Autor Wątek: "Metalowe" pogaduszki...  (Przeczytany 10411 razy)

Offline BikerDS

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Graef CM702
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudzień 2018, 22:42:32 »
Dziękuję za radę :)

Zatem tylko juz ostatnie pytanie - rozumiem, że 110ml to pojemność która przeszkadza w kilku espresso pod rząd tak ?

Offline BikerDS

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Graef CM702
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudzień 2018, 22:45:00 »

Nie chodzi o uszkodzenia, tylko o utlenianie (  białe plamy ). Bardziej szkodliwe jest jednak reakcja aluminium z kwasami, wtedy wytwarzają się szkodliwe związki. Zawsze mówiło się że w aluminium nie można gotować kwaśnych potraw. A ekspres odkamieniamy związkami kwaśnymi i tu jest największy problem.

Zatem można czymś innym czyścić ? A może filtr brita będzie tutaj antidotum?

Offline Paweeł

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Rota, Lelit, Microcimbali
  • Młynek: Tura 3, Mazzer Super Jolly
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Grudzień 2018, 22:49:19 »
Myślę że powinieneś bez emocji poszukać ekspresu używanego. Tutaj na forum pewnie szybko coś znajdziesz, a najtańsze ekspresy mają tylko jedną zaletę, cenę :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudzień 2018, 10:41:12 »



Zatem można czymś innym czyścić ? A może filtr brita będzie tutaj antidotum?

Bardzo dobra konkluzja. Nie wyobrażam sobie używania ekspresu bez filtra. Nie koniecznie brita, ja używam odwróconej osmozy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudzień 2018, 11:56:11 »


Czy alu bojler to rzeczywiście taka masakra ?

Aluminiowe bojery są bezpieczne. Ktoś kiedyś puścił plotkę, że aluminium jest złe i teraz ciężko to odkręcić.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudzień 2018, 12:35:07 »
Kompletnie nie masz racji. Niby dlaczego aluminiowe garnki nie są dopuszczane przez Sanepid w gastronomii ? Spójrz na zdjęcia w necie rozkręconych, zakamienionych i odkamienionych bojlerów GC. Co niektórym po ich obejrzeniu jeść i pić się odechciało.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudzień 2018, 12:36:52 »
Spójrz na zdjęcia w necie rozkręconych, zakamienionych i odkamienionych bojlerów GC.

"Niepoprawnie odkamienianych" i doprowadzonych do takiego zakamienienia przez glupote i niedbalstwo. Pewnie mozna znalezc podobne zdjecia zarowno jesli chodzi o mosiezne i stalowe.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Grudzień 2018, 12:54:49 »
Nie będę marnował czasu na szukanie. Wrzucam pierwszy znaleziony u wujka tekst w necie:
"NAUKOWCY NA TROPIE ALUMINIUM

Szkodliwe działanie dużych dawek glinu na organizm człowieka jest wciąż przedmiotem szczegółowych badań, jednak już teraz wiemy, że wysokie stężenie tego pierwiastka wykryto w tkance mózgowej pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera. To jedna z chorób, która według naukowców ma związek z warunkami, w jakich obecnie żyjemy, i wysokim uprzemysłowieniem, co z kolei może wiązać się z przyjmowaniem wysokich dawek glinu. Inne badania wskazują na szkodliwe działanie wysokich dawek aluminium u osób cierpiących na choroby nerek, kości lub układu nerwowego."
Niedowiarki niech same poszukają.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline piotro

  • Wiadomości: 37
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:07:59 »
Jeżeli można zrezygnować z aluminium, to czemu nie (np. pozbyć się fusów herbaty przed dorzuceniem cytryny, zmienić antyperspirant)?
_https://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/kiedy-herbata-z-cytryna-szkodzi-zdrowiu-tlumaczy-dietetyk-artykul/6009t?srcc=ucs
_http://paniemagistrze.blogspot.com/2011/10/aluminium-w-herbacie-czy-to-prawda.html
_https://biomist.pl/chemia/artykuly/czy-herbata-z-cytryna-jest-szkodliwa-czyli-jak-nam-robia-wode-z-mozgu/3612
etc, etc.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:11:25 »
A jaki jest faktycznie bojler w GC 2018? Aluminium czy stal? Może ktoś kto ma to w dystrybucji się wypowiedzieć?

Offline BikerDS

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Graef CM702
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:14:47 »
Pytanie czy rezygnacja z bojlera aluminiowego ( jeśli szkodliwy ) wpłynie na to czy będziemy zdrowsi biorąc pod uwagę mnogość substancji, leków, pożywienia w których ono też występuje. Alu bojler to pewnie jakiś mały procent lub promil na tle innych ewentualnych ich źródeł.  Pamiętajmy, że to czy coś jest szkodliwe jest spowodowane jego ilością , a nie obecnością, która może być niewielka.

Alu bojler w kontakcie z wodą jest OK. Odkamienianie jest problemem.

Pytanie czy jeśli się używa filtrów można zaniechać jego odkamieniania ? Jak najlepiej dbać o taki bojler ?

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:17:47 »
Niby dlaczego aluminiowe garnki nie są dopuszczane przez Sanepid w gastronomii ?
Dlatego, że podczas gotowania używa się soli. Sól + aluminum = elektroliza, patrz utlenianie, patrz korozja, patrz jesz te tlenki w zupie...

Nie wiem jak jest w PL, w UK i IRE, jest całkowity zakaż używania aluminium w gastronomii komercyjnej.   

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:25:24 »
Jest udowodnione że aluminium jest szkodliwe w kontakcie z wodą. Nadto w 2015 r weszła w życie także Dyrektywa Unijna zakazująca używania mosiądzu w skład którego wchodzi nikiel i ołów w urządzeniach w których mosiądz ma kontakt z wodą do celów spożywczych. Stąd nagle pojawiły się w ekspresach bojlery wykonane z mosiądzu bezołowiowego.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline BikerDS

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Graef CM702
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:32:42 »
Gaggia ta najnowsza ma ten sam bojler montowany od lat 80-tych, czyli aluminium, jedynie rurki od pary są wykonane z kwasówki. Wpiszcie sobie w Google - moja Gaggia, moje mody i rozwińcie artykuł. Tam macie szczegółowe zdjęcia ze środka.


Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: "Metalowe" pogaduszki...
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Grudzień 2018, 13:35:34 »
Boiler jest wykonany z Alu przeznaczonego do kontaktu z zywnoscia. Skoro ekspres jest sprzedawany w calej Unii Europejskiej to znaczy ze przeszedl rygorystyczne testy i spelnił wszystkie wymogi.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2018, 13:42:35 wysłana przez k3lt »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi