forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: mela w 17 Styczeń 2019, 11:27:12

Tytuł: syrop smakowy - do espresso czy do mleka?
Wiadomość wysłana przez: mela w 17 Styczeń 2019, 11:27:12
Od dwóch dni męczy mnie pewna sprawa, aż nie wytrzymałam i założyłam tu konto by poprosić doświadczonych baristów o pomoc. Chodzi o (niby) błahą kwestię syropów do kawy. Jako baristka pracuję dopiero od paru miesięcy, i od kiedy pamiętam, syrop smakowy najpierw zalewałam espresso, a potem dopiero dolewałam spienione mleko. Tak uczono mnie na szkoleniu. Jednak niedawno zobaczyłam jak koleżanka "po fachu" robi zupełnie na odwrót. Mianowicie dodawała syropu do mleka i spieniała je razem w dzbanku.
Nie wydaje mi się, by jej sposób był dobry, i o wiele bardziej odpowiada mi mój, ale być może się mylę, i być może wcale nie ma tak dużej różnicy. Proszę o pomoc i mocne argumenty za i przeciw dla obu stron!
Tytuł: Odp: syrop smakowy - do espresso czy do mleka?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 17 Styczeń 2019, 11:31:33
Brudzić sobie dyszę do spieniania jakimiś aromatyzowanymi syropami? Słaby pomysł. Tak jak używanie syropów w ogóle, ale to już wola szefa.
Tytuł: Odp: syrop smakowy - do espresso czy do mleka?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Styczeń 2019, 18:16:58
Dobry syrop nie jest zły.
Niemniej mam podobne zdanie a propos oklejania dyszy cukrem. Syrop szybko się rozmiesza w espresso, nie ma potrzeby kombinować.