Autor Wątek: "Metalowe" pogaduszki...  (Przeczytany 10520 razy)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:42:57 »
Całkiem możliwe, że się mylę co do odejścia "sreberek", ale jest tego coraz mniej. Są opakowania z aluminium, jednak puszki do napojów czy opakowania masła są tak skonstruowane i zabezpieczone, że aluminium nie ma styczności z żywnością. Puszki są lakierowane lakierem wodnym, masło jest albo pakowane w pergamin, a jeśli w aluminium, to wewnętrzna strona jest z papieru. Właśnie obejrzałem opakowanie czekolady i tam NIE MA aluminium. Jest folia z jakiegoś tworzywa, być może gorszego dla nas od aluminium. Dawniej słodycze były pakowane w papier woskowany i na wierzchu było to "sreberko" przylepione do papieru. Na zewnątrz, bez styku z produktem. Opakowania kawy jakie dostaję z palarni są pokryte aluminiową folią, jednak wewnątrz jest papier. Ja staram się nie mieć styczności z aluminium. Nie mam kawiarki, naczyń, sztućców itp z aluminium. Nie kupuję produktów, które maja w opakowaniu aluminium. Nie będę żył wiecznie, ale wolę być w miarę zdrowy i nie wprowadzać do organizmu niebezpiecznych substancji. Moje ekspresy były zawsze z bojlerami mosiężnymi, miedzianymi lub z nierdzewki (nawet te najtańsze, najbardziej prymitywne). To jest tak, jakby unikać w życiu kontaktu z przestępcami. Można ich spotkać na swojej drodze, ale nie trzeba im samemu włazić w łapy.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 11:45:49 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:50:50 »
Sporo producentów czekolady przerzuciło się na tę folię, o której mówisz, ale nadal sporo czekolad jest pakowanych po staremu w sreberku. Jest też cała masa pakowanych na sztuki czekoladek w aluminium, te Michałki, Kasztanki, takie tam. Za rok czy pięć, okaże się, że tłuszcze zawarte w słodyczach coś tam rozpuszczają z tych tworzyw i będzie kolejna zmiana, i kolejna, i kolejna.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Grudzień 2018, 12:56:17 »
Nie wnikając w aspekty zdrowotne alu, bojler z niego od wewnątrz też pewnie jest  powleczony, a bojlery mosiężne czy innych miedziowych mieszanek przecież baaaardzo nie lubią wody i są niklowane od środka bo by zarosły całe na zielono i nikt by na pewno z tego pić nie chciał. Skąd więc nastawienie że warstwa ochronna na mosiądzu jest super a na alu do kity?

Offline Argot Mężczyzna

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Grudzień 2018, 13:40:50 »
Tak na chłopski rozum, czy ktoś widział czajnik elektryczny z aluminium? No dobra ograniczę do XXI wieku.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Grudzień 2018, 13:58:06 »
bojlery mosiężne czy innych miedziowych mieszanek przecież baaaardzo nie lubią wody i są niklowane od środka
Prawdę powiedziawszy to nie spotkałem się z bojlerami miedzianymi czy mosiężnymi powlekanymi czymkolwiek WEWNĄTRZ. Na zewnątrz owszem, a robi się to po to, żeby mniejsze były straty w cieple. Bojlerów nie powleka się wewnątrz, bo po jakimś czasie nikiel czy chrom zniknąłby z wnętrza bojlera. Jeśli wiesz o jakimś przypadku powlekania bojlerów wewnątrz, to napisz coś o tym. Człowiek całe życie się uczy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Grudzień 2018, 14:04:01 »
Kawiarki aluminiowej nie zamienię na stalową.

Offline Argot Mężczyzna

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Grudzień 2018, 14:08:31 »
Ja też się poduczę, zielony nalot na miedzi, to tlenek miedzi, a w zamkniętym bojlerze i w wodzie jaka powstaje reakcja?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Grudzień 2018, 14:21:48 »
No właśnie, chyba żadna. Pod ciśnieniem i w temperaturze ponad 100°C tlenu w wodzie prawie nie ma. Tak działa większość odgazowywaczy w systemach kotłowych.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Grudzień 2018, 14:36:03 »
Tak na chłopski rozum, czy ktoś widział czajnik elektryczny z aluminium? No dobra ograniczę do XXI wieku.

Oczywiście że są. Choć mnie to dziwi, bo biorąc pod uwagę wysoką rozszerzalność aluminium to musieli się nieźle nad nimi namęczyć żeby działały niezawodnie. Łatwiej wyprodukować stalowe.

Nie będę żył wiecznie, ale wolę być w miarę zdrowy i nie wprowadzać do organizmu niebezpiecznych substancji.

I dlatego pijesz kawę w której część aromatów i kwasów ma klasyfikację "Harmful if swallowed", a niektóre nawet "Toxic if swallowed"? ;-)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Grudzień 2018, 16:49:45 »

Nie będę żył wiecznie, ale wolę być w miarę zdrowy i nie wprowadzać do organizmu niebezpiecznych substancji.

I dlatego pijesz kawę w której część aromatów i kwasów ma klasyfikację "Harmful if swallowed", a niektóre nawet "Toxic if swallowed"? ;-)

Zacytujesz konkretne substancje?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:06:21 »
Zacytujesz konkretne substancje?

Nadal mi nie wolno wklejać linków to mogę tylko podać strony i musisz sobie przekleić do przeglądarki:
Na coffeeresearch.org pod Coffee Science/Aroma(Acid, Bitterness) Chemistry jest lista - dużo ich ale niektóre tylko w ilościach śladowych - można wybierać te z z największymi wartościami ug/L (choć to nie określa ich toksyczności, bo to zależy nie tylko od ilości). A opisy związków są na pubchem.ncbi.nlm.nih.gov -  trzeba wyszukać po nazwie i przewinąć w dół do rozdziału "Safety and Hazards", np. kofeina:
pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2519#section=Safety-and-Hazards

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:13:22 »
Dzięki za troskę Henry, kluczowe w mojej wypowiedzi są słowa "w miarę zdrowy".
A skąd wiesz, że ja w ogóle piję kawę?
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:44:44 »
Przyznaję - Zerknąłem w tabelki, nie przyglądałem się toksyczności, to jest skład chemiczny! Tak to można wszystko rozebrać na czynniki. Wtedy pozostaje się czołgać do grobu bo nawet powietrze i woda są zapewne toksyczne. Wybacz, ale jeśli rozbierasz tak wszystko co konsumujesz to ci współczuję.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Grudzień 2018, 08:40:41 »


Wybacz, ale jeśli rozbierasz tak wszystko co konsumujesz to ci współczuję.

Wręcz przeciwnie, żyję szczęśliwiej bo dzięki temu jestem odporny na mity "to jest naturalne a tamto chemia", "bio jest lepsze", "stalowe bojlery są zdrowsze" ;-)

Offline Argot Mężczyzna

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Grudzień 2018, 09:34:28 »
Stalowy bojler jest zdrowszy szczególnie wykonany z  inox 304L i nic tego faktu nie zakrzyczy!







 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi