Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307842 razy)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #540 dnia: 24 Luty 2016, 14:38:33 »
Po, jak najbardziej ale wolę banana ;)
W młynie: ziarna

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #541 dnia: 24 Luty 2016, 14:53:21 »
Po, jak najbardziej ale wolę banana

Oczywiście bezpośrednio po treningu dojrzały banan lub soczyste mango to podstawa. Tylko jak udaje się spalić na treningu 2700 cal to można jeszcze dużo, dużo sobie zjeść :taktak:

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #542 dnia: 24 Luty 2016, 14:53:52 »
Po? Ja wolę (szczerze mówiąc) nie przed, nie po, ale zamiast treningu.  :redface:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #543 dnia: 24 Luty 2016, 14:58:10 »
Ja też :).

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #544 dnia: 24 Luty 2016, 16:28:36 »
No i wyszło, że niszówka taka że hej!
Szkoda Andrzeju, szkoda.

Niestety jestem więcej niż przekonany, że otaczają nas spożywacze tłuszczy, a nie czekolad. Nawet wśród znajomych
rozprowadzenie torebki 3 kg pastylek 70% pewnej firmy to problem (idziemy we 3 i mamy po kg - ale to konkretne 3 osoby
z  ok. 20 zainteresowanych np. lepszymi kawami) przy niższych (niż wymienione przez Ciebie) cenach...

Lubusz- proponuję rąbanie orzechów - mają z 650kcal/100g taniej i równie kalorycznie ;)
a dobrą czekoladą delektuj się

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #545 dnia: 24 Luty 2016, 18:16:23 »
Lubusz- proponuję rąbanie orzechów - mają z 650kcal/100g taniej i równie kalorycznie
a dobrą czekoladą delektuj się

Myślisz, że tego nie robię ? Rąbię paczkami orzechy pekan i brazylijskie z Lidla. Trzy kilogramy pastylek czekolady pewnej firmy na V już skonsumowałem. Bardziej mi smakowała ta czekolada w formie tabliczki. Chyba skład był trochę inny. Mniej tłuszczu ?
Mam się delektować czekoladą ? To tak jak byś wrzucił do miski wygłodniałemu psu pokrojoną kiełbasę i powiedział, że może zjeść tylko 2 plasterki ;)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #546 dnia: 24 Luty 2016, 18:48:50 »
rąb właśnie "czekoladową kiełbasę" a nie wykwintne "foie gras z najlepszych ziaren kakao"  [emoji12]

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #547 dnia: 26 Luty 2016, 07:37:00 »
à propos "rąbanie" - wyzwanie na weekend

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #548 dnia: 26 Luty 2016, 11:38:31 »
dla lubiących wyzwania - przepis na domową bio-czekoladę bean-to-bar: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/02/od-surowego-ziarna-kakaowego-do.html

wydaje się proste, ziarna kakao + cukier i nic więcej. Tylko potrzebny odpowiedni młynek. Może ktoś spróbuje zrobić i pochwali się wynikami?
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2016, 11:48:13 wysłana przez grex »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #549 dnia: 28 Luty 2016, 17:58:28 »
http://www.valrhona-chocolate.com/shop/media/Valrhona-Manjari-10976.jpg
W moim przypadku wersja 85g
Nigdy nie przepadałem za wersjami z dodatkiem - ot, wolę czystą - ale tak słodkiej
ciemnej czekolady dawno nie miałem w ustach. Na początku mocna nuta ciemnej,
potem do głosu dochodzą słodkie przebłyski, zamieniające się w strumień słodyczy,
a na samiutkim końcu pojedyncze promyki jakby (pocukrowanej) pomarańczy.
Po rozpuszczeniu na języku czekolady mile pozostaje "osad" specyficznego - bo to
madagaskar) kakao - miłe odczucie. Finisz odczucie słodyczy mija, pozostaje wytrawność ziarna.

Offline kelthren

    • dasd
  • Wiadomości: 5
    • http://leczymyborelioze.pl/
  • Ekspres: dasd
  • Młynek: adsa
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #550 dnia: 28 Luty 2016, 18:57:19 »
probowałem niebo w gebie :D
*Link Removed*

Offline Narcyz

  • Wiadomości: 4
    • szkoła językowa Zabrze
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #551 dnia: 07 Marzec 2016, 21:48:26 »
W takim razie zdecydowanie muszę spróbować. Tęsknię za smakiem takiej prawdziwej czekolady.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #552 dnia: 07 Marzec 2016, 22:09:39 »
Ratunku! ;)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #553 dnia: 09 Marzec 2016, 16:18:46 »
Kończy mi się czekolada na gorąco Barcioc, która jak dla mnie jest taka sobie, pewnie wyroby innych producentów będą smakowały podobnie.
Czy można zastąpić taki proszek prawdziwą czekoladą. Na przykład kuwerturę rozpuścić w mleku?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #554 dnia: 09 Marzec 2016, 16:36:52 »
Większość takich włoskich czekoladowych "bevanda" ma w składzie skrobię kukurydzianą, ziemniaczaną, karob (to te w miarę nieszkodliwe rzeczy) i inne zagęszczacze. Ludzie na ogół to lubią ;).

Zastanawiam się nad sensem i potrzebą takiej konsystencji "napoju" czekoladowego. Po co? Ale jak najbardziej można rozpuścić prawdziwą (miazga kakaowa, cukier) czekoladę w gorącym mleku lub wodzie albo nawet w śmietanie...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi