żarna się ułożą to bedę mógł ocenić, ale na dzisiaj nie jest to dla mnie problem w 75. Z oceną powtarzalności muszę zaczekać z zakupem dobrej wagi.
Mnie do zakupu Eureki przekonała łatwość czyszczenia, wiem, ze bardzo duży wpływ na smak kawy ma czystość sprzętu, w Eurece trwa to chwile, nie zmienia przy tym ustawień.
-
a co jeszcze apropo takiego ekspresu FB80 AV ? czym one się różnią ? Ceny za nie są porównywalne.
-
FB80 to to samo co GB5, tylko w ładniejszej obudowie. To bardzo dobre maszyny. Tak czy owak, dużo pracy przed Tobą, chyba że zatrudnisz fachowców do zaparzania kawy...
-
co masz na myśli , że dużo pracy przede mną ?
-
Pracy poznawczej... Skoro pytasz o takie rzeczy jak różnice między GB5 i FB80 w poszukiwaniu ekspresu do własnej kawiarni... ;) Takie tematy trzeba przestudiować samemu, poczynając od źródeł czyli materiałów udostępnianych przez producentów maszyn:
http://global.lamarzocco.com/en/espresso-machines/ (http://global.lamarzocco.com/en/espresso-machines/)
Do dobrego wykorzystania możliwości takich maszyn też trzeba się czegoś nauczyć...
-
pracuje ponad rok na zenith 65e club
To nie to samo co "75" ale niech Ci będzie...
dla mnie rozrzut 1 gram lub więcej co któryś szot to jest sporo
U mnie też występuje ale bez przesady, nikt nawet takiego grama więcej lub mniej w filiżance nie wyczuje a już na pewno nie w kawiarni...
Sitka mają tolerancję na ok. 3g, poza tym ważny jest uzysk który ja akurat ważę przy każdej ekstrakcji.
Pozdrawiam.