Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 117437 razy)

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Czerwiec 2017, 13:34:20 »
Minęło sporo czasu od ostatniego wpisu, a temperatury robią się co raz wyższe, odkopuję temat ;)

Spotkałem się z kilkoma opisami robienia Cold Brew - niektóre przepisy mówią o standardowej dozie 5-6g kawy/100ml wody. Inne o zrobieniu bardzo mocnej esencji - ponad 20g/100ml i późniejsze rozcieńczanie (wodą lub mlekiem). Jedni używają bardzo zimnej wody i trzymają całość w lodówce, inni - wodę w temperaturze pokojowej i trzymanie również poza lodówką.

Jakie są wasze doświadczenia? Eksperymentować sobie można, ale długość trwania takich doświadczeń trochę mnie przeraża ;)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1097
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Czerwiec 2017, 14:32:28 »
Mnie wychodzi ok. 70/1000, grube mielenie, parzenie ok. 12 godzin poza lodówką z wodą w temperaturze pokojowej. Jak kawa jest gotowa pozbywam się fusów i idzie do lodówki. Lubię jak moja kawa jest delikatniejsza w smaku - stąd krótsze parzenie z minimalnie większa gramaturą. Natomiast jest to rozmowa o preferencjach :) Spróbuj sobie raz ekstraktu, później krótszego parzenia i porównaj co Ci bardziej smakuje. Polecam porównać również z przelewem na lodzie - dwa różne światy.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Czerwiec 2017, 14:35:57 »
I jeszcze jedna zmienna - czy przelać przez filtr papierowy czy nie :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 684
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Czerwiec 2017, 15:19:16 »
Ja zrobiłem ostatnio 60g na 1l zimnej wody. Wstawiłem na ponad 24h do lodówki. Wyszła pyszna karmelowo czekoladowa. Użyłem https://www.coffeedesk.pl/product/959/Hario-Mizudashi-Coffee-Pot-Czerwony

Wysłane z mojego Redmi Note 4


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Czerwiec 2017, 15:30:17 »
Najprostszym sposobem jest duży FP. Cold Brew można w jakimkolwiek naczyniu przygotować. Na koniec pozostaje problem odfiltrowania. FP jest bardzo wygodną opcją :).

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Czerwiec 2017, 20:37:55 »
Użyłem 65g/1047ml (jakoś tak mi się wodą chlusło ;)). Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot stoi w kuchni na blacie, przewidywany czas macerowania 11h. Kawa to Malawi od Gorana. Jutro dam znać co z tego wyszło.

Online Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Czerwiec 2017, 07:29:26 »
PS
Zdjęcia są mojego autorstwa, do wykorzystania poza portalem za pisemną zgodą.


Ja w tej kwestii. Przestały być widoczne.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Czerwiec 2017, 10:51:46 »
Wydaje mi się, że mógłbym kawę trochę dłużej przetrzymać ;) Wyszła smaczna, delikatna z dominującym smakiem czarnych porzeczek i delikatną nutą jabłek. Z ciekawości dodałem trochę mleka, ale akurat w tym wypadku to zepsuło smak. Kawa z zaparzacza poszła prosto do szklanek, bez filtrowania. Na co dzień jestem fanem espresso, ale na letnie popołudnie będę kombinował z taką wersją zaparzania kawy.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2017, 10:55:01 wysłana przez Przemysław »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Czerwiec 2017, 11:02:46 »
Mleko w przypadku CB zupełnie nie ma sensu. Rolą mleka w kawie jest ograniczenie przykrych wrażeń kwasu i goryczy, w CB takowych nie ma.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Czerwiec 2017, 12:24:04 »
Nadchodzą upalne dni, więc może warto przejrzeć większość metod cold-brew, brakuje chyba tylko nitro.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Czerwiec 2017, 19:21:47 »
Nitro jest ostatnie :)

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Czerwiec 2017, 21:55:19 »
Mleko w przypadku CB zupełnie nie ma sensu. Rolą mleka w kawie jest ograniczenie przykrych wrażeń kwasu i goryczy, w CB takowych nie ma.
Zgadzam się w 100%, ale na jednej ze stron polecali dodać mleko w celu uzyskania smaku monte ;) W tym wypadku nie wyszło :)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Czerwiec 2017, 22:45:07 »
Zgadzam się w 100%, ale na jednej ze stron polecali dodać mleko w celu uzyskania smaku monte ;) W tym wypadku nie wyszło :)
Bo to chyba miało być mleko orzechowe lub migdałowe :)

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Czerwiec 2017, 22:51:02 »
Bo to chyba miało być mleko orzechowe lub migdałowe
Racja... wiedziałem, że gdzieś biją dzwony, ale nie wiedziałem, w którym kościele... :P

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Czerwiec 2017, 17:07:02 »
Jutro zobaczymy co z tego wyjdzie. Koszt takiego urządzenia jest bardzo nieduży, a efekt przypuszczalnie bardzo klarowny...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi