Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307809 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #90 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:55:34 »
A jak wypadają w Twojej ocenie czekolady z Manufaktury na tle takich sław jak M. Cluizel czy Domori?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #91 dnia: 26 Sierpień 2013, 22:06:58 »
Chodzi o kategorię w menu sklepu u mnie? :)

Tak, o to mi chodziło. :)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #92 dnia: 26 Sierpień 2013, 22:24:36 »
A jak wypadają w Twojej ocenie czekolady z Manufaktury na tle takich sław jak M. Cluizel czy Domori?


Domori, Amedei, Cluizel robią świetne czekolady z najlepszych ziaren, siedząc w tym od co najmniej 20 lat. Manufaktura robi bardzo dobrą czekoladę z dobrych ziaren, działając dopiero od kilku lat i ucząc się wszystkiego "na żywym organizmie". Nie mają się czego wstydzić w porównaniu np. z Mast Brothers (USA) czy Naive(Litwa), innymi niedużymi manufakturami które robią wokół siebie więcej zamieszania.

Kiedy zajrzysz do niemieckiego serwisu z recenzjami czekolady de.chclt.net zobaczysz takie oceny (skala od 0 do 100, dobór celowy ;-) ):

Ritter Sport Halbbitter - 74
Ritter Sport Edel-Volmilch - 76
(...)
Manufaktura Czekolady Ghana - 85
Lindt 70% - 86%
Manufaktura Czekolady Ekwador - 86
Manufaktura Czekolady Dominikana - 89
Cocoa Klasyczna Gorzka - 89
(...)
Michel Cluizel Maralumi - 94
Amedei Porcelana - 95
Amedei 9 - 95
Domori Sambirano - 96


Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Sierpień 2013, 06:31:45 »
Dzięki, o coś takiego własnie mi chodziło. :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Sierpień 2013, 18:45:49 »
Dziwnie wysoko szajsowaty Ritter, choć nie - jeżeli to prawda, że niemiecki ów portal to teraz rozumiem. Podobnie Lindt - kwaśne jak cholera.
ps. a na liście jest cosik takiego?  :pycha:

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Sierpień 2013, 18:54:25 »
Dziwnie wysoko szajsowaty Ritter, choć nie - jeżeli to prawda, że niemiecki ów portal to teraz rozumiem. Podobnie Lindt - kwaśne jak cholera.
ps. a na liście jest cosik takiego? 

Pytanie jak smakuje niemiecki Lindt 70 ;-) Guinessowej czekolady na razie nie ocenili.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Sierpień 2013, 19:03:28 »
Zapewne jak "dobra niemiecka kawa" - czarno i kwaśno palona.
ps. ten G. w mlecznej min. 35% cacao, w ciemnej już słabiej raptem 52% - robi to dla nich lirchocolates.com, znasz może tą fabrykę??

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Sierpień 2013, 19:12:28 »
robi to dla nich lirchocolates.com, znasz może tą fabrykę??

Nie trafiłem jeszcze na nich, chociaż 2 lata temu dostali nagrodę od Akademii Czekolady a tym nagrodom się bacznie przyglądam. Im bardziej o czekoladki niż tabliczki chodzi z tego co widać. Wygląda na topioną belgijską kuwerturę z całkiem ciekawymi dodatkami.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #98 dnia: 28 Sierpień 2013, 20:57:10 »
ps. a na liście jest cosik takiego?  :pycha:

Swego czasu w Londynie w normalnym spożywczym na rogu mieli takie wynalazki - ja wtedy skusiłem się na czekoladę firmowaną przez Jacka Danielsa ;) wypełniona likierem z rudej wody :D
LMWDP #469

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #99 dnia: 28 Sierpień 2013, 21:07:12 »
Swego czasu w Londynie w normalnym spożywczym na rogu mieli takie wynalazki - ja wtedy skusiłem się na czekoladę firmowaną przez Jacka Danielsa wypełniona likierem z rudej wody

Londyn czekoladowo jest niesamowity. Polecam wycieczki pn. Chocolate Ecstasy Tours, można pochodzić po najfajniejszych butikach i posłuchać o czekoladzie.

Swoją drogą jakieś czekolady z likieremi albo rudą wódą na myszach to swego czasu w Empikach nawet były.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Sierpień 2013, 22:03:52 »
Doktorku, takie co zaprezentowałem to kupuję u nas, w Wawie, na pewnym bazarku (kilkanaście "budek" dalej niż warzywka  :taniec: )
w Super Słodyczach. Tak więc Lądek, Lądek Zdrój, ale londyn? ekhm  ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Wrzesień 2013, 21:22:38 »
Jakiś dzień temu, oglądałem w TV program o czekoladzie i toskańskiej fabryce czekolad Amedei. Smaczne to wyglądało i chętnie bym się znalazł tam w roli sprawdzającego ostateczną jakość wyrobów. Szczególnie czekolad pod nazwą Porcelana. Każda tabliczka numerowana a po sprzedaży ograniczonej ilości ( 20000 tabliczek ), produkcja tego wyrobu wznawia się dopiero po następnych zbiorach kakaowca. Jedynie pani dyrektor nie chciała pokazać wszystkie etapy produkcji z wymówką że to tajemnica zakładu. Ach Ci Włosi, zawsze coś po tajemnu... 

http://www.amedei.com/

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Wrzesień 2013, 22:52:31 »
Najpewniej w przyszły wtorek uzupełnimy stany Porcelany i Blanco De Criollo czyli dwóch hitów Amedei. Za to na blogu możecie sobie poczytać moje wzdychanie do czekolady Amedei, właśnie do Porcelany :) Póki to kakao gdzieś jeszcze rośnie i czekoladę da się kupić - nieprędko z niej wyrosnę. Jeżeli dla kogoś Amedei miałoby być początkiem przygody z naprawdę dobrą czekoladą poleciłbym jednak raczej Toscano Black 63%, a Porcelanę po jakimś czasie, jak już zacznie się zwracać uwagę na niuanse i rzeczywiście warto będzie wydać więcej na tabliczkę.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Wrzesień 2013, 12:20:42 »
Długo się zbierałem, ale wczoraj skonsumowałem paczuszkę czekoladek Michel Cluizel. Nie wiem czy potrafię powiedzieć, które mi smakowały, a które były tylko dobre. Natomiast dwa spostrzeżenia nasuwają się same.

Po pierwsze, mleczne czekolady są doznaniem radykalnie innym i zdecydowanie lepszym niż dają ich powszechne odpowiedniki. Przy większej zawartości kakao nie odczułem aż takiej inności.
Po drugie, podobnie jak w kawie, kwasowość niepożądana przy tej jakości kakao zmienia się w kwasowość niezwykle przyjemną, słodkawą, owocową, delikatną.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi