Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307849 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #510 dnia: 18 Luty 2016, 17:34:52 »
Pozwoliłem sobie to uogólnić. Wiem, że są piękne herbaty...  :szampan: Ale spływają po mnie jak po kaczce... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #511 dnia: 18 Luty 2016, 17:40:13 »
Właśnie po 2 latach od polecenia tu na forum, udało mi się dorwać czystego golda i jest tak słodki i tłuściutki jak espresso :szampan:

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #512 dnia: 18 Luty 2016, 18:12:47 »
Sio z czekolady  :Bicz:
Antonio, zostałem poczęstowany jakimś ziarnem - jasne, prawie beżowe (koloru "białego" pieczywa). Pierwsze skojarzenie banan.
Muszę dopytać co to było i gdzie kolega zanabywał. Z tego co kojarzę, żadna znana firma i bez nazw ziarna typu Criollo - ale nie było złe.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #513 dnia: 18 Luty 2016, 20:14:24 »
udało mi się dorwać czystego golda i jest tak słodki i tłuściutki jak espresso
??

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #514 dnia: 23 Luty 2016, 12:08:15 »
Kupilem ziarna kakao w Tesco. Uzaleznilem sie juz od ich podjadania, natomiast interesuje mnie z czego wynika to, ze sa tak niejednorodne. Jedne ziarna sa bardzo "soczyste" i mocno czekoladowe, inne suche i z bardzo gorzka lupina na zewnatrz. Jakby to byly dwa zupelnie rozne produkty. To jakas mieszanka ziaren niskiej jakosci z roznych zrodel, czy wynika to z obrobki (raczej nie sa prazone)? Moge sprawdzic w domu co to za marka. Czy 100g ziaren powinno byc bardziej jednorodne?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #515 dnia: 23 Luty 2016, 12:30:55 »
Trzeba by pojechać na plantacje i zobaczyć co się tam dzieje. Kakao wygląda trochę inaczej niż kawa, trudniej pewnie dokonać selekcji. Też mnie ten problem nurtuje, bo ręczna selekcja przed paleniem zajmuje sporo czasu.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2016, 12:43:46 wysłana przez Antonio »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #516 dnia: 23 Luty 2016, 14:52:50 »
moje kakaowe ziarenka z Bio Planet są suche i jednorodne, łupina też sucha, raczej neutralna smakowo. Nie wiedziałem, że Tesco też coś sprzedaje z tego segmentu, trzeba by sprawdzić co mają.
Mi też ziarenka kakaowe posmakowały, spożywając po kilka sztuk dziennie nie odczuwam nic negatywnego jak również żadnego większego pobudzenia. Można jeść na przemian z orzechami, to wyjdzie organiczna "czekolada orzechowa" :)

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #517 dnia: 23 Luty 2016, 15:26:51 »
Ziarna sa na dziale eko zywnosci razem z cala oferta http://surovital.pl/

Tamze kupilem ich czekolade http://surovital.pl/pl/p/SUROWA-CZEKOLADA-KLASYCZNA-GORZKA/111 ktora jest rownie wspaniala :D

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #518 dnia: 23 Luty 2016, 15:56:17 »
Antonio a Ty kiedyś o ile pamiętam jakieś testowe partie czekolady zrobiłeś. Zawiesłeś temat czy coś działasz ?

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #519 dnia: 23 Luty 2016, 17:10:42 »
Chyba dalej sa w ofercie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #520 dnia: 23 Luty 2016, 17:48:37 »
Tak, parę razy zrobiłem z ziaren miazgę, parę razy coś tam doń dodałem; w końcu chyba czuję temat temperowania. Pozostaje kupić maszynownię i zabrać się do konkretnej roboty.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #521 dnia: 23 Luty 2016, 19:43:10 »
Jest jakiś powód produkcji wysokiej jakości czekolad głównie w formacie 50g?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #522 dnia: 23 Luty 2016, 20:07:28 »
A jaki miałby to być format?

I dlaczego tak drogo? Tu jest odpowiedź:

http://www.latimes.com/food/dailydish/la-dd-letterpress-chocolate-20160209-story.html
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2016, 21:41:43 wysłana przez Antonio »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #523 dnia: 23 Luty 2016, 23:51:26 »
Jest jakiś powód produkcji wysokiej jakości czekolad głównie w formacie 50g?
powodem jest ich cena :). Przelicz sobie ile by musiały kosztować większe czekolady tego typu.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #524 dnia: 24 Luty 2016, 05:45:07 »
Czy w Polsce taka tabliczka za 40 zł ma jakieś perspektywy? ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi