forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: gracek w 06 Październik 2016, 02:53:30

Tytuł: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: gracek w 06 Październik 2016, 02:53:30
Cześć,
niedawno kupiłem sobie kawiarkę i od tamtej pory parzę kawę samodzielnie w domu.
Na początek użyłem kawy z marketu (MK Cafe Brazylia) żeby "przepalić" kawiarkę, nauczyć się z niej korzystać i dobrać grubość mielenia. Zaraz potem kupiłem w świeżopalonej i spróbowałem w domu 2 kawy. Wyniki trochę mnie zaskoczyły.

Brazil Fazenda Progresso de Bahia
parametry podane na stronie:
Moc: 3/5
Kwaskowatość: 3/5
Gorycz: 2/5
Równowaga: 3/5

Mimo zabawy z róznymi parametrami parzenia zawsze wychodziła bardzo kwaśna. Ostatecznie dosyć przyjemna, z wyczuwalnym akcentem czekoladowo-orzechowym, jednak zdominowana przez kwaskowość.

Espresso Royale
parametry podane na stronie:
Moc: 3/5
Kwaskowatość: 2/5
Gorycz: 2/5
Równowaga: 4/5

Jedna z najlepiej ocenianych kaw w tej palarni. Przy identycznych parametrach parzenia co do kawy wyżej, ta jest tak gorzka, że ledwo da się ją wypić. Nie ma praktycznie żadnej kontry, w związku z czym każdy kolejny łyk zwiększa poziom nieprzyjemnej goryczki w ustach.

Czy to jest normalne, że dwie, teoretycznie dosyć zrównoważone kawy, dają tak skrajne profile smakowe?
Możecie mi polecić jakąś dobrą, zbalansowaną kawę z internetowej (lub warszawskiej) palarni?

Moja kawiarka jest trochę niestandardowa, bo to Bialetti Brikka. Nie wiem na ile to może mieć wpływ na smak/intensywność kawy.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: manfred w 06 Październik 2016, 05:14:03
Gorącą wodą do zbiornika. Mielenie na trzy rodzaje czyli pod espresso, drip, fp. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Nie które kawy nie nadają się do kawiarki. A na palcach można policzyć te które da się wypić bez dodatkowych wspomagaczy w postaci mleka i cukru.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: wjp w 06 Październik 2016, 10:39:34
Tak jak napisał Manfred spróbuj zmienić grubość mielenia. Nie napisałeś czym mielisz tą kawę.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Październik 2016, 12:06:28
Pozatym pierwsza z nich to jasne palenie a druga to ciemne pod espreso. I to też dokłada się do kwasków i gorzkiego i to w duźym stopniu. Ostatnio Brasil Gusto Antico wychodził mi dość gorzko i to w zasadzie z mlekiem (bardzo gorzka crema) ale jako espresso było bardzo fajnie, słodkawo i gęsto z lekką goryczką w tle.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: gracek w 06 Październik 2016, 12:24:45
Tak jak napisał Manfred spróbuj zmienić grubość mielenia. Nie napisałeś czym mielisz tą kawę.
mielę takim młynkiem
(https://im9.cz/sk/iR/importprodukt-orig/bc3/bc3513be07c4f65b1e55267c6884b966--mmf250x250.jpg)
Popróbuję jeszcze z grubościami mielenia. Czy do każdej kawy trzeba dobrać inną grubość (parząc w tym samym urządzeniu)?

Gorącą wodą do zbiornika.
Widziałem film, na którym były testowane dwie temperatury wody (pokojowa i gorąca) w dwóch kawiarkach (klasyk i Brikka). Wyniki były takie, że do klasycznej lepiej nalewać gorącą, a do Brikki pokojową. Próbowałem u siebie z trzema temperaturami, Brazil Fazenda najbardziej smakowała mi przy średniej (45°C), Espresso Royale z każdą temperaturą jest zdecydowanie za gorzka.

Nie które kawy nie nadają się do kawiarki. A na palcach można policzyć te które da się wypić bez dodatkowych wspomagaczy w postaci mleka i cukru.
Chcę spróbować takiej, która się nadaje. Możecie coś (najlepiej sprawdzonego) polecić?

Pozatym pierwsza z nich to jasne palenie a druga to ciemne pod espreso.
Tak, ale czytałem, że do kawiarki kupuje się kawę jak do espresso. Co oznacza, że ciemne Espresso Royale powinno wyjść lepiej niż jasno palona. Prawda to czy nie?
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Październik 2016, 12:43:45
Jak widać nie ma sztywnych reguł. Jak nie dopasujesz smaku grubością mielenia, to ponieważ nie masz wpływu na temperaturę parzenia będziesz musiał poszukać czegoś o pośrednim paleniu.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 06 Październik 2016, 12:59:30
Gorącą wodą do zbiornika. Mielenie na trzy rodzaje czyli pod espresso, drip, fp. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Nie które kawy nie nadają się do kawiarki. A na palcach można policzyć te które da się wypić bez dodatkowych wspomagaczy w postaci mleka i cukru.

Mam inne doświadczenia. Na dziesięć różnych rodzajów kaw, dwie mi nie zasmakowały.
I nie chodzi o profil smakowy. A raczej, że pojawiły się niepożądane smaki i aromaty. Gorzkość, posmak celulozy z cierpkością.
Poprawnie zaparzona z dobrej kawy. I niczego nie dodaję.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Październik 2016, 13:02:34
Popróbuję jeszcze z grubościami mielenia. Czy do każdej kawy trzeba dobrać inną grubość (parząc w tym samym urządzeniu)?
Tak
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Październik 2016, 13:48:31
z mojego doświadczenia jaśniej palone kawy do kawiarki mieliłbym podobnie jak pod espresso, i lał wrzątek do zbiornika. Jak dla mnie w kawiarce najfajniej wychodzą średnio palone kawy. Wtedy woda w temp jak do AP i mielenie trochę grubsze niż espresso, zdecydowanie bliżej przemiału pod AP do klasycznego przepisu 3x 30 sekund.

EDIT:Co do kawy to ja bym obstawiał jakieś średnio palone słodycze z Salwadoru albo Peru np. http://eurocafe.com.pl/PunktG/?peru-san-martin-especial,73 (http://eurocafe.com.pl/PunktG/?peru-san-martin-especial,73)
Najlepeiej pytaj samych palaczy, oni doradząCi jaką kawę pod Twoje upodobania dobrać. W tym Przypadku zapytaj ranGo.

EDIT2: W przypadku brikki jest większa temperatura, więc jak cośwychodzi zbyt gorzkie to zdejmij zaworek do cremy, masz wtedy zwykłą kawiarkę.
 
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: piomic w 06 Październik 2016, 14:24:24
Na urlop zabrałem blade single z Kołobrzegu i w kawiarce wychodziły bosko, porównywalnie na zimnej i gorącej wodzie ze wskazaniem na gorącą.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Październik 2016, 14:44:35
nie twierdzę, że blade single są złe, ale nie są raczej opcją zrównoważoną. Z delikatniejszych zbalansowanych kaw lubię kawy z Salwadoru i Peru. Charakterystyka smakowa Brazylii nie koniecznie w moim guście, choć dobra Brazylia nie jest zła i nie powinna być kwaśna jeśli jest dobre ziarno wypalone trochę ciemniej niż pod przelew.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Październik 2016, 15:17:17
Jasne single mogą być słodkie, a ciemne blendy kwaśne i gorzkie. Wszystko zależy od paru rzeczy... ;)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Październik 2016, 17:16:36
Andrzeju oczywiście żę wszystko jest względne. Jednak zakładamy pewien uproszczony schemat, bo kolega dopiero zaczyna, poleć mu lepiej coś ze swoich kaw, a przy okazji jako profesjonalista możesz kolegę nakierować na jakie rzeczy powinien zwracać uwagę.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: gracek w 06 Październik 2016, 20:28:52
Zaparzyłem jeszcze dzisiaj 2 razy Espresso Royale i przy prawie maksymalnej grubości nadal czuć wstrętną gorycz.
Tak czy siak, kawa mi się kończy i muszę kupić coś nowego. Kieruję się stopniem palenia, na chłopski rozum wychodzi mi, że kawy jasne są kwaśne, a ciemne - gorzkie, więc chcę kupić coś palonego średnio. Niestety ani w świeżo palonej, ani u Antonia, nie jestem wstanie po opisie znaleźć takiej kawy - wszystkie mają napisane, że są palone jasno/ciemno/pod espresso/pod dripa. W tommycafe.pl mają kawy opisane jako palone średnio, ale nigdzie nie widzę daty palenia, więc na razie pomijam ten sklep.

@Antonio - mógłbyś coś od siebie o najbardziej zbliżonej charakterystyce do tego co szukam?

@krystians - masz informację o stopniu palenia kawy, którą podlinkowałeś? Na stronie nie jest podane

Oprócz tego, w innych sklepach/palarniach znalazłem następujące pozycje, co o nich myślicie?

Arabica 9 Mix - napisane, że średnio-mocno palona
eurocafe.com.pl/PunktG/?arabica-9-mix,30

Dominikana Barahona - średnia+
kawagregorio.pl/kawa-swiezo-palona/dominikana

Brazylia Blue Diamond
kawagregorio.pl/kawa-swiezo-palona/brazylie-blue-diamond

Kolumbia Supremo
kawagregorio.pl/kawa-swiezo-palona/kolumbia-supremo

Honduras El Izote
kawagregorio.pl/kawa-swiezo-palona/honduras-el-izote

Etno Cafe Etiopia Djimmah - ktoś skomentował, że dobrze smakuje w kawiarce
coffeedesk.pl/product/2641/Etno-Cafe-Etiopia-Djimmah-250G

Kofi Brasil Fazenda Rainha - również wysokie oceny na stronie
coffeedesk.pl/product/935/Kofi-Brand-Kofi-Brasil

Johan & Nyström Brazil Fortaleza
coffeedesk.pl/product/1238/Johan-And-Nystrom-Brazil-Fortaleza

Peru Arcaffe Alto Palomar
coffeedesk.pl/product/984/Arcaffe--Alto-Palomar-Fto
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Październik 2016, 21:45:40
Mogę tylko mówić o tych które w miarę znam, a z kawiarki kawę rzadko piję, przeważnie rano. Ogólnie wolę pić jaśniejsze kawy z przelewów, które czasami też są dobre w kawiarce.  Generalnie w kawiarce wolę jednak średnio palone, a ciemno palonych w ogóle nie lubię.

Z Antoniowych kaw bardzo mi smakowała ta w kawiarce.
http://mastroantonio.pl/Kostaryka-Finca-Santos-Natural,p,202 (http://mastroantonio.pl/Kostaryka-Finca-Santos-Natural,p,202)

Peru podejrzewam tylko jaka jest bo nie próbowałem, ale piłem już trochę kawy od ranGo i myślę że będzie przyjemna. Tak jak pisałem wcześniej zawsze możesz napisać zapytanie do palarni bądź w PW na forum.

Z etno cafe tą Djimmah  piłem jako espresso i cold brew, do przeżycia choć nie moje gusta. Faktem jest że większości ludzi pijących zwykłą czarną kawę smakuje z jakiegoś powodu. Może dlatego, że ma trochę goryczkowo-słodowy posmak. 

Gracek tą kawę co za gorzka była próbowałeś bez zaworka zaparzyć? Robiłeś z ciepłą czy zimną wodą? Z tego co pamiętam to w bricce z założonym zaworkiem ciemno palone najlepiej z zimną wodą i kawę trochę grubiej trzeba mielić. Musisz trochę popróbować ;) generalnie w uproszczeniu kawa jeśli jest zbyt kwaśna to zbyt krótko się parzyła i lub w zbyt zimnej wodzie. Jeśli jest zbyt gorzka to się mogła przeparzyć w zbyt wysokiej temperaturze i bądź za długo się parząc. Wypalenie ziarna oraz sama jego jakość jest też nie bez znaczenia więc jest wiele zmiennych, dlatego musisz próbować.


Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Październik 2016, 21:55:06
Akurat teraz mam Peru San Martin z Euro Cafe. Bardzo przyjemne, jasno palone ziarenka. Słodkie, łagodne, owocowe, z niewielką kwaskowatością. Parzę je w dripperze w temperaturze 95°C, więc z kawiarki także powinny być ok. 
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Październik 2016, 22:09:29
Te do których dałem link akurat są palone ciemniej, podejrzewam że Goran palił je zarówno jasno jak i trochę ciemniej :)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 07 Październik 2016, 08:25:25
Arabica 9 Mix - napisane, że średnio-mocno palona
eurocafe.com.pl/PunktG/?arabica-9-mix,30
Z tego co pamiętam to smaczna wychodziła z kawiarki. Ale polecam też Espresso Mujeres. W maju jak kupiłem kilogram to poszła cała do kawiarki. To też kawa Gorana, ale dostępna w świeżopalona.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 07 Październik 2016, 13:16:54
Zaparzyłem jeszcze dzisiaj 2 razy Espresso Royale i przy prawie maksymalnej grubości nadal czuć wstrętną gorycz.
Tak czy siak, kawa mi się kończy i muszę kupić coś nowego. Kieruję się stopniem palenia, na chłopski rozum wychodzi mi, że kawy jasne są kwaśne, a ciemne - gorzkie, więc chcę kupić coś palonego średnio. Niestety ani w świeżo palonej, ani u Antonia, nie jestem wstanie po opisie znaleźć takiej kawy - wszystkie mają napisane, że są palone jasno/ciemno/pod espresso/pod dripa. W tommycafe.pl mają kawy opisane jako palone średnio, ale nigdzie nie widzę daty palenia, więc na razie pomijam ten sklep.

...

A w jaki sposób zaparzasz ?
U mnie był progres po obejrzeniu tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=fRdCic2f7PI (http://www.youtube.com/watch?v=fRdCic2f7PI)
Przy czym czas może być różny, najważniejsze to wypływ kawy i nie zagotowanie jej.
Pilnowanie ognia jest bardzo istotne. Ostatnio podniosłem kawiarkę na wysokość 15 cm nad ogień, bo była za szybka ekstrakcja.
Pomijając, że kawa była palona przez mnie. Może w tym haczyk ;)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Październik 2016, 14:39:52
brikka nie zachowuje się do końca jak normalna kawiarka, ponieważ przy wylocie ma zaworek, puszczający kawę dopiero gdy jest wysokie ciśnienie . Jego głównym zadaniem jest utworzenie cremy na kawie  przez co trochę inaczej rozkładają się temperatury i ekstrakcja.

na yt można znaleźć sporo wskazówek dot. użytkowania brikki
https://www.youtube.com/results?search_query=bialetti+brikka+crema+tips (https://www.youtube.com/results?search_query=bialetti+brikka+crema+tips)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: mr_j w 07 Październik 2016, 15:15:29
Dzięki za czujność, miałem z tyłu głowy, że to brikka. Jak widać odsunąłem tą myśl ;)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Shaggy_Paw w 07 Październik 2016, 16:20:45
Z etno cafe tą Djimmah  piłem jako espresso i cold brew, do przeżycia choć nie moje gusta. Faktem jest że większości ludzi pijących zwykłą czarną kawę smakuje z jakiegoś powodu. Może dlatego, że ma trochę goryczkowo-słodowy posmak.
Oj ja tego szczęścia nie miałem, była to najgorsza kawa jaką piłem z kawiarki. Nie do okiełznania, albo kwaśna i cierpka, albo gorzka. Nawet rozcieńczanie niewiele dało >_>

Natomiast bardzo podeszła mi mieszanka Sweet Espresso z palarni Kofi Brand. Niestety nic więcej nie polecę gdyż kaw z kawiarki piję dość mało i poza wyżej wymienioną przetestowałem zalewie kilka singli.

Odnośnie przygotowywania kawy w Bricce - tak jak zauważył @krystians w przeciwieństwie do zwykłej kawiarki powinieneś używać wody zimnej. Było o tym wspominane w głównym wątku o kawiarce, bodajże na Vimeo jest filmik to wyjaśniający (nazywa się "back to moka pot).

Jeśli kawa nadal nie jest zbyt smaczna zobacz jak się zachowa gdy zaparzysz ją bez zaworka (spróbuj zarówno zimnej jak i cieplej wody, by mieć porównanie). I celuj raczej w średnio palone ziarna.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: gracek w 07 Październik 2016, 23:02:30
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. :)

Próbowałem dziś zaparzyć Espresso Royale bez zaworka/wentyla - nie był to najbardziej udany eksperyment w moim życiu. Po zdjęciu górnej części zaworka, kawiarka wygląda tak:
 [ You are not allowed to view attachments ]
Przy próbie zaparzenia w ten sposób, połowa kawy wyleciała jak z gejzeru na blat kuchni. To co zostało w kawiarce przelałem do filiżanki i faktycznie kawa wyszła nieco delikatniejsza (wciąż bardzo gorzka), ale pozwólcie że nie będę już powtarzał tej procedury. :D

Ogólnie co do techniki: staram się robić tak jak na filmie: youtube.com/watch?v=V2bx-5HOuDQ, ale nigdy nie udało mi się uzyskać takiej cremy. Mimo wszystko, chciałbym skupić się na razie kupnie bardziej odpowiedniej kawy, bo po wielu próbach jedyne co osiągnąłem to trochę mniej nieznośna kawa.

Jak wybiorę to dam znać co ostatecznie kupiłem i jakie są moje doświadczenia z nową kawą.

Natomiast bardzo podeszła mi mieszanka Sweet Espresso z palarni Kofi Brand.
Wygląda na to, że jest to jedna z kaw którą podałem wyżej (Kofi Brand Kofi Brasil coffeedesk.pl/product/935/Kofi-Brand-Kofi-Brasil) z domieszką jakiejś Etiopii, a Kofi Brasil ma wyższe oceny na Coffeedesku. Sugerować się tym? Czy po prostu wybrać świeższą?
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 11 Październik 2016, 12:41:23
A ja dziś zabrałem ze sobą garść Anniversary z 28/09 do mojej ulubionej "Pomieszalni" we Wrzeszczu. Poprosiłem o zaparzenie za pomocą moki. Moka marki Top Moka z palnikiem indukcyjnym: wyszła zeń bardzo przyjemna kawa, zrównoważona, słodka, lekko kwaskowata. Nie zauważyłem, by proces zaparzania był szczególnie trudny i wymagający, został jednak wypracowany w wyniku wielu prób. Każda dobra kawa nadaje się do zaparzania przy użyciu moki, bo dlaczego nie?
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: malkos w 14 Październik 2016, 11:24:32
Cześć,
niedawno kupiłem sobie kawiarkę i od tamtej pory parzę kawę samodzielnie w domu.
Na początek użyłem kawy z marketu (MK Cafe Brazylia) żeby "przepalić" kawiarkę, nauczyć się z niej korzystać i dobrać grubość mielenia. Zaraz potem kupiłem w świeżopalonej i spróbowałem w domu 2 kawy. Wyniki trochę mnie zaskoczyły.

Brazil Fazenda Progresso de Bahia
parametry podane na stronie:
Moc: 3/5
Kwaskowatość: 3/5
Gorycz: 2/5
Równowaga: 3/5

Mimo zabawy z róznymi parametrami parzenia zawsze wychodziła bardzo kwaśna. Ostatecznie dosyć przyjemna, z wyczuwalnym akcentem czekoladowo-orzechowym, jednak zdominowana przez kwaskowość.

Espresso Royale
parametry podane na stronie:
Moc: 3/5
Kwaskowatość: 2/5
Gorycz: 2/5
Równowaga: 4/5

Jedna z najlepiej ocenianych kaw w tej palarni. Przy identycznych parametrach parzenia co do kawy wyżej, ta jest tak gorzka, że ledwo da się ją wypić. Nie ma praktycznie żadnej kontry, w związku z czym każdy kolejny łyk zwiększa poziom nieprzyjemnej goryczki w ustach.

Czy to jest normalne, że dwie, teoretycznie dosyć zrównoważone kawy, dają tak skrajne profile smakowe?
Możecie mi polecić jakąś dobrą, zbalansowaną kawę z internetowej (lub warszawskiej) palarni?

Moja kawiarka jest trochę niestandardowa, bo to Bialetti Brikka. Nie wiem na ile to może mieć wpływ na smak/intensywność kawy.

@Gracek Brazylia jest trochę jaśniej palona, dlatego kwaskowata. Jeśli chcesz wybrać jakieś kawy z Etiopiami w tle, to kawa będzie jeszcze bardziej kwaskowata. Odnośnie Espreso Royale, to niestety trudno mi się wypowiedzieć, bo rzeczywiście kawa jest na prawdę dobra. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt, że ją przepalasz. Także zapytam jak wyglądał proces parzenia?
No i w zasadzie główne pytanie czy piłeś wcześniej kawę z kawiarki? Może oczekujesz tego czego nie można w niej osiągnąć?

U nas proponuję żebyś jeszcze spróbował Espresso Mujeres - https://swiezopalona.pl/produkt/210/Kawa-Espresso-Mujeres---najlepsze-Espresso-na-III-Festiwalu-Kawy jest mieszanką, jest jaśniej palona niż Espresso Royale, ale ciemniej niż wspomniana Fazenda.

PS. Ja w kawiarce lubię wypić i Fazendę i Papuę, ale parzę w zwykłej bez zaworka.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: dziewiecset w 14 Październik 2016, 11:39:30
Stestuj sobie SUMATRA GEGARANG ORGANIC z Good Coffee, mnie bardzo smakowała w kawiarce!
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: lubusz w 14 Październik 2016, 13:40:27
Stestuj sobie SUMATRA GEGARANG ORGANIC z Good Coffee, mnie bardzo smakowała w kawiarce!

Masz doświadczenie związane z tą palarnią ?
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: dziewiecset w 14 Październik 2016, 14:33:58
Stestuj sobie SUMATRA GEGARANG ORGANIC z Good Coffee, mnie bardzo smakowała w kawiarce!

Masz doświadczenie związane z tą palarnią ?
Pozdrawiam.



Tak, inaczej bym nie polecał.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 03 Grudzień 2016, 05:18:51
Jak chodzi o Brikkę to spróbuj użyć filtrów od aeropressa (przepłukany filtr kładę między sitko a pojemnik z kawą). Kawa nie przepala się i espresso przy okazji jest czysciutkie jak każda filtrowanka. Nie zdziw się, że nie będziesz miał efektownego brikkowskiego strzału i kawiarki wypełnionej w sekundę. W smaku powinno to dużo pomóc.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Grudzień 2016, 11:23:51
Moja kawiarka jest trochę niestandardowa, bo to Bialetti Brikka. Nie wiem na ile to może mieć wpływ na smak/intensywność kawy.
Brikka to specyficzny gadżet, drastycznie skraca ekstrakcję (do 5sek.) tylko po to by spienić napar...czy nie lepiej używać zwykłej kawiarki ? Chyba w żadnym innym urządzonku nie parzy się kawy przez 5 sekund.
W tradycyjnej kawiarce ekstrakcja jest 7-10x dłuższa, kawa ma czas spokojnie się zaparzyć a dodatkowo można sterować przebiegiem i temperaturą parzenia, co mocno wpływa na smak. Ja bym zainwestował dodatkowo w tradycyjny model, dla urozmaicenia np. o innej pojemności albo z innego materiału.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 03 Grudzień 2016, 11:59:18
Przy okazji Brikka ma napar ze 2 razy bardziej intensywny niż tradycyjna kawiarka, przynajmniej tak to wychodzi jak porównuję ze stalową Bialetti. Rzeczywiście najbardziej przypomina espresso z tego co miałem okazję kiedykolwiek wypić z kawiarki. I za to ją sobie cenię.

Często zdarzało mi się, że napar z Brikki był przepalony, jak asfalt, kolor to czerń czerniejsza od jakielkolwiek czerni. Zmieniałem rodzaje kawy, grubość mielenia, temperaturę wody.
Po użyciu filtrów od Aeropressa smak jest ok niemal zawsze więc przestałem intensywnie testować parzenie bez filtra.
Używam często i sobie chwalę ze względu na owe intensywne i trzeba przyznać całkiem smaczne "espresso". Tym samym mam solidną podstawę do kaw mlecznych w domu.

PS w ten sposób crema też wychodzi choć jest mniej trwała od tej, którą widziałem na filmikach.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Grudzień 2016, 12:42:25
Brikka ma napar ze 2 razy bardziej intensywny niż tradycyjna kawiarka,
o to ciekawe, a nie jest czasem tak, że do obu lejesz zimną wodę, skręcasz sprzęt i stawiasz na gaz?
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 03 Grudzień 2016, 13:00:42
Zawór ciśnieniowy to sprawia. Zapewne w Brikce (Bricce?) jest wyższa temperatura zaparzania.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 03 Grudzień 2016, 15:50:15
 Ja bym stawiał w pierwszej kolejności na proporcje. Biorąc pod uwagę zalecane wypełnienie na maksa to:
- do stalowej Bialetti wchodzi mi ok. 20 gramów kawy i jakieś 160g wody (lejąc pod zawór wychodzi nawet ponad 180g),
- do brikki 2tz kawy wychodzi niemal tyle samo a wody dwa razy mniej 20g na ok. 85g wody.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Grudzień 2016, 16:09:36
może brikka wymaga tak dużo kawy właśnie ze względu na tą ultrakrótką ekstrakcję.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 03 Grudzień 2016, 16:36:39
W moim przypadku Brikka ma proporcje kawy do wody 2krotnie większą. Poza tym górny zaworek daje wyższe ciśnienie zaparzania.
I "prawie" espresso gotowe. Napar jest wyraźnie intensywniejszy.

A wiecie czy aluminiowe kawiarki mają proporcje wsadu podobne do mojej stalowe. Dla ułatwienia przyjmijmy 20 do 160?
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 03 Grudzień 2016, 16:45:58
ale Ty piszesz o pojemności zbiornika czy o ilości uzyskanej kawy?

Ja mam stalową 2tz i mieści się 8.5g na 85ml naparu. Shaggy Paw ma aluminiową 3tz i daje 12.5g na 120ml. Czyli w obu mniej więcej to samo brew ratio 1:10. Oczywiście jeśli się chce zrobić mocniejszy to modyfikując temperaturę, ubicie i długość ekstrakcji można to uzyskać.

Twoja Brikka przy z tego co piszesz ma brew rato 1:4, to nie dziwne, że napar wychodzi mocniejszy. Zużywa 2,5x więcej kawy.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 03 Grudzień 2016, 17:26:49
Pisałem o tym co wrzucam do kawiarki.

Brikka niedużo zostawia wody. Ratio rzeczywiście wyjdzie ok. 1:4, może nawet ciut mniej. Sprawdzałem Brikkę 4tz i proporcję są zachowane: na wrzucone ok. 32g kawy 150g wody.

Nawiasem widać, że Bialetti celowało w ratio klasycznego espresso  O0
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 03 Grudzień 2016, 20:15:30
Nie wiem czy Gracek jesteś dalej zainteresowany tematem?

Na bazie dzisiejszych postów w temacie wpadłem na pomysł kawy z Brikki bez filtra. Użyłem kawy mielonej w Komendancie trochę grubiej niż do espresso (13 klik) - kawa Kolumbia od Auduna (przelew miesiąca listopada od Deskowego).

Efekt jest baaardzo pozytywny! Nigdy jeszcze takiego espresso w domu nie piłem a kawa przecież niekoniecznie do espresso. Tyle owoców i tak słodkich... nie spodziewałem się. Pobawię się jeszcze trochę grubością mielenia ale się zajarałem.

Wcześniej albo za grubo mieliłem albo jakość przemiału z Nivony była za słaba i wychodził asfalt.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: gracek w 09 Grudzień 2016, 03:24:48
Od czasu moich poprzednich postów przetestowałem jeszcze 4 kawy oraz zmieniłem parametry parzenia i jestem zadowolony z wyników.
Moje błędy to przede wszystkim: lanie za dużo wody, zbyt drobne mielenie i lanie wody gorącej.
W niektórych tutorialach w internecie polecają 60g wody (kawiarka na 2 espresso), ale z moich prób wynika, że lepiej nalać 70-75, a do niektórych kaw nawet 80. Mielę na grubość 7/9, jak potrzeba głębszego smaku to 6/9. Ilość kawy to zawsze 17g ziaren (wychodzi 16g miału, bo zawsze coś ucieknie).

Próbowałem następujące kawy: illy czerwona ziarna, Kofi Brand Kofi Brasil, Eurocafe Arabica 9 Mix, Eurocafe Peru San Martin Especial. Wszystkie były bardzo smaczne, a najlepsza z nich moim zdaniem to ta z Kofi. Niedługo kolejne.

Robiłem też próby z miękką wodą, co prawda Żywiec Zdrój a nie z filtra, ale nie odczuwam żadnej różnicy. Muszę jeszcze spróbować z sitkiem do AP, zaopatrzę się w nie przy najbliższej okazji.

Dodam jeszcze, że kawa którą robię w domu w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso z kawiarni. W Polsce piłem tylko w sieciówkach, a we Włoszech w losowych kawiarniach na rogu. Czy to normalne?

Jeśli możecie polecić jakieś inne kawy, które powinny pasować do kawiarki lub macie innego rodzaju porady to oczywiście jestem zainteresowany. :)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: piomic w 09 Grudzień 2016, 06:15:07


Dodam jeszcze, że kawa którą robię w domu w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso z kawiarni. W Polsce piłem tylko w sieciówkach, a we Włoszech w losowych kawiarniach na rogu. Czy to normalne?

Jak najbardziej. Lepszą niż w domu znajdziesz (podobno, mnie się jeszcze nie udało) tylko w najlepszych kawiarniach.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2016, 10:57:11
Żywiec Zdrój
Ta woda od tej w kranie się niewiele różni, potrzebujesz czegoś o niskiej mineralizacji jak Żywiecki Kryształ, albo Primavera (ta przepuszczona dodatkowo przez filtr).

podobno, mnie się jeszcze nie udało
Jeśli Twoja wiedza i sprzęt dorównują tym w kawiarniach, to w domu zawsze będzie lepiej. Doskonale znasz siebie i wiesz co lubisz, w kawiarni mają tylko kilka sekund na rozpoznanie potrzeb, standardy i tylko te ziarenka, które akurat na stanie -- celują w jakieś uproszczenie aby biznes się kręcił, w domu celujesz wprost w siebie.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 09 Grudzień 2016, 14:45:38
kawa którą robię w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso
nic dziwnego, kawiarka umie wycisnąć z kawy więcej od ekspresu. Wyższa temperatura robi swoje.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Grudzień 2016, 17:12:15
@grex - proszę cię, temperatura to tylko jedna ze zmiennych. Zapraszam na "espresso" z wrzątku i przemiału kawiarkowego - raczej nie dasz rady tego wypić.

Porównujmy jabłka do jabłek, a nade wszystko jeśli cytujemy to róbmy to dokładnie i nie zmieniajmy sensu wypowiedzi. :nienie:

Dodam jeszcze, że kawa którą robię w domu w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso z kawiarni.

kawa którą robię w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso

 :Bicz:
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 09 Grudzień 2016, 18:00:36
temperatura, parzenie mieszaniną pary z wodą, dłuższa ekstrakcja, obojętnie JAK ważne że to działa 
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Grudzień 2016, 18:18:22
 :picardpalm: To może postawmy pytanie - i zacznijmy nowy wątek - czemu kawa w kawiarni jest zła? Albo czemu jest tak mało dobrych kawiarni? Kupują te LaMy i EK a potem jakieś badziewie podają. Czemu?

Przez analogię - dobry kierowca i samochód za dziesięć tysi będzie lepiej jechał niż kiepski kierowca i fura za dziesięć razy tyle, zwłaszcza jeśli nie jedziemy na wprost.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2016, 18:24:08
obojętnie JAK ważne że to działa 
Może działa, może nie, nie o tym ta rozmowa :) Piszesz, że Tobie lepiej smakuje napar z kawiarki niż espresso w ogóle, a wyżej było, że lepszy napar z kawiarki niż z przeciętnej kawiarni.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Cafigon w 09 Grudzień 2016, 18:58:44
Zakładając że bywał jedynie w marnych kawiarniach to ja nie widzę żadnej niespójności. Ale po co chodzić do marnych kawiarni? Na ciacho? :)
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2016, 19:14:04
O ile się nie mylę to grex porównywał swoje napary z kawiarki ze swoim domowym espresso.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Grudzień 2016, 20:44:45
parzenie mieszaniną pary z wodą

Skąd bierzesz takie teorie? Szklany perkolator działa podobnie jak kawiarka. I w nim, przez rurkę na przemiał zasuwa woda, a nie żadna para. Można to sobie obejrzeć. W kawiarce wylot rurki również jest przy dnie i pary tam po prostu nie ma. Żeby się znalazła przy dnie, to prawie cała woda musiałaby się w nią zamienić. A przecież po ekstrakcji, na dnie w kawiarce zostaje woda. Parzenie parą? To tylko zbieżność nazwy. Para przelatuje przez przemiał i tyle. Dobrze to widać w Poccino po ekstrakcji.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: grex w 10 Grudzień 2016, 17:16:53
Skąd bierzesz takie teorie?
stąd:
Podsumowując: Na skutek różnicy temperatur pomiędzy wodą wrzącą w dolnym zbiorniku a kawą, przez ciastko przelatuje mieszanina wody oraz pary wodnej w proporcjach zależnych od: temperatury (oraz ciśnienia) płynu w zbiorniku dolnym oraz temperatury ciastka
pełna wypowiedź w wątku "jak działa kawiarka", kol. Tored zechciał podzielić się swoją naukową wiedzą na ten temat.
Tytuł: Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
Wiadomość wysłana przez: Moyses w 10 Grudzień 2016, 19:21:04
Dodam jeszcze, że kawa którą robię w domu w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso z kawiarni. W Polsce piłem tylko w sieciówkach, a we Włoszech w losowych kawiarniach na rogu. Czy to normalne?
Gracek, ja bym na Twoim miejscu jeszcze zrobił tak. Odwiedziłbym pare miejsc, w których z dużym prawdopodobieństwem można wypić przyzwoicie przygotowaną kawę: popróbował zarówno klasyczne espresso jak i kawę parzoną alternatywnie, żeby mieć solidną podstawę do porównania. Np. na forum znajdziesz podpowiedź gdzie warto wstąpić:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=149.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=149.0)
Może intensywność espresso niespecjalnie Ci pasuje - bo przecież nie musi, wszak i kawa to kwestia gustu a bardziej Ci smakuje napar delikatniejszy, przygotowany przelewowo. Wtedy warto zaopatrzyć się będzie w jakieś urządzenie do przelewu i pójść w tę stronę teraz.

Brikka daje bardzo intensywny napar, wg mnie bardzo zbliżony do espresso. Jeśli chcesz inestować dalej w Brikkę, to mogę Ci podrzucić zdjęcia, jaki przemiał mi się sprawdza do Brikki dla jako takiej orientacji. Może i Tobie przypasuje. Jestem przekonany, że w przypadku kaw z segmentu specialiti to czego byś nie wrzucił do kawiarki to efekt zawsze mniej czy bardziej ciekawy da się osiągnąć i asfaltu w smaku uniknąć.
Przykładowo ostatnio wrzuciłem drobno zmieloną przez Comandante MK3 (tylko nieco grubiej niż do espresso) Etiopię Teklu Dembel od Gardelli`ego. Raczej do przelewów, raczej nie do kawiarki. Ale przecież eksperymentować warto. Efekt wyszedł ciekawy, kwiatowy, słodkawy i bardzo, bardzo intensywny. Raczyłem się kropelkami po 2ml i rozpuszczałem je w gębie z przyjemnością :D
Chciałem się podzielić przyjemnością i dałem posmakować tego nektaru żonie. Łyknęła więcej i ją odrzuciło. Taka kwiatowa intensywność w większej ilości ją przytkała. Nie chciała dalej próbować.

Może popróbować rozcieńczać napar z Brikki coś na modłę Americano?