Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307845 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #555 dnia: 09 Marzec 2016, 22:01:40 »
Pewna czekolada (była już tu o niej dyskusja, 70%, w paczuszkach po 3 kg) rozpuszcza się prawie sama, ale aby uzyskać z mlekiem gęstawy napitek wydaje się, że sporo pracy czeka to coś (lub kogoś  ;) )co będzie mieszało ową miksturę. Za to efekt końcowy, smakowo, położy na łopatki

Offline Magmak

  • Wiadomości: 5
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #556 dnia: 13 Marzec 2016, 00:55:27 »
Moja ulubiona czekolada to właśnie włoska Bevanda jak dla mnie jest rewelacyjna

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #557 dnia: 13 Marzec 2016, 18:21:03 »
Robotyce coś się moduł "myślenie" zepsuł - tu piszemy o prawdziwej czekoladzie, a nie o "colacao"  :mrgreen:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #558 dnia: 21 Marzec 2016, 13:18:52 »
Ostatnio próbowałem dwóch czekolad 100%. Mam zupełnie odmienne zdanie na ich temat, jakby to były dwa bieguny czekoladowego świata specialty. Najpierw wpadła mi w ręce tabliczka Manufaktury Czekolady, kakao Ghana. Na tabliczce napisano o aromatach palonego drewna... I jest to niestety smutna prawda. Nic ciekawego, tylko raczej mdlące, gorzkie wrażenie. Druga tabliczka to bardzo świeża czekolada z Berlina, z Belyzium Chocolate, ziarna z Belize. Gdy ktoś mi mówi o tym, że espresso jest takie mocne, to taka czekolada jest MegaMocna ;). Mieni się wszystkimi smakami, bo jest dość kwaskowata, żywa, a konsystencja jest niesamowita: lepka, mokra, gęsta jak noc w środku lata. Jest to moje największe przeżycie sensoryczne ostatnich lat ;). Jest to jednak dość "ciężkie" doświadczenie, bo czegoś takiego nie można zjeść po prostu tak, jak się jadało czekoladę w dzieciństwie.
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2016, 13:31:33 wysłana przez Antonio »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #559 dnia: 21 Marzec 2016, 14:41:31 »
cena podobna, zastanawiające że aż taka różnica. Ciekawe czy w kraju są gdzieś dostępne te czekolady z Belyzium Chocolate?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #560 dnia: 21 Marzec 2016, 15:22:20 »
Lepiej by było, żeby coś takiego nasi zaczęli robić.

Offline Igina

  • Wiadomości: 4
    • apartamenty Rowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #561 dnia: 29 Marzec 2016, 19:34:01 »
Mój tato przywozi mi najlepsza z Holandii
*Link Removed*

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #562 dnia: 29 Marzec 2016, 20:05:48 »
Mój tato przywozi mi najlepsza z Holandii

Sam jestem tatą i kupuję najlepszą czekoladę w Polsce.
Startujesz w konkursie 100 tyś. kcal ? ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #563 dnia: 31 Marzec 2016, 22:07:05 »
Dość długo zastanawiałem się co mi ta czekolada z Belizium przypomina? Oto odpowiedź, przywieziona z urlopu:



Rozpływający się w ustach, bardzo tłusty, kwaskowaty biały ser...

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #564 dnia: 31 Marzec 2016, 22:53:24 »
kupuję najlepszą czekoladę w Polsce.
tzn. jaką konkretnie?

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #565 dnia: 31 Marzec 2016, 23:50:21 »
kupuję najlepszą czekoladę w Polsce.
tzn. jaką konkretnie?

Konkretnie zaopatrzyłem się ostatnio w kilka tabliczek Menakao i Bonnata :-)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2016, 00:36:00 wysłana przez lubusz »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #566 dnia: 01 Kwiecień 2016, 07:21:59 »
A możecie doradzić w kwestii zakupu klasycznej gorzkiej czekolady. Bez jakiś tam dziwnych dodatków czili, papryk skorek pomarańczowych. Ot tal bym sobie chciał z rana jedną kostkę na podniebienie zapodać.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #567 dnia: 01 Kwiecień 2016, 10:20:48 »
ja polecam surową z surovital, łatwo dostępna w handlu, są wersje z dodatkami i bez.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #568 dnia: 02 Kwiecień 2016, 21:22:25 »
Lepiej by było, żeby coś takiego nasi zaczęli robić

Nasi jak się dorwą, to... spierdzielą co mogą. Niestety. Z racji pewnego dodatkowego obowiązku, byłem zmuszony zagościć w Karmello na Chmielnej w Wawie.
Wiele razy tak jest, że np. na stacjach paliwowych odmawiam picia kaw/herbat itp, tu nie mogłem. Miałem w ustach kilka próbek czekolad z dodatkiem orzechów różnych, z żurawiną.
Wspólny mianownik? Były mleczne no i mydlane. Wszystko na jedno kopyto, zupełnie bez smaku kakao.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #569 dnia: 02 Kwiecień 2016, 21:59:17 »
Nasi jak się dorwą, to... spierdzielą co mogą. Niestety. Z racji pewnego dodatkowego obowiązku, byłem zmuszony zagościć w Karmello na Chmielnej w Wawie.
Wiele raz

Masz rację, ale....... smak czekoladek karmello należy porównywać z "marketowymi", bo podobna półka cenowa, a nie z wyrobami, które kosztują 3-4 razy drożej. W swojej ofercie mają też deserowe. Fakt, nie smakują tak jak Amadei czy Bonnat.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2016, 22:05:13 wysłana przez lubusz »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi