Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307807 razy)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #585 dnia: 11 Lipiec 2016, 18:55:23 »

Offline nicityle Mężczyzna

  • Wiadomości: 79
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #586 dnia: 11 Lipiec 2016, 19:03:44 »
A które jest najlepsze?

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #587 dnia: 11 Lipiec 2016, 19:25:39 »
Podobno surowe :-\

Offline nicityle Mężczyzna

  • Wiadomości: 79
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #588 dnia: 11 Lipiec 2016, 20:16:23 »
W sensie gdzie kupić? Nie mogę pełnotłustego z powodów zdrowotnych. Niestety.

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #589 dnia: 11 Lipiec 2016, 22:47:47 »
To bardzo dobre kakao.
Na podobnym poziomie co wszystkie inne popularne, ogólnodostępne produkty. Ot makra, produkt, kasa, powszechność, przeciętność, nic specjalnego.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #590 dnia: 11 Lipiec 2016, 23:39:36 »
Kakao + olej kokosowy + miód. Lepszej ciemnej czekolady nie jadłem. Mogę w razie czego zapytać żony o proporcje ;)
no to pytaj!!:)
Zapytałem i dostałem odpowiedź że zgodnie z instrukcjami w tym linku
http://ladygugu.pl/domowa-czekolada-z-trzech-zdrowych-skladnikow/
Plastikowy pojemnik na kostki lodu posłużył za foremkę no i trzeba trzymać w lodówce bo się upłynni tak jak olej kokosowy w temperaturze ~25'C.
Polecam zdecydowanie.
Konkurować z nią mogła jedynie domowa chałwa ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #591 dnia: 14 Lipiec 2016, 12:35:04 »
Tu dość rozsądna definicja czekolady:

http://acadofchoc.com/chocolate-defined-4-c.asp

Czyli tylko tłuszcz kakaowy definiuje taką prawdziwą czekoladę. Jeśli produkt zawiera jakiś inny olej roślinny (tym bardziej zwierzęcy), to nie można nazwać go czekoladą. Tłuszcz kakaowy jest podstawą czekolady, istotą czekolady jest ściśle określona forma krystaliczna tegoż tłuszczu.

Dodatki typu wanilia, wanilina, lecytyna też nie są mile widziane.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #592 dnia: 14 Lipiec 2016, 22:41:28 »
Tu dość rozsądna definicja czekolady:

http://acadofchoc.com/chocolate-defined-4-c.asp

Czyli tylko tłuszcz kakaowy definiuje taką prawdziwą czekoladę. Jeśli produkt zawiera jakiś inny olej roślinny (tym bardziej zwierzęcy), to nie można nazwać go czekoladą. Tłuszcz kakaowy jest podstawą czekolady, istotą czekolady jest ściśle określona forma krystaliczna tegoż tłuszczu.

Dodatki typu wanilia, wanilina, lecytyna też nie są mile widziane.
Jak to rozumieć?
"Dark 60%; Milk 30%; White 30% (cocoa butter)"

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #593 dnia: 14 Lipiec 2016, 22:43:21 »
Że w takich a takich czekoladach powinno być tyle a tyle procent kakaowego masła lub masy. Np. w białej czekoladzie powinno być min. 30% kakaowego tłuszczu.

Offline Moska90

  • Wiadomości: 3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #594 dnia: 04 Sierpień 2016, 16:25:45 »
Tylko że prawdziwa czekolada nie kosztuje 2zł za tabliczkę. Wystarczy spojrzeć, jakie są koszty 2kg czekolady przeznaczonej do fontanny w  222 Ciężko porównywać taką czekoladę do tych sklepowych, bo właściwie porównania nie ma. Jeśli ktoś zajmuje się gastronomią, to powinien korzystać tylko z tak wysokich jakościowo wyrobów.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2016, 17:00:51 wysłana przez DrUsagi »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #595 dnia: 04 Sierpień 2016, 16:58:12 »
Kolejny spam? ;)

Callebaouty są "tanie" w sensie moralnym. Żadna sztuka: kupić od największego pewnie producenta czekolady w Europie. Większą sztuką jest zrobić czekoladę od podstaw.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #596 dnia: 04 Sierpień 2016, 17:00:33 »
Jeśli mowa o prawdziwej czekoladzie to nie widzę w tym sklepie niczego ciekawego. A szkoda bo akurat jesem na kupnie. Co do "czekolady" do fontann to zawsze mnie ich skład chemiczny odstraszał. W tym slepie informacji o składzie i dacie produkcji brak.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #597 dnia: 04 Sierpień 2016, 17:02:03 »
Coś tam jest. Powiedzmy, że Callebout gwarantuje przyzwoitą jakość...

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #598 dnia: 04 Sierpień 2016, 17:07:20 »
Tylko przyzwoitą. Ja nie mogę jeść słodyczy więc ograniczam wybór do tych najlepszych 😎

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #599 dnia: 04 Sierpień 2016, 21:40:28 »
Tak wygląda ziarno kakao po paru godzinach mielenia między granitowymi kamieniami...



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi