od jakiegoś czasu testowałem różne czekolady szukając tej "naj" aż trafiłem na -
Surowe ziarna kakao Bio Planet Superfoods
http://pyszneeko.pl/pol_pl_Kakao-Ziarno-Surowe-Kakaowiec-200g-Bio-Planet-EKO-SUPERFOODS-660_1.jpg Producent podaje: "Ekologiczne surowe ziarna kakao, z najbardziej szlachetnej odmiany kakaowca, Criollo. Charakteryzują się wytrawnym kakaowym smakiem. Przetwarzane w niskich temperaturach w celu zachowania maksymalnej ilości składników odżywczych."
Ziarna mają ciekawy smak, inny niż kakaowy proszek i tanie czekolady, wytrawny i z lekką goryczką. Mają w sobie to "coś" co odróżniało czekoladę organiczną z prawdziwych ziaren, od marketowej opartej na proszku kakowym, tanich tłuszczach i dużej ilości cukru. Ziarna nadają się do jedzenia wprost z torebki jak orzeszki.
Znakomita alternatywa dla złożonej głównie z tłuszczu i cukru czekolady, w której samo ziarno stanowi jedynie niewielki ułamek i na dodatek podczas długiego procesu obróbki zostało pozbawione wielu początkowych właściwiości zdrowotnych... Po skruszeniu ziarna moga stanowić dodatek do różnych produktów spożywczych, w sprzedaży jest też ziarno kruszone. Tego typu ziarna można dostać w wielu sklepach ze zdrową żywnością, są też na allegro i w niektórych palarniach kawy. Jest wiele odmian i pewnie mają różne smaki, kóre przetestuję podczas kolejnych zakupów.
i porcja wiedzy dla zainteresowanych:
Czym różni się surowe kakao od zwykłego? - "To produkty o zupełnie różnych właściwościach. Surowe ziarna kakaowca, czyli nie poddawane wysokiej temperaturze. nie są ani palone ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Dzięki temu zachowują więcej cennych składników. Gdy ziarna są palone, są niestety pozbawiane właściwości antyoksydacyjnych, w które kakao jest bardo bogate."
http://surojadek.com/surowe-kakao/ Surowe ziarno kakao jest najbogatszym źródłem wielu cennych składników odżywczych:
http://super-jedzenie.pl/74/kakao/ ...
http://www.profesorzdrowie.pl/superfood/kakao.phpTak więc chyba znalazłem swoją "prawdziwą czekoladę"